După aventura americană din 2009 am hotărât să revin peste 2 ani pe pământul american cu o nouă provocare pentru membrii Clubului de Turism şi Ecologie ,,Sequoia” Cluj-Napoca şi anume ,,YELLOWSTONE NATIONAL PARK”. Am stabilit cu o lună înainte echipa definitivă alcătuită din 4 persoane: Cătălin şi fiul lui Nicholas, care locuiesc în Boston iar din Cluj-Napoca doar doctorul echipei Elena mai participă alături de noi, restul din diverse motive nu ne pot însoţi.
Iată-ne în prima zi, 17 august 2011, în Aeroportul din Denver – statul Colorado, care la o vedere din exterior seamănă cu un şir legat de câteva corturi albe. De aici cu un taxi ajungem în oraş şi închiriem o maşină pentru 10 zile. Avem grijă să ne aprovizionăm cu alimente pentru ca apoi să începem o tură de traking de 3 ore în zonă. Seara găsim cu ajutorul GPS-ului un camping unde bucuroşi ne odihnim.
A doua zi dimineaţă ajungem în Boulder. Aici îl găsim pe Lucian, un român stabilit de peste 10 ani în SUA, care lucrează cu soţia lui la un restaurant. În timpul liber este director la un ziar românesc ,,Gândaculdecolorado”. Primim cîteva indicaţii preţioase despre Rocky Mountain Naţional Park şi biletul de acces în Estes Park. Instalăm corturile cu rapididitate în Camp Moraine Park şi alegem un circuit care ulterior s-a dovedit a fi uşor şi cu multe lacuri înconjurate de mulţi pescari. Avem ce admira: Bear Lake, Odessa Lake, Esmerald Lake, Dream Lake.
Cu gîndul la Yellowstone plecăm dimineaţă spre statul Wyoming. Drumul lung ne duce prin localitatea Cody unde Nicholas, pentru că a fost cuminte şi a ascultat multe poveşti nemuritoare citite în maşină de mine şi de Elena, în loc de rodeo, primeşte câteva plimbări cu cei mai frumoşi cai americani. Simţim oboseala şi în drumul nostru lung întîlnim staţiunea Termopile cu băi termale (Hot springs). Oferta de cazare e atractivă şi ne cazăm în centrul oraşului. Dimineaţă, la intrare în ştrand în loc de bilet de acces suntem rugaţi să ne înscriem numele într-un registru şi să stăm în bazin timp de 20 de minute. Nu mai avem timp să revenim peste 2 ore pentru o altă baie în apa termală deoarece timpul ne presează. Ne întâmpină un bizon uriaş care stătea cuminte pe marginea drumului plictisit la vederea multor aparate de fotografiat. Salutăm ranger-ul, plătim biletul de acces şi mergem spre camping să găsim un loc de campare. Campingurile din această zonă sunt dotate cu multe cutii metalice cu încuietori pentru a feri alimentele de pofta urşilor. Avem apă potabilă, prize cu curent electric, locuri amenjate de spălat vase şi tualete. Ne încărcăm camerele de filmat şi de dimineaţă un ranger ne prezintă timp de 3 ore modul de formare şi de viaţă al vulcanilor noroioşi, al gheizerelor şi numele lor: Echinus, Norris, Steamboat, Porkchop, Canary Spring, Jupiter Spring, Anemone, Dragons Spring, Grizzli, Solfatara, Great Fountain. Spectaculos este izvorul Mammoth, unde apa circula pe terase înalte de 90 de metri.
,,YELLOWSTONE NATIONAL PARK” este primul parc naţional din lume şi cel mai mare parc naţional din America de Nord şi unul dintre cele mai mari din lume, având suprafaţa de 8.987 km². Localizat în zona centrala a Munţilor Stâncoşi, Yellowstone este un platou vulcanic înconjurat de munţi. Parcul se afla la o înalţime de 2300 de metri şi rămâne o creaţie impresionantă a naturii.
După ce vedem timp de 3 zile cele mai spectaculoase fenomene naturale, Marele Canion al raului Yellowstone – are o lungime de 32 de km, o adâncime de 240-360 m, lăţime 450-1200m, numeroase gheizere înalte cu aburi sau chiar zgomotoase, izvoare fierbinţi care de care mai colorate datorită conţinutului de sulf şi alte minerale din apă, ne deplasăm pentru alte 3 zile în Parcul Naţional Grand Teton. Avem să găsim condiţii la fel de bune, utilităţile sunt chiar mai aproape de locul nostru din Camp Signal Mountain. Dimineaţă ne deplasăm cîteva mile cu maşina şi de aici traversăm lacul Junne Lake cu un vaporaş căci altfel am fi mers pe jos câteva mile în jurul lui. Debarcăm şi pornim voiniceşte la drum printre cascade, râuri de munte, timp de 6 ore pînă ajung la Lake Solitude ( la 9035 ft aproximativ 2600 m), un splendid lac glaciar. Pe drumul de întoarcere observ un elan mândru de coarnele mari, cum serveşte masa liniştit. Mă întîlnesc cu Nick şi Cătălin povestim fiecare ce am văzut şi hotărâm să facem o baie în Junne Lake. Seara după ce ajungem la locul de campare şi servim masa la ora 21.00 ne mutăm în amfiteatru. Aici un ranger se adresează în special publicului tânăr şi prezintă interactiv viaţa animalelor din parc.
,,Naţional Grand Teton” este situat la sud de Parcul Naţional Yellowstone şi în nord-vestul statului Wyoming. Are peisaje fascinante, care includ munţi înalţi şi lacuri frumoase. Parcul este numit după “Grand Teton”, are un vârf cu o înălţime de 4197 de metri.
Dimineaţă după ce observăm că cerul s-a întunecat plecăm spre Aspen. În drumul nostru seara găsim rapid un alt loc de campare şi cu puţin noroc scăpăm de ploaie.
Ajungem în sfărşit în frumoasa staţiune de ski, ne aprovizionăm cu alimente şi continuăm drumul care urcă la 12095ft aproximativ 3600 m. Admirăm Muntele Elbert care are peste 4000 de m şi ne delectăm privind mulţimea de biciclişti pe şosea. Ne despărţim de spectaculoasa trecătoare Independence şi căutăm un loc să servim prânzul în Campingul Twin Peaks care ne duce cu gândul la serialul urmărit cu mare interes în România.
Seara trecem prin oraşul Leadville unde vedem utilajele miniere de sute de ani şi aşa ajungem în final în Denver, locul de plecare. Obosiţi şi bucuroşi găsim un hotel aproape de locul de predare al maşinii. A doua zi vom pleca spre alte direcţii Washington D.C. sau Boston .