La Noul Cinematograf al Regizorului Roman de la Muzeul National al Taranului Roman a avut loc lansarea multimedia www.mandriesibeton.ro, urmata de o dezbatere despre lumea noua a satelor romanesti.
„Mandrie si beton” este un proiect care s-a desfasurat pe o perioada de trei ani despre transformarile recente petrecute în satele traditionale, în mod special în cele din Tara Oasului si Maramures, în urma masivei plecari la munca în strainatate.
Anul trecut a avut loc expozitia foto “Mandrie si Beton”, iar anul acesta, în urma finantarii acordate de Administratia Fondului Cultural National si de Ordinul Arhitectilor, documentarea s-a extins si în Moldova, Bistrita si Bucovina si s-a finalizat cu un site multimedia www.mandriesibeton.ro si un scurtmetraj documentar ce urmeaza sa fie lansate marti, la Muzeul Taranului Roman.
Dezbaterea a fost moderata de Amalia Enache, iar invitati vau fost antropologul Vintila Mihailescu, arhitectul Bruno Andresoiu, editorul foto Mihai Vasile si alti invitati surpriza din Tara Oasului.
În cadrul lansarii au fost vizionate scurt metrajul documentar “Mandrie si Beton” (13 min) si o proiectie de fotografii realizate în cei trei ani de documentare. Dezbaterea a adus în discutie implicatiile acestui fenomen recent de migratie a fortei de munca catre Occident, ce schimba ireversibil satele traditionale din Romania si sa aduca mai multe informatii despre o categorie sociala despre care se stiu prea putine lucruri. Cine sunt ei? Cum a fost viata lor în ultimii 20 de ani? Ce au sacrificat si ce au castigat? Ce impact a avut plecarea lor asupra celor ramasi acasa?
Proiectul multimedia a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Roman si Ordinul Arhitectilor.
Petrut Calinescu este un fotograf roman independent, licentiat în Jurnalism si Stiintele Comunicarii. A lucrat pentru principalele cotidiene din Romania ca fotograf, iar astazi este reprezentat de agentia londoneza Panos Pictures. A fost beneficiarul unei rezidente de creatie la ICR Paris, în luna octombrie 2011. Fotografiile lui au fost publicate în National Geographic, Esquire, New York Times, Courrier International, The Times, Business Week, Paris Match, Financial Times. Printre premiile nationale si internationale castigate de-a lungul timpului se numara – Fotografia Anului, acordat de Clubul Roman de Presa; Fotograful Anului, acordat de Asociatia Fotografilor de Presa; Award of Excellence acordat de Picture of the Year (USA); Humanity Award, Hpa/Unesco, China.
Ultimul proiect de durata, www.theblacksea.eu, documenteaza vizual viata cotidiana a oamenilor din jurul Marii Negre si rolul pe care aceasta îl joaca în diverse comunitati.
Portofoliul sau poate fi vazut pe www.petrut-calinescu.com