Poveste hollywood-iana

 

Stefan Petrut: Nu se intampla sa vizionati un film si sa va ganditi, neincrezatori, ca “asa ceva nu se poate intampla”? Indiferent cat de complicata e viata, ceea ce vedem in film nu se poate replica in realitate. Filmul “Lion” este o ecranizare dupa o carte bazata pe fapte reale. Deci recreaza “ceva care nu se poate intampla” decat in filmele de fictiune hollywood-iene, care de cele mai multe ori ne vand gogoase emotionale.

Tudor Petrut: Fiind bazat pe evenimente reale, pe viata personajului principal, filmul are, in general, un ton documentaristic care uneori anuleaza din emotia intrinseca a intamplarilor. Mai ales ca prea multe “aduceri aminte” sunt repetitive la un moment dat, si au doar rolul de a ritma actiunea care treneaza.

Stefan: La inceput, cata vreme personajul este doar un copil pierdut in lume, filmul pare animat, jucaus, cand naiv cand tragic, absolut emotionant, si astfel intens. Cand perspectiva devine a personajului matur, devenit din orfan indian un tanar australian, “Lion” se transforma intr-o drama de familie maternala si romantica. In care se intersecteaza multe imagini de pe Google Maps.

Tudor: Iar din momentul in care personajul adult incepe sa doreasca sa-si gaseasca radacinile (sursele acelor aduceri aminte) stim deja ca, indiferent cat de dureros parcursul, eroul isi va implini destinul. Si ca ne asteapta un Hollywood happy ending cu foarte multe lacrimi si suspine.

Stefan: Chiar daca emotional filmul este intens dar previzibil, “Lion” este exceptional filmat de Greig Fraser si – cu limitatiile de riguare – regizat cu minutiozitate de debutantul Garth Davis. Copilul Sunny Pawar este dezinvolt, si inocenta personajului in relatie cu mizeria inconjuratoare este dezarmanta. Micutul este cand excitat, nervos, curios si in totalitate credibil. Dav Patel, versiunea matura a copilului, capteaza nuantele personajului initial. Il ajuta relatia cu mama sa adoptiva, interpretata delicat de catre Nicole Kidman, actrita atenta la nuante fara a-si etala farmecul de vedeta.

Tudor: Si Kidman, si Patel sunt de altfel nominalizati la Oscar, pentru roluri secndare, doua din cele sase nominalizari ale filmului. Succesul de critica ii urmareste pe realizatori inca de la premiera de la Toronto Film Festival.

Stefan: Si fara o statuie Oscar, daca asa se va intampla, “Lion” este unul dintre filmele anului care merita vazute. Cu inima deschisa pentru ca, indiferent de starea de spirit, pana la urma avem cu totii pe undeva prin lume o mama si un leagan de care ne este mereu dor. Si la care ajungem mai devreme sau mai tarziu, char daca “ca-n filme”. (Foto cu Patel si Sunny prin cbc.ca)

 

(Tudor este pe petrut.biz si la @tudorpetrut)