GOJA-A-CCU-cop-wb

GOJA-A-CCU-cop-wbMiercuri, 8 iunie, de la ora 14, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” va avea loc lansarea cărţii „Convorbiri cu elite” de Anca Goja. Pe parcursul a 330 de pagini, volumul cuprinde 65 de interviuri publicate în cotidianul „Graiul Maramureşului”, în perioada 2004-2010,.

Au fost alese cele mai bune interviuri cu personalităţi culturale realizate de Anca Goja în perioada în care ea a reflectat în „Graiul Maramureşului” evenimentele culturale din Baia Mare şi din judeţ. Se regăsesc, astfel, mărturisiri ale unor artişti plastici şi vizuali, etnologi, filosofi, actori, regizori, critici de film şi de teatru, scriitori, muzicieni şi jurnalişti, fie aceştia personalităţi născute sau trăitoare în Maramureş, fie spirite alese care au avut ocazia să viziteze aceste locuri cu diverse ocazii. Iată câteva nume: Maia Morgenstern, Claudiu Bleonţ, Teodor Dima, Alexandru Ofrim, Andrei Gorzo, Ada Milea, Alex Leo Şerban, Nicolae Balotă, Mihai Ignat, Nicolae Prelipceanu, Eugen Ovidiu Chirovici, Florentin Crihălmeanu, Adam Puslojic, George Vulturescu, Ştefan Hruşcă, Ioan Groşan, Radu Afrim, dar şi maramureşenii Ioan Marchiş, Ion Burnar, Florian Roatiş, Lucian Perţa, Claudiu Pintican, Aurel Dan, Petru Dunca sau Georgeta Iuga. Volumul a apărut la Editura Proema, în colecţia Vox Septentrionis.

Iată ce scrie poetul şi jurnalistul Gheorghe Pârja în prefaţa cărţii: „Publicate pe perioada a şase ani în cotidianul «Graiul Maramureşului», dialogurile de faţă conturează un spirit iscoditor, provoacă memoria imediată, care ne ajută să trăim în prezent. Anca Goja a reuşit să contureze semnificativul din întâlnirea cu interlocutorii. Teritoriul din care şi-a ales partenerii este preponderent cel al culturii. De la nume de rezonanţă, cum ar fi scriitorii Nicolae Balotă, Dan Cristea, Nicolae Prelipceanu ori Adam Puslojic, care pot intimida reporterul, la slujitori de marcă ai teatrului românesc, Anca are inteligenţa de a le pune întrebări incisive pentru a le oferi starea de confort a mărturisirii. Anca nu are complexe. Stârneşte curiozitatea prin întrebări care provoacă biografii, idei, demersuri creatoare. Interlocutorii recapitulează timpul, vorbesc despre prezent ori lansează intuiţii pentru ziua de mâine. La oferă tensiunea îndrăznelii. Gustul libertăţii prin confesiune. Cartea de faţă este o energie a reperelor culturale din ţară, dar şi din Maramureş.”

Despre autoare

Anca Goja s-a născut în Baia Mare, la 3 octombrie 1978. După ce a absolvit Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din localitate, a urmat cursurile Secţiei Jurnalistică a Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca (promoţia 2001). În timpul studenţiei a lucrat la cotidianul „Graiul Maramureşului”, la revista studenţească „Altfel” a Secţiei Jurnalistică, editată cu sprijinul organizaţiei guvernamentale americane IREX, la postul de radio Sonic din Cluj, la cotidianul „Monitorul de Cluj” şi la revista clujeană „Adrenalina”. Din anul 2002 este angajată a cotidianului „Graiul Maramureşului” din Baia Mare, iar din 2004 scrie despre evenimentele culturale organizate în Baia Mare şi în judeţ. În anul 2009 a publicat volumul „Un jurnalist prin bibliotecă”, o culegere de articole despre Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare şi manifestările culturale găzduite de aceasta, publicate, în perioada 2004-2008, în „Graiul Maramureşului”.