Contempland varstele iubirii
L-am remarcat pe Mihail Neamtu, la recomandarea lui Emanuel Branzai – care de altfel este mai bine versat decat multi in a gasi si disemina informatii socio-politice incitante. La vremea aceea comentatorul politic Mihail Neamtu era invitat la o emisiune televizata in care, contrar tuturor celorlalte pareri, expunea cu extrema minutiozitate si excelenta informatie motivele pentru care candidatul Donald Trump era ales viitor presedinte al SUA. Cu mult simt analitic, dublat de o recunoastere a valorilor socio-culturale americane, comentariul demonstra nu numai subtilitate intelectuala, dar si maturitate politica, element extrem de volatil intr-un climat al mass-media polarizate politic. Am fost incantat de faptul ca un publicist roman a putut fi mai drastic si mai cuprinzator in analiza sa asupra alegerilor americane, mult mai corerent si punctual decat majoritatea colegilor sai de peste ocean.
Am asteptat deci cu interes turneul american al domnului Neamtu, cu care am si avut ocazia sa port cateva dialoguri digitale. Am stiut ca Mihail este un fin intelectual, scriitor, teolog, jurnalist, profesor, politolog, politician controversat. Si ne-am asteptat, cei prezenti la intalnirea cu Mihail si colegul sau Mihai Dodu de la Open Education, ca seara sa fie pigmentatat de artificii social-politice, pentru ca a coincis cu lansarea cartii sale “Fenomenul Trump si America profunda”. Autorul sumarizeaza ca “după 20 ianuarie 2017, lumea s-a trezit într-o nouă eră. Un miliardar excentric a ajuns liderul celei mai puternice țări occidentale. Susținând o candidatură anti-sistem, națiunea fondată de geniul politico-militar al lui George Washington și Thomas Jefferson s-a reîntors la excepționalismul american. Alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA rescrie manualul democrației și readuce în prim plan expresia We the People”. Si asa, pe scurt, ar fi putut fi premiza unui dialog incitant.
Ceea ce n-am stiut este ca Mihail Neamtu este un fascinant povestitor. Un vrajitor al limbii romane care cucereste cu nonsalanta audienta. Detasat de presiunea unui discurs politic, Mihail ne-a spus o poveste. De dragoste. Despre valoarea netarmurita a unei pasiuni coplesitoare intre un barbat si o femeie. Iar in modul in care a construit anecdotele a inoculat, cu delicatete, un gand. Pentru ca e vorba de o iubire care nu se pierde in eter, ca un liant fluent intre doua entitati, noi, cei plecati de-acasa, am simtit ca si povestea noastra de dragoste cu tara mama continua. Si ne consuma irevocabil, cum spune Andrei Plesu, cu toate “promisiunile, capcanele si bucuriile” ei, ca o fagaduinta – sustine Neamtu – ca vom fi alaturi mereu.
Dupa multa vreme, colplesiti de relatia cu tara redusa la spectacole cu manele sau cu glumite desuchiate, am simtit ca suntem dornici de contact cu intellectualii, comentatorii, povestitorii care sa ne incarce cu o energie pozitiva. Speram ca vizita lui Mihail Neamtu sa fie numai un inceput, un semnal pentru alti romani de valoare sa-si implineasca turneul american.