Corneliu-Dobritoiu

Corneliu-DobritoiuMinistrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat că procesul de achiziţie a avionului multirol de către armata română a fost accelerat, urmând ca în circa două luni, până în octombrie, să se ia o decizie, după ce va avea loc şi o dezbatere în CSAT privind variantele aflate la dispoziţie. Dobriţoiu a declarat la o demonstraţie aviatică militară româno-americană la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, că modelele de avioane avute în vedere sunt cele de generaţia a V-a, iar tranziţia să fie făcută cu costurile cele mai ieftine, cu avionul potrivit acestei tranziţii, una dintre opţiuni fiind avionul american F-16..

„Chiar dacă parcurgem o perioadă de austeritate economică grea, vă anunţ că am accelerat procesul de achiziţie a avionului multirol. În acest sens exprim un angajament, un crez de al meu mai vechi, conform căruia obiectivul strategic al României pentru achiziţia aparatelor multirol trebuie să fie achiziţia aparatelor de generaţia a V-a în următorii 20-25 de ani şi să traversăm tranziţia în cel mai economic mod cu putinţă. Accelerare înseamnă că procesul se va derula rapid şi nu va dura opt ani ci va dura două luni şi vom lua cu certitudine o decizie. Modelele pe care le avem în vedere sunt avioanele de generaţia a V-a, şi tranziţia să o facem cu costurile cele mai ieftine, cu avionul potrivit acestei tranziţii astfel încât să nu pierdem bani prin achiziţionarea unei structuri de aerodrom diferită când vom trece la avionul de generaţia a V-a”, a spus Dobriţoiu.

Întrebat dacă avionul american de F-16 mai este o opţiune, Dobriţoiu a precizat că despre acesta făcea referire.

„Desprea asta vorbeam. Atât avionul F-16 cât şi F-35 folosesc aproape aceeaşi infrastructură de aerodrom, aceleaşi pachete de înarmare, ori aceasta înseamnă o economie deosebită în bugetul unei ţări sărace. Vom avea şi o dezbatere în cadrul CSAT vizavi de acest subiect şi aş vrea să prelungesc subiectul până la decizia CSAT”, a mai spus ministrul Apărării.

Acesta a precizat că prezenţa în cadrul exerciţiului militar de la Câmpia Turzii a unor piloţi americani şi a aparatelor F-16 reprezintă „o oportunitate pe care noi o luăm puternic în considerare privind achiziţia avionului pentru perioada de tranziţie”.

„Vă asigur de angajamentul politic ferm pentru a nu transforma forţele aeriene române într-o companie de transport. Vă voi ţine la curent cu toate dezvoltările privind asumarea unei decizii legate de achiziţia avionului multirol. Nu pot să nu observ cu tristeţe că România a ratat şansa a patru ani pentru a adopta o decizie politică iar în acest sens vreau să fiu foarte clar. Spiritul, angajamentul politic pentru susţinerea parteneriatului strategic cu SUA nu trebuie să se manifeste numai în vorbe. În următoarele două luni veţi fi martorii unui angajament politic bazat pe fapte, nu cum a fost structurată această decizie în această perspectivă îngustă a multirolului în ultimii opt ani”, a mai spus Corneliu Dobriţoiu, adresându-se militarilor şi oficialilor americani prezenţi şi ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein.

Corneliu Dobriţoiu a participat, miercuri, alături de ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, la o demonstraţie din cadrul exerciţiului bilateral româno-american “Dacian Viper 2012″ care s-a desfăşurat la Flotila 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

La acest exerciţiu au participat aproximativ 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu şase aeronave MiG-21 LanceR, un elicopter IAR 330 Puma aparţinând Flotilelor 71 şi 86 Aeriene, precum şi 150 de militari ai Forţelor Aeriene ale SUA din statul Alabama, cu opt aeronave F-16 şi o aeronavă KC-135.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat la rândul  său la acelaşi eveniment că atât în România cât şi în SUA guvernele vin şi pleacă, importantă fiind însă relaţia de parteneriat dintre cele două ţări care va dăinui pentru totdeauna şi care nu poate fi distrusă.

Gitenstein a afirmat că militarii români şi americani se antrenează împreună, luptă împreună în Irak şi Afganistan şi mor împreună.

„Vreau să spun tuturor că ceea ce este special azi, la acest exerciţiu, nu este tehnologia americană şi nici armamentul sofisticat, ci faptul că un număr de 335 de militari americani şi români se antrenează împreună, împărtăşesc idei şi clădesc un parteneriat. Guvernele vin şi pleacă, atât în România cât şi în SUA, dar ceea ce este important este ce se întâmplă cu aceşti militari, construind o relaţie de parteneriat între români şi americani, între cele două ţări, care va dăinui pentru totdeauna şi care nu poate fi distrusă. Ne antrenăm împreună, aici la Câmpia Turzii, luptăm împreună cu militarii români în Irak şi Afganistan şi murim împreună”, a spus diplomatul american.

Acesta a citat din piesa „Henric al V-lea” de William Shakespeare, şi le-a transmis militarilor români că sunt „fraţii lui”, aşa cum a făcut şi în urmă cu trei ani.

„Henric al V-lea le-a spus soldaţilor lui <<Cel care îşi varsă sângele împreună cu mine azi este fratele meu>>. Asta simt faţă de români, sunteţi fraţii mei şi surorile mele, iar relaţiile dintre noi vor dăinui pentru totdeauna”, a încheiat Mark Gitenstein