Romanul „Intalnire cu autorul”, de Dr. Sorin Issvoran, a fost prezentat duminica, 21 noiembrie, la biserica ortodoxa romana „Sfanta Treime” din Los Angeles.

Evenimentul a fost precedat de un Te Deum aniversar, pentru 1 Decembrie 1918, de o masa servita de reuniunea doamnelor si de o tombola pentru “Ziua Recunostintei”.

Doamna Ileana Costea, Profesor la Universitatea de Stat din Caliornia, Northridge (CSUN), autoarea recenziei cartii, publicate pe Forum-ul www.biserica.org, precum si in ziarul Gandacul de Colorado si pe revista online Omnigraphies, a fost vorbitorul principal

Din partea parohiei, Ion Anton, intors recent din Romania, si Basarabia, unde a vorbit in cadrul catorva simpozioane, printr-un scurt cuvant, a adus cuvenit prinos evenimentului; iar in partea a doua a cuvantarii, a evocat evenimentele ce au dus la Unirea Ardealului cu Patria Mama.

Dr. Sorin Issvoran, autorul cartii “Astazi Incepe de Maine”, este un exilat roman, stabilit in Statele Unite, care a plecat din tara in perioada cea mai cumplita din istoria secolului 20 a Romaniei, invazia comunista si infiintarea Republicii Comuniste, eliminarea regelui si regalitatii romane, explozia care a urmat cu genocid, inchisori, lagare de concentrare, munca la canal, etc.

Romanul memorialistic “Astazi Incepe de Maine”, tiparit la editura Casa Cartii de Stiinta din Cluj, 2009, este povestea vietii autorului, poveste comuna cu a celor 1500 de supravietuitori dintr-o 100 de mii care au fugit trecand Dunarea innot in Iugoslavia comunista unde a urmat un al doilea genocid a acestor exilati romani si din care au reusit sa ajunga doar 200 in lumea de vest si probabil nu mai mult de 10 persoane in Statele Unite.

Dr. Issvoran este descendent dintr-o familie foarte veche romaneasca, boierii Izvoranu, care au tinut prin traditie la tara lor si s-au dedicat tarii de la infiintarea tarilor romaneseti si pana in prezent si care au fost cu totii persecutati din momentul in care s-a stabilit comunismul in Romania. Student la medicina, tanarul Issvoran nu a acceptat sa se asocieze cu comunistii si a fost pedepsit alaturi de tatal lui, avocat la Bucuresti. Tatal cu munca la canal, fiul fiind si el arestat si amenintat cu aceeasi soarta ca a tatalui dar reusind sa evadeze desi in stare de arest. De atunci Sorin Issvoran a luat drumul exilului traversand doua cortine de fier: a Romaniei si a Iugoslaviei. A contiuat studiile de medicina in Franta si s-a stabilit in cele din urma in Statele Unite unde a practicat ca Doctor in Medicina si Stomatolog in California de Nord.

Toata viata Dr. Issvoran si-a propus ca misiune salvarea Romaniei incercand tot ce i-a fost in putinta sa faca cunoscuta in vest drama tarilor mici, care au incercat sa-si apare hotarele si populatia si s-au ales cu sclavajul comunist pe urmatorii 40-50 ani. La Paris s-a ocupat ani de-a randul de noii refugiati din tara, fiind activ in Comitetul Roman de Asistenta (Carom) si in Organizatia Internationala pentru refugiati (IRO). Se casatoreste cu o frantuzoaica cu multa intelegere pentru situatia refugiatilor romani dat fiind greutatile prin care familia acesteia trecuse in timpul cuceririi Frantei de catre nemti. Impreuna cu sotia emigreaza in Statele Unite. Membru de nadejde al comnunitatii romanesti din zona unde s-a stabilit, la Sud de San Francisco, Dr. Issvoran a fost primul presedinte al parohiei ortodoxe romane “Holy Resurrection” din Hayward. Este numit de asociatiile romanesti din SUA ca delegat in Comitetul Natiunilor Captive, a celor 80 de natiuni victime. La initiativa acestui comitet Dr. Issvoran a protestat in diverse randuri la Consulatul URSS contra abuzurilor pe care le-a impus Uniunea Sovietica si a mobilizat “Vaticanul” si pe Papa pentru suport diplomatic. Dr. Issvoran a fost printre primii creatori ai Academiei Romano Americane (ARA) in care a fost membru activ multi ani. S-a implicat cu publicul american la targuri organizate de municipiul San Jose, California, cu un festival cultural si folcloric repetat anual.

Povestea pe care o deapana Dr. Issvoran in romanul “Astazi Incepe de Maine” este nu numai cea individuala a unor oameni care au trecut in mod concret prin greutatile fugii prin Iugoslavia. Este in paralel povestea dramei Romaniei de la stabilirea comunistilor incoace, a caror consecinte exista si astazi cu toate ca protagonistii dramei care au dus la al II-lea Razboi Mondial sunt morti cu totii, atat comunisti cat si fascisti, consecinte ce continua sa afecteze soarta si tragedia din care nu a reusit sa iasa nici astazi Romania.

“Astazi Incepe de Maine” este un document informativ, dar si un apel catre toate generatiile de romani in viata pentru a cunoaste dimensiunile sacrificiilor neamului romanesc, cat si un indemn pentru ca prin cunoasterea acestui trecut romanii de azi si de maine, emingranti sau refugiati sa se adune si sa fie la inaltimea pe care o cer cricumstantele ca Romania sa gaseasca in viitor o pozitie viabila si onorabila in conjunctura natiunilor europene si pe plan international.

“Astazi Incepe de Maine” se vinde cu $19 cand este cumparata direct la o lansare de carte si cu $24 cand este trimisa prin posta, incluzandu-se in aceasta costul expedierii. Detalii: John Anghelescu la: (408)-464-7772.