Studenţi şi absolvenţi de la universităţi americane de prestigiu s-au întâlnit la Ambasada României din Washington D.C. pentru a discuta despre importanţa strategică a comunităţii tinerilor români educaţi la nivel înalt şi despre reorientarea lor către ţară prin proiecte specifice Washington D.C., 13 decembrie 2011. Conferința “Leadership Studenţesc 2011”, organizată de Filiala S.U.A a Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și al Ambasadei României în S.U.A, a reprezentat un pas important în consolidarea comunității de studenți și absolvenți români din Statele Unite.
40 de tineri români – reprezentanţi ai unor prestigioase universităţi americane precum: Harvard, Princeton, Columbia, Stanford, Tufts University, George Washington University, George Mason University ş.a. s-au reunit în premieră la Washington D.C. pentru a discuta despre crearea și implementarea unor proiecte de reorientare a diasporei românești din S.U.A către țară și despre întărirea legăturilor dintre România și S.U.A.
În deschiderea conferinței a luat cuvântul doamna Dr. Steluța Arhire, Prim Colaborator al Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii. Aceasta și-a exprimat dorința de a susține comunitatea tinerilor români de pe continentul American și a reafirmat sprijinul domnului Ambasador Adrian Vieriță pentru studenții și absolvenții români din S.U.A.
A urmat discursul lui Sebastian Burduja, Președintele LSRS, care a subliniat faptul că unitatea și responsabilitatea sunt principiile de bază după care este recomandat să se ghideze toți cei care doresc să își asume construcția propriului viitor. Astfel, LSRS promovează atât ideea responsabilității individuale, cât și a celei colective. În acest sens, comunitatea studenților și absolvenților români de peste hotare are „o importanță strategică pentru dezvoltarea României”. În acest context, Sebastian Burduja a atras atenția asupra faptului că „întoarcerea acasă nu este o datorie, ci o alegere” și că „se poate contribui în mod pozitiv la construcția viitorului României de oriunde din lume”.
Domnul Grant Harris, Director al secțiunii Europa din cadrul Library of Congress, a discutat despre colecția impresionantă de antichități din istoria și cultura românească, găzduite în prezent în cadrul Library of Congress. Din această colecție fac parte manuscrise ale compozitorului George Enescu și prima ediție a istoriei imperiului Otoman redactată de Dimitrie Cantemir.
Domnul Profesor Eliot Sorel, din cadrul Universității George Washington, invitat de onoare al conferinței, a lansat celor prezenți mai multe invitații de colaborare pe proiecte concrete, împărtășind din experiența sa vastă în promovarea imaginii României printre cetăţenii americani. În discuția plenară care a urmat, domnul Profesor Sorel a angajat participanții într-un dialog constructiv despre modalitățile de dezvoltare a relațiilor bilaterale și multilaterale între România și S.U.A, dar și între România și statele vecine. S-a creat astfel un mediu propice discuțiilor ce s-au desfăşurat ulterior în cadrul a două grupe tematice: „Reorientarea către România” și „Diplomație Publică”.
Conferința a beneficiat și de prezența domnului Gabe Ivănescu, reprezentant al Camerei de Comerț Româno-Americane din Washington D.C. și a doamnei Andreea Culian, reprezentant al Global Partnership Initiative, din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite.
Concluzia comună a celor două grupuri de discuție a fost că unitatea diasporei românești și, în special, a tinerilor români din Statele Unite merită să stea la baza tuturor proiectelor asumate. Participanții au abordat o gamă largă de subiecte în legătură cu posibilitatea reorientării spre România și promovarea imaginii României în S.U.A. Ca urmare a discuțiilor, s-au cristalizat următoarele propuneri de proiecte viitoare: un portal online de promovare a imaginii României în S.U.A și nu numai, o bază de date a lucrărilor academice și artistice despre România, care aparțin studenților și absolvenților români din străinătate, un portal de informare pentru facilitarea reintegrării tinerilor absolvenți în societatea românească şi evenimente locale pentru promovarea imaginii României de către cetățenii americani care au vizitat țara noastră.
Prin iniţiative precum CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) şi Joburi la Orizont, LSRS are un rol considerabil în reorientarea către România a tinerilor educaţi în străinătate la cel mai înalt nivel. În ceea ce priveşte promovarea imaginii României atât în S.U.A, cât şi în alte state ale lumii, LSRS pregăteşte un portal online despre ţara noastră, intitulat The Other Side, care să prezinte România prin intermediul unor personalităţi, locuri, evenimente, oportunităţi inedite şi relevante la nivel internaţional, totodată atractive pentru publicul tânăr.
„Unitatea, democrația și patriotismul acela curat, fără excese naționaliste, sunt elemente fundamentale ale oricărui stat modern. Sperăm ca măcar generația noastră să-și poată asuma aceste valori, inclusiv mult blamata și devalorizata “dragoste de țară” care poate sta la baza sentimentului de unitate – pentru că altfel riscăm să tot distrugem mâine ceea ce am construit astăzi.” a declarat Sebastian Burduja, președintele LSRS.
LSRS mulţumeşte cu această ocazie Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Domnului Ambasador Adrian Vieriță, domnului Adrian Tudorache, întregii echipe a Ambasadei și tuturor voluntarilor LSRS care au contribuit la organizarea acestui eveniment, îndeosebi lui Dan Nechita, Secretar General LSRS, și echipei LSRS-SUA.