Documentar românesc de mediu și juriu format din adolescenți tulceni, la Pelicam 2016

 

București, 26 mai – Copiii și adolescenții din Tulcea sunt, și în acest an, în vizorul Pelicam. Cinci tineri tulceni coordonați de criticul de film Ileana Bîrsan vor juriza competiția Fresh Perspectives din cadrul Pelicam 2016, iar cei mai mici vor fi răsfățați cu un concert inedit al unei fanfare belgiene, dar și cu o “călătorie” prin cosmos, ghidată de Observatorul Astronomic de la București.

 

Competiția Fresh Perspectives revine în acest an la Pelicam cu o selecție de filme care desfac în bucăți realitatea din jurul nostru și o pun la loc dintr-o perspectivă mai prietenoasă cu mediul. Documentarele selectate vor fi proiectate în premieră națională:

 

Urban Tides” (r. Simone Eleveld, 2015, Olanda) ne arată cum se poate transforma un fost șantier naval într-un spațiu comunitar unde toată lumea poate învăța să trăiască în armonie cu natura. Regizoarea Simone Eleveld și inițiatoarea proiectului De Ceuvel, Cynthia Mooij, vor fi alături de noi la proiecție.

 

Poverty, Inc” (r. Michael Matheson Miller, 2015, SUA) arată cum ajutorul umanitar din Africa s-a transformat într-o afacere de miliarde de dolari care îi îngroapă și mai tare pe africani în sărăcie și dependență față de acțiunile caritabile.

March of the White Elephants” (r. Craig Tanner, 2015, Brazilia/SUA/Africa de Sud) demontează ideea larg răspândită conform căreia organizarea Cupei Mondiale oferă beneficii țărilor gazdă. În schimb, demonstrează că FIFA este un parazit modern ce abuzează țările iubitoare de fotbal.

Digital Food” (r. Martijn Kieft, 2015, Olanda) încearcă să afle cum va arăta mâncarea viitorului, pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul combustibililor fosili de care depinde hrana noastră.

 

De asemenea, competiția Fresh Perspectives cuprinde unul dintre documentarele din Focusul Pelicam 2016 despre industria modei. “Out of Fashion” (r. Jaak Kilmi, Lennart Labarenz, 2015, Estonia) urmărește traseul designeriței Reet Aus care are un plan ambițios de a schimba viziunea în industria modei. Reet va fi alături de noi la Pelicam.

 

Competiția Fresh Perspectives va fi jurizată și în acest an de cinci adolescenți din Tulcea, coordonați de Ileana Bîrsan, jurnalist și critic de film, în prezent inițiatoare de cursuri și ateliere de educație cinematografică pentru elevi.

 

Competiția de documentare scurte din acest an cuprinde o selecție de nouă filme, din opt țări, din Franța până în Brazilia. Printre acestea, se numără singurul documentar românesc din competiția Pelicam 2016 – “Păstrătorii de Rost” – film proiectat în premieră mondială. Tot în cadrul competiției de scurt-metraje, va fi proiectat “Som Pastor” (r. Borja Calvo, 2015, Spania), un film emoționant despre un băiețel de 11 ani care, la 4 ani, și-a rugat părinții să-i ia o găină. Au urmat iepuri, papagali, oi, arici, capre… Filmul va fi proiectat în prezența regizorului.

 

Juriul competiției de scurt metraje este format din:

 

Heinz Hermanns, fondatorul festivalului de scurt-metraje Interfilm, de la Berlin. Este, de asemenea, co-fondatorul si directorul festivalului de scurt-metraje „Going Underground“, care are loc în metrourile din Berlin și, din 2011, și în metrourile din Seul, Coreea de Sud.

 

Luiza Vasiliu, jurnalist, editor coordonator al revistei de cultură Scena9.

 

Séverine Lenglet, realizatoare de film de origine franceză, stabilită la Berlin. Coordonează proiecte transeuropene, cu focus pe probleme sociale legate de migrație, diversitate și democrație.

 

Program special pentru copii

 

Cei mici sunt din nou răsfățații noștri la cea de-a cincea ediție de Pelicam. Primele două zile de festival, 16 și 17 iunie, le sunt dedicate. Joi, 16 iunie, începem festivalul cu proiecții pentru copii, dar și cu o surpriză pentru ei care vine tocmai din Belgia. Le Jouet Musical / Cutiuța Muzicală este o fanfară inedită formată din cinci tineri muzicieni care folosesc instrumente de jucărie precum trompete de jucărie, mini-pian, mini-chitări, sunete de bicicletă, de văcuțe, rațe și alte animale pentru a reinterpreta melodii de jazz, folk sau chiar rock.

Cu ajutorul prietenilor noștri de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, vineri dimineața îi plimbăm pe copii de peste șapte ani virtual. După un tur al cerului vizibil de pe Terra, mergem pe Lună. Elevii prezenți vor face o călătorie contra cronometru printre planete și sateliții lor, după care vor ajunge la marginea sistemului solar. Prezentarea are loc vineri, 17 iunie, la teatrul Jean Bart din Tulcea.

 

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Tulcea.

Sport, istorie, litoral și cer liber, la Pelicam 2016

 

București, 3 iunie – Pelicam 2016 începe în pas de alergare cu un film – document al evoluției alergatului de la un sport practicat exclusiv pe stadion de către bărbați la o expresie universală a libertății și pasiunii. Cum sportul și natura merg mână în mână, în acest an ieșim din sala de cinema la o alergare prin Tulcea. Surprizele din acest an continuă cu o proiecție specială a unui film românesc, realizat la pas dintr-un capăt la altul al litoralului.

 

“Free to Run (r. Pierre Morath, 2015, Franța/Elveția/Belgia) este documentarul care va deschide ediția a cincea a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – Pelicam. De pe străzile New York-ului până pe traseele din Alpi, de la Sao Paolo la Paris, Beijing sau Sydney, bărbați și femei, campioni și oameni obișnuiți, milioane de oameni ca noi aleargă în fiecare an. Totuși, doar cu 50 de ani în urmă, această activitate era complet rezervată bărbaților și restrânsă doar pe stadioane cu reguli sexiste și înapoiate. Pentru prima dată, Free to Run spune povestea fabuloasă a evoluției alergatului – un act militant și marginal care a devenit o pasiune universală.

 

Documentarul arată, în același timp, cum sportul modern a făcut ca omul să uite originile alergatului. Free to Run este un mesaj pentru toți cei care au uitat simplitatea sportului. Chiar dacă a devenit un sport de masă, alergatul este încă legat de natură, de orice potecă din pădure și de orice drum neasfaltat. Chiar dacă a devenit o industrie, sportul încă poate fi expresia libertății în forma cea mai pură.

 

Filmul va fi proiectat în prezența unuia dintre protagoniștii documentarului, Noël Tamini, cronicar sportiv, fondator al revistei Spiridon, cunoscută de toți alergătorii din anii ’70 ca fiind susținătoarea spiritului liber în sport. Elvețianul de 79 de ani care își împarte acum viața între Etiopia și Maramureș va fi prezent la proiecția filmului Free to Run din deschiderea festivalului. Filmul va fi proiectat în același timp în Piața Mircea cel Bătrân din Tulcea, în aer liber.

 

Pentru a împărtăși bucuria unui act atât de simplu, dar cu o istorie atât de controversată, echipa Pelicam își provoacă invitații și spectatorii la o alergare în aer liber. Sâmbătă, 18 iunie, începând cu ora 9 dimineața, ieșim la jogging pe un traseu în jurul Lacului Ciuperca din Tulcea. Fără înscrieri, fără numere pe tricou, fără trofee, doar cu bucuria copilărească a unei ture de baltă.

 

Lacul Ciuperca este, în acest an, și gazda Cinemobilului. Acesta vine din Cluj special pentru Pelicam. Cinemobilul parchează în campingul festivalului de pe malul lacului Ciuperca și îi așteaptă la film pe tulcenii ieșiti la plimbare. Campingul Pelicam devine, astfel, un nou spațiu de proiecții, unul în aer liber, deschis tuturor. Selecția filmelor proiectate cuprinde, de asemenea, documentare despre mediu și oameni în premieră națională.

 

La pas, de pe litoral la Tulcea

 

Documentaristul Vlad Petri și jurnalistul Vlad Ursulean și-au luat rucsacii în spate și au pornit-o pe jos de la Sulina la Vama Veche să vadă “întâlnirea pământului cu apa, linia care atrage și inspiră oamenii, îi ajută să se regăsească și să se-mbete”. Aventura s-a petrecut în iunie 2015 și a fost documentată în scris și pe video. Un an mai târziu, vedem filmul expediției – La pas pe litoral – și stăm la povești cu Vlad & Vlad în cadrul unei proiecții speciale în afara competiției la Pelicam 2016. Întâlnirea are loc sâmbătă, 18 iunie, de la ora 11, la ArtCafe Casa Avramide din Tulcea.

 

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Tulcea, Ambasadei Elveției în România și Institutului Goethe București.

 

Industria modei, focusul ediției a cincea a festivalului Pelicam

 

București, 5 mai – Industria modei este a doua cea mai poluatoare industrie din lume, după industria petrolului. Hainele pe care le purtăm zilnic ascund povești dramatice despre sclavi moderni care lucrează în fabrici din lumea a treia, dar și cifre alarmante despre resurse folosite și emisii produse în producția de textile. Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni pregătește un Focus pe această temă în cadrul celei de-a cincea ediții care are loc la Tulcea între 16 și 19 iunie 2016.

 

Selecția din acest an cuprinde mai multe documentare care aprofundează diverse aspecte ale industriei modei. “The True Cost” (r. Andrew Morgan, 2015, SUA) spune povestea hainelor pe care le purtăm, a oamenilor care le produc și a impactului pe care acestea le au asupra mediului. Prețul hainelor a scăzut constant de-a lungul anilor, dar costurile de mediu și umane cresc. Cine plătește cu adevărat prețul hainelor? Documentarul va fi proiectat în premieră națională la Pelicam, în cadrul competiției oficiale, în prezența producătoarei și jurnalistei The Guardian Lucy Siegle.

 

Sunt încântată să particip la Pelicam și să reprezint True Cost, regizat de Andrew Morgan. Ca producător, regizor, scenarist și jurnalist, povestea și subiectul filmului pentru mine sunt planeta și oamenii săi, precum și interacțiunea dintre ei. De la tehnici de filmare evoluate și platforme inovative, oportunitățile pentru cinema-ul activ și activist au tot crescut în direcția spunerii unor povești ca aceasta către tot mai mulți oameni. În iunie, la Pelicam o să am ocazia să cunosc profesioniști în domeniu din toată lumea, abia aștept”, spune Lucy Siegle.

 

În cadrul Focusului din acest an, vor mai fi proiectate:

 

Jungle Sisters” (r. Chloe Ruthven, 2015, India/Marea Britanie) spune povestea a două fete dintr-un sat din India care sunt recrutate de sora regizoarei Chloe Ruthven să muncească pentru o companie care plasează fete tinere în fabricile de textile din Mumbai care produc haine pentru mari branduri internaționale. Pe parcursul călătoriei lor și a trainingului, toate trei își pun întrebări privind justiția socială, loialitate și rolul responsabilității corporațiilor în contextul în care India și-a propus în 2008 să instruiască 500 de milioane de oameni din zona rurală să lucreze în industria textilă. Documentarul va fi proiectat la Pelicam, în premieră națională, în cadrul competiției oficiale, în prezența regizoarei Chloe Ruthven.

 

În competiția Fresh Perspectives am pregătit un film care arată partea mai optimistă a industriei. “Out of Fashion” (r. Jaak Kilmi, Lennart Labarenz, 2015, Estonia) urmărește traseul designeriței Reet Aus care are un plan ambițios de a schimba viziunea în industria modei. Ea luptă împotriva practicilor distructive din interior. Reet călătorește din Tallinn, unde locuiește, pe plantațiile de bumbac din America de Sud până în epicentrul producției de masă din Bangladesh. Documentarul este filmat între 2009 și 2014 și o are ca protagonistă pe Reet care lucrează pe principiul reutilizării materialelor pentru a crea produse de mare valoare. Filmul va fi proiectat în premieră națională la Pelicam, în prezența protagonistei Reet Aus.

 

Inside Fur” (r. Ola Waagen, 2014, Norvegia) este un film cu impact puternic care intră în dedesubturile industriei de creștere a animalelor pentru blană. Un grup de activiști lucrează de ani de zile pentru a expune adevărata față a industriei blănii. Au vizitat sute de fabrici și au publicat imagini care au fost contracarate mereu de către departamentele de PR ale fabricilor. De data asta, însă, un activist se infiltrează ca fermier în această industrie și filmează cu camera ascunsă. Filmul va fi proiectat out of competition, în premieră națională, la Pelicam.

 

Subiectul industriei modei va fi aprofundat în cadrul Pelicam Talks, seria de dezbateri pe teme de mediu care are loc anual la Pelicam. Traseul hainelor noastre din fabricile abuzive din țări în curs de dezvoltare până în mall-urile din Occident va fi dezbătut împreună cu invitații noștri străini: Lucy Siegle (jurnalist The Guardian, producător “The True Cost”), Chloe Ruthven (regizoare “Jungle Sisters”), Reet Aus (fashion designer și protagonistă “Out of Fashion”). De asemenea, focusul va încerca să contextualizeze tema în peisajul românesc cu ajutorul invitaților: Laura Ștefănuț (jurnalistă, autoare a investigației privind fabricile de confecții din România și Bulgaria), Ioana Ulmeanu (jurnalistă a revistei Elle, cea mai importantă revistă glamour din România), precum și Ioana Ciolacu (designer român). Dezbaterea va fi moderată de jurnalista Andra Matzal.

Pelicam Talks sau cum devenim din spectatori cetățeni preocupați

 

București, 7 iunie – Proiecțiile Pelicam continuă și după genericele de final ale filmelor cu dezbateri relevante. Pelicam Talks înseamnă umbrela sub care am pregătit, anul acesta, cinci discuții care pleacă de la temele abordate în filmele din competiție.

 

Temele de dezbatere din acest an sunt: industria modei, acapararea terenurilor agricole, energia nucleară, ecologia urbană și exploatarea cărbunelui. Toate sunt subiectele unor documentare din programul Pelicam 2016 și vor fi discutate împreună cu regizori/producători/protagoniști ai filmelor, dar și cu invitați români care vor contextualiza aceste probleme pe plan local.

 

Industria modei este și Focusul Pelicam 2016 pe care ni-l prilejuiesc patru documentare din selecția Pelicam: “The True Cost” (r. Andrew Morgan, 2015, SUA), “Jungle Sisters” (r. Chloe Ruthven, 2015, India/Marea Britanie), “Out of Fashion” (r. Jaak Kilmi, Lennart Labarenz, 2015, Estonia) și “Inside Fur” (r. Ola Waagen, 2014, Norvegia). Invitații dezbaterii sunt:

  • Lucy Siegle, producător “The True Cost”, jurnalist The Guardian
  • Reet Aus, designer vestimentar, protagonista “Out of Fashion”
  • Laura Ștefănuț, jurnalistă, autoarea investigației “Fabricat în Europa”
  • Ioana Ciolacu, designer vestimentar român

 

Acapararea terenurilor agricole este tema documentarului “Land Grabbing” (r. Kurt Langbein, 2015, Germania) care va fi proiectat în competiția oficială în premieră națională. Invitații la dezbatere sunt:

  • Kurt Langbein, regizorul filmului
  • Attila Szocs, campaigner pentru dreptul la pământ, Eco-Ruralis

 

Energia nucleară, pe trend sau pe ducă? Plecând de la filmul “Babushkas of Chernobyl” (r. Holly Morris, Anne Bogart, 2015, Ucraina/SUA), dezbatem viitorul energetic al Europei și al Românei împreună cu:

  • Holly Morris, regizoarea filmului
  • Lavinia Andrei, președinta Fundației Terra Mileniul III, activistă împotriva energiei nucleare

 

Ecologia urbană, o chestiune tot mai importantă dacă ne gândim că peste jumătate din populația lumii trăiește în orașe. “Urban Tides” (r. Simone Eleveld, 2015, Olanda) arată cum se clădește în armonie cu natura în mijlocul metropolelor. Filmul din competiția Fresh Perspectives va fi urmat de o dezbatere la care sunt invitați:

  • Simone Eleveld, regizoarea filmului
  • Cynthia Mooji, inițiatoarea proiectului De Ceuvel din Amsterdam
  • Ștefan Ghenciulescu, arhitect, redactor șef Zeppelin

 

Exploatarea cărbunelui este încă o preocupare majoră la scară mondială în timp ce energia regenerabilă își croiește cu greu loc. Cum arată viața de zi cu zi a oamenilor din industrie? Plecând de la documentarul “Behemoth” (r. Zhao Liang, 2015, China), vom discuta despre viitorul cărbunelui cu:

  • Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace
  • Andreea Pocotilă, jurnalistă

 

Dezbaterile din cadrul Pelicam Talks vor fi moderate de Andra Matzal, jurnalistă. În prezent editor la revista culturală Scena9, Andra are o experiență de peste 10 ani în presa culturală și socială și revine pentru al doilea an la Pelicam în calitate de moderator.

 

Cel mai recent film cu și despre Noam Chomsky, în afara competiției

 

Și în 2016 am pregătit o serie de documentare speciale proiectate în afara competiției.

Requiem for the American Dream” (r. Peter D Hutchinson, Kelly Nyks, Jared P. Scott, 2015, SUA) este discuția definitivă cu Noam Chomsky, unul dintre cei mai importanți intelectuali în viață. Prin interviuri filmate pe parcursul a patru ani, Chomsky discută principiile care ne-au adus la starea de inegalitate fără precedent în istorie – urmărind jumătate de secol de politici menite să-i favorizeze pe cei bogați în detrimentul majorității – în timp ce privește înapoi către propria-i viață de activism și participare politică.

 

Planetary” (r. Guy Reid, Steve Watts Kennedy, 2015, UK/Canada/India) este un apel provocator și surprinzător de trezire, o călătorie cinematografică ce explorează originile noastre cosmice și viitorul nostru ca specie. Planetar este o reamintire poetică și umilă că este timpul să ne schimbăm. După film, rămânem în Piața Mircea cel Bătrân unde vor avea loc observații astrale cu ajutorul celor de la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București.

 

The Yes Men Are Revolting” (r. Jacques Servin, Igor Vamos, Laura Nix, 2015, SUA) este filmul care va închide cea de-a cincea ediție a Pelicam. Timp de două decenii, Yes Men au creat hoax-uri spectaculoase pentru a expune abuzurile corporatiste. Activitatea lor se lovește de “middle age”, iar ei se străduiesc să rămână inspirați în lupta împotriva schimbărilor climatice.

 

Pelicam se încheie duminică, 19 iunie, cu tradiționalul concert din Piața Mircea cel Bătrân din Tulcea. Concertul Pelicam 2016 va fi susținut de Kermesz á l’Est, o trupă belgiană care vine cu un show exploziv la Tulcea. Cei opt muzicieni combină emoția cu temperamentul balcanic într-un repertoriu de rock și metal. Trupa are o experiență de peste 10 ani și peste 700 de concerte în Europa. Duminică seara, în Piața Civică din Tulcea, ne vedem la concert!

 

“The Babushkas of Chernobyl”, în premieră națională la Pelicam 2016

 

București, 26 apriliePelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni aduce la Tulcea, în acest an, un film excepțional care spune povestea de viață a femeilor care au ales să se întoarcă la Cernobîl după accidentul nuclear și să locuiască în zona de excludere, singurul loc pe care îl consideră acasă. “The Babushkas of Chernobyl” (r. Holly Morris, Anne Bogart, 2015, Ucraina/SUA) arată viața de zi cu zi a bătrânelor care culeg zmeură și cresc animale de parcă nu ar locui într-o zonă în care nimeni nu îndrăznește să meargă.

 

Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat, provocând un incendiu care a durat 10 zile, în urma căruia au fost emise radiații de 400 de ori mai mari decât cele produse de la bomba de la Hiroshima. La 30 de ani după catastrofă, fosta centrală se află în mijlocul unei zone interzise care se întinde pe 2.600 km2, o zonă păzită și monitorizată, unde accesul este restricționat.

 

În acest cadru, mai multe “babushkas” (bunicuțe, în ucraineană) s-au întors să locuiască semi-legal după ce au decis că relocarea e mai rea ca radiațiile. Într-unul dintre primele cadre ale filmului, fosta asistentă medicală Vita spune că aerul din satul ei aflat în zona interzisă este probabil mai curat ca cel din Kiev, unde oamenii mănâncă “tot felul de chimicale”. În acest timp, însă, măsurătorile arată că zona este un pericol pentru sănătate.

 

La 30 de ani de la cea mai teribilă catastrofă ecologică din Europa, accidentul nuclear de la Cernobîl, ne amintim consecințele dramatice ale exploziei, dar și măsurile care s-au luat ulterior pentru ca un asemenea accident să nu se mai întâmple niciodată. Odată cu proiecția în premieră națională a filmului “The Babushkas of Chernobyl” lansăm și o dezbatere pe tema energiei nucleare în cadrul Pelicam Talks împreună cu regizoarea Holly Morris (SUA) și Lavinia Andrei, președinta Fundației Terra Mileniul III.

 

Regizoarea Holly Morris ne va povesti din culisele documentarului “Babushkas of Chernobyl” și ne va împărtăși experiențele personale din timpul filmărilor. Lavinia Andrei ne va oferi contextul românesc al folosirii energiei nucleare, precum și experiența îndelungată de activist. Dezbaterea va fi moderată de Andra Matzal, jurnalist.

 

Sunt încântată să particip la Pelicam și să-mi prezint filmul. Având în vedere focusul festivalului pe oameni și mediu, nu-mi imaginez un loc mai bun pentru premiera din România a documentarului. În timp ce acopeream ca jurnalist a 25-a comemorare a accidentului de la Cernobîl pentru un documentar de travel, am dat peste această realitate extraordinară a femeilor din interiorul zonei interzise. Am fost imediat captivată și am vrut să înțeleg mai bine povestea acestor femei curajoase, independente și să înțeleg abilitatea lor de a supraviețui în aceste condiții toxice”, spune regizoarea Holly Morris.

 

Deși energia nucleară nu mai reprezintă o opțiune de dezvoltare pentru multe dintre țările din Europa de Vest, în România constatăm că planurile megalomanice de dezvoltare continuă cu orice preț. Eșecul cauzat de retragerea investitorilor din nou-înființata companie Energonuclear SA, ce urma să construiască unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, nu a speriat autoritățile române, care au ajuns tocmai în China pentru a căuta partener în vederea realizării celor două noi unități nucleare, cum de altfel nici accidentul de la Fukushima nu a impresionat autoritățile. Acestea continuă să susțină că în România nu s-ar putea întâmpla niciodată un tsunami, fără să își pună însă problema că oricând poate avea loc o greșeală umană sau un atentat la centrala nucleară și nu este nevoie de un tsunami pentru o nouă catastrofă”, spune, la rândul său, Lavinia Andrei, președinta Terra Mileniul III.

 

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni are loc la Tulcea, între 16 și 19 iunie 2016 pentru al cincilea an consecutiv. Și de această dată, festivalul cuprinde zeci de documentare de mediu în premieră națională, dezbateri, concerte, expoziții foto, workshop-uri și întâlniri speciale cu regizori internaționali premiați și specialiști în domeniul mediului din toată lumea.

Cele cinci documentare noi și provocatoare din competiția oficială Pelicam 2016 vor fi jurizate de Vlad Alexandrescu și Levente Molnár

 

București, 30 mai – Pelicam vine și în acest an cu cele mai actuale documentare despre mediu și oameni în premieră națională. Fie că vorbesc despre cărbune, land grabbing, viață sălbatică sau industria modei, filmele din competiția oficială Pelicam 2016 provoacă la o privire critică asupra realităților de lângă noi sau îndepărtate. Selecția oficială va fi jurizată, printre alții, de Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, care ni se alătură la Tulcea pentru cea de-a cincea ediție de festival.

 

Behemoth” (r. Zhao Liang, 2015, China) combină documentarul cu filmul de artă pentru a arăta costurile umane și de mediu ale mineritului și consumului în China, cel mai mare consumator de cărbune din lume și cel mai mare poluator de pe glob. Filmul are loc în regiunea Wuhai din Mongolia, unde oile pasc pe pajiștile verzi, iar la câțiva metri muncitorii negri de praf scot cărbunele cu lopata zi și noapte. După premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Behemoth va fi proiectat, în premieră națională, la Tulcea în cadrul competiției oficiale Pelicam 2016.

 

Land Grabbing” (r. Kurt Langbein, 2015, Germania) ne arată amploarea unui fenomen care amenință supraviețuirea micilor fermieri în favoarea marilor corporații care își asigură accesul la cele mai importante resurse ale lumii. O problemă care a devastat Africa și Asia, dar care a ajuns pretutindeni, inclusiv în România. O suprafață cât jumătate de Europă a fost deja acaparată de mari fermieri. Filmul va fi proiectat în premieră națională în competiția oficială Pelicam 2016.

 

Poached” (r. Timothy Wheeler, 2015, Marea Britanie) ne introduce în lumea bizară a colecționării ilegale de ouă de păsări rare. Colecționari condamnați pentru această obsesie își spun povestea pe film. Ei nu sunt motivați de bani, ci de pasiunea față de frumusețea ouălor și emoția vânătorii. Mii de ouă confiscate de poliție au fost găsite sub pat, sub podele și în camera secrete. Filmul va fi proiectat în premieră națională în competiția oficială Pelicam 2016.

 

Din competiția oficială mai fac parte două documentare din cadrul Focusului Pelicam 2016 pe tema industriei modei. “The True Cost” (r. Andrew Morgan, 2015, SUA) spune povestea hainelor pe care le purtăm, a oamenilor care le produc și a impactului pe care acestea le au asupra mediului. Documentarul va fi proiectat în premieră națională la Pelicam, în prezența producătoarei și jurnalistei The Guardian Lucy Siegle.

 

Jungle Sisters” (r. Chloe Ruthven, 2015, India/Marea Britanie) spune povestea a două fete dintr-un sat din India care sunt recrutate de sora regizoarei Chloe Ruthven să muncească pentru o companie care plasează fete tinere în fabricile de textile din Mumbai care produc haine pentru mari branduri internaționale. Documentarul va fi proiectat la Pelicam, în premieră națională.

 

Proiecția filmului de artă, a filmului documentar sau a filmului cu tematică ecologică a devenit tot atât de amenințată în România precum unele specii de păsări sălbatice. În București o vedem mai puțin, fiindcă se organizează festivaluri de diverse tipuri și săptămâni ale filmului străin, dar în alte orașe din țară situația este dramatică. Majoritatea vechilor săli de cinema din țară sunt în ruină sau și-au schimbat destinația. A privi un film-dezbatere sau un film de artă a devenit un act privat și acest lucru este regretabil. Tulcea și zona Deltei Dunării sunt privite în general ca destinații turistice. Dar mi se pare important să conștientizăm potențialul lor cultural. În opinia mea, turismul are întotdeauna o componentă culturală, pentru că privirea omului asupra naturii nu poate face abstracție de cultură. De aceea am hotărât să dau importanța cuvenită Festivalului PELICAM, singurul festival internațional de film din România dedicat mediului înconjurător. El are drept obiectiv de a-i informa pe oameni și de a le propune căi de dezvoltare durabilă, prin proiecții în premieră românească de filme internaționale și prin alte activități culturale. El ne propune așadar să vedem laolaltă preocuparea pentru mediu și cultură, ca două componente firești ale omului de azi”, spune Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii.

 

Juriul competiției oficiale Pelicam 2016 este format din:

 

Vlad Alexandrescu, ministru al Culturii între 2015 și 2016. De profesie filolog, Vlad Alexandrescu a fost ambasador al României în Luxemburg între 2006 și 2011. Ca ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu a susținut nominalizarea Roșiei Montane pe lista UNESCO și a lansat campania “Brâncuși e al meu”.

 

Margaret Parsons, directoarea departamentului de film din cadrul Galeriei Naționale de Artă din Washington DC. Margaret contribuie la conservarea și promovarea filmului independent.

 

Levente Molnár, actor, interpret al lui Abraham în filmul care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2016, Son of Saul.

 

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român.

 

Pentru informații suplimentare contactați:

Roxana Bucată, PR manager
0722 566 276 / roxana.bucata@gmail.com / pelicam.ro