Recenta vizită a Alteței Sale Regale, Principele Radu al României, la Ploiești, a fost un eveniment editorial cu adâncă semnificație, care se cuvine a fi comentat pe larg. Cele două volume lansate cu acest prilej, respectiv „Regalitatea, astăzi” – al cărui autor este – și albumul „Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal”, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, reflectă ceea ce reprezintă azi Casa Regală a României la 150 de ani de la “nașterea” sa.

Primul volum privește, din perspectivă istorică și europeană, situația monarhiei ca formă de guvernământ și Casa Regală ca instituție, iar cel de-al doilea prezintă activitatea Principesei Moștenitoare, din ultimii 25 de ani.

O prezentare succintă a celor două cărți a fost făcută chiar de Excelența Sa, Principele Radu al României: ” Principalul atu al cărții „Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal” este faptul că reprezintă un album extraordinar de original și de bogat (220 pagini, format A4 – n.a.). În afară de fotografie și text, această carte are mărturii aproape ca un ziar: articole de ziar, invitații, fotocopii ale unor bilete de călătorie, așa cum își fac copiii în liceu propriul lor jurnal pe care îl păstrează apoi toată viața cu sfințenie pentru că reprezintă tinerețea lor. Cartea nu are doar texte și fotografii, ci și mărturii pe care lumea nu le știe. De exemplu: biletul de avion cu care principesa a venit în țară în 18 ianuarie 1990, fotografia de la aeroport când lumea se uita încruntată la ea întrebându-se „Ce o aduce aici ? Ce face ? Oare a venit să ne distrugă țara?”, până la anii 2011, 2012, 2013, când toată lumea, la unison, îi arăta admirație și respect. De asemenea, cartea «Regalitatea, astăzi» spune, în 276 de pagini, lucruri pe care nu le poți citi altundeva. Toată activitatea de zi cu zi a familiei regale este puțin cunoscută oamenilor. Societatea românească știe de Regele Mihai și de Coroană. Dar ce anume fac ei în fiecare zi pentru noi e foarte puțin știut. Cartea prezintă cum arată o vizită externă, de ce și când se deschid ușile Palatului Elisabeta și pentru cine, cum sunt încurajate școlile, sportul, educația, știința, Academia, cum este ajutată comunitatea economică, cum se fac misiunile economice pentru favorizarea investițiilor în România de către Casa Regală, ce spune Familia Regală când participă la o conferință internațională și multe altele”.

O scurtă ntervenție a avut și dna Irene Arsene, director și cofondator al Editurii Cartea Veche Publishing, unde s-au tipărit cele două cărți: “Mai întâi, aș dori să-mi exprim bucuria și satisfacția că editura noastră are, de aproape opt ani, o colaborare editorială cu Casa Regală, datorită Alteței Sale Principele Radu al României. Citind aceste cărți, privind fotografiile și textele din țară și din străinătate, vă veți da seama ce activitate intensă, ce putere, ce forță și ce lideri a avut România în ultimele decenii, în reprezentanții Casei Regale, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu al României, mai ales. În cele peste 700 de vizite efectuate s-au donat zeci de mii de pachete și cărți, toate acestea arătând, în persoana Principesei Margareta, o Alteță Regală care și-a conturat drumul până în momentul când a ajuns custodele Coroanei Regale, alături pe Principele Radu. O viață dăruită țării, o viață pusă în slujba românilor. Imi amintesc cu plăcere că acum trei ani am avut onoarea să călătoresc, împreună cu Alteța Sa Principele Radu, în Republica Moldova. Am rămas plăcut surprinsă de faptul că moldovenii noștri, în ciuda unor vicisitudini, nu și-au uitat limba, tradițiile și obiceiurile caracteristice neamului românesc”.

În finalul manifestării de la Ploiești, Principele Radu a ținut să aducă la cunoștința faptul că la 10 Mai 2016, la Castelul Peleș din Sinaia, vor avea loc ample manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la crearea Casei Regale și de la promulgarea Constituției, invitându-i pe români, oriunde s-ar afla ei, la această mare sărbătoare de suflet. “În acestă neuitată zi istorică, Casa Regală a României își dorește să petrecem împreună, la Castelul Peleș din Sinaia, ale cărui porți vor rămânea deschise pe tot parcursul zilei”, a precizat Excelența Sa.

Înainte de plecare, Alteța Sa Principele Radu a avut amabilitatea să-mi acorde un microinterviu, în exclusivitate pentru ziarul Timpul. Cu ce impresii și gânduri ați rămas după recenta vizită de trei zile în Republica Moldova?, l-am întrebat. “Vizita la care faceți referire nu a fost prima, ea fiind mai mult o misiune economică, prin faptul că am fost însoțit de 23 de oameni de afaceri din Cluj, alături de reprezentanți ai Comunei Săvârșin care s-a înfrățit cu satul “Regina Maria”, raionul Soroca. Dincolo de Prut, am fost de nenumărate ori. Acolo mă cheamă, nu-i așa, o parte a neamului românesc. Prin noi, Casa Regală a României se află în legătură cu o mulțime de școli, organizații, instituții – de la Academii și Universități până la administrații orășenești și sătești. Sunt școli care poartă numele Regelui Mihai și al Reginei Maria. Acum am fost la Chișinău, Bălți, Soroca – pentru a patra oară – în satele Regina Maria, Cimișeni și în alte sate. Peste tot am remarcat faptul că, dacă la prima vizită am fost primiți cu oarece rețineri, acum societatea civilă basarabeană are o conștiință din ce în ce mai profundă și în creștere referitoare la Coroană și la Familia Regală, care se bucură de încredere prețuire și respect, Casa Regală reprezentând, și pentru ei, o parte importantă din   Istoria modernă a României, mă refer aici la perioada 1918-1940. O bună parte dintre moldoveni văd pe Regele Ferdinand I sau Regina Maria ca părinți spirituali ai României moderne și aceasta nu are nicio legătură cu politica. Prin dvs. aflu acum că Fundația “Mihai Viteazul” din Ploiești a donat Chișinăului o machetă a statuii Regelui Ferdinand Întregitorul, care se va ridica până la aniversarea unui secol de la Marea Unire. E o veste extraordinară și-i felicit pe inițiatorii ploieșteni ai acestui proiect. M-ați întrebat ce cred eu despre ReUnire și dacă acest țel măreț se va produce curând. Răspund cu convingere că, mai devreme sau mai târziu, nu știu când, reîntregirea neamului românesc se va produce. Altfel, noi nu am mai avea niciun rost pe lume dacă nu am crede în acest măreț ideal al României. Deocamdată, îi invit și pe românii din stânga Prutului să ne reunim și să sărbătorim împreună, la 10 Mai, la Castelul Peleș din Sinaia, cei 150 de ani de când s-a semnat adevăratul “certificat de naștere” al Românie moderne. În această zi, Castelul Peleș e al tuturor românilor. La mulți ani, România!”

“Zece Mai ne-a fi de-apururi/ Sfântă zi căci ea ne-a dat/ Domn puternic țării noastre,/Libertate și Regat”…, parcă așa se cânta de Ziua Națională, pe vremea Regatului.