Viorel Vintila si prietenii lui

Despre romanii din California nu prea s-a scris, si nici nu se vorbeste prea mult. Desi exista romani in Hollywood, romani in lumea stiintifica, in invatamantul superior, in tumultoasul univers al afacerilor locale si asa mai departe. Cel mai mult se povesteste despre romanii vizitatori, care isi incearca norocul in marea metropola si apoi se intorc acasa cu o valiza de anecdote mai mult sau mai putin adevarate cu care incanta presa de scandal. Din cand in cand, un grup de jurnalisti adventurieri din Romania, de la publicatii pentru care diaspora probabil ca inseamna mai mult decat vedetele de carton care declara orice pentru un minut de celebritate, sosesc in zona cu entuziasm pentru povesti adevarate. Din pacate, cand unii dintre noi vizitam tara mama, aflam deziluzionati ca interesul pentru stiri si istorii romano-californiene este minim. 

Stabilit in San Francisco de multa vreme, scriitorul Viorel Vintila si-a vazut de scris. Nu a vrut sa creada ca naratiunea periplului prietenilor lui si al sau de a ajunge pe pamnt american nu are savoarea, emotia, deliciul sau tragedia unor intamplari despre oameni si locuri care sa impresioneze cititorul. Nu a vrut sa creada ca romanii-americani nu au snoavele lor, povesti de viata ale unor instrainati care au prins radacini in Lumea Noua. Si au creat cariere remarcabile despre care merita sa aflam, si mai ales sa le impartasim cu cei ramasi acasa. 

“Povesti din State” este parte istorie, parte carte de interviuri. Vintila este un detectiv al interviului, stie cum sa manevreze intrebarile ca si cum ar rezolva un caz. Stie sa creeze in subiectele sale emotiile prin care cuvintele prind contur. Astfel, asa cum personajele din “Un romanas la San Francisco”, creatia literara din prima parte a cartii, au o aura bine definita, intervievatii din a doua parte devin la randu-le ca niste personaje din basme adevarate. Cu toata structura realista a scrierilor sale, Viorel Vintila este in primul rand un povestitor. Adica “Creanga”. “De la Ion Creanga” – scrie Viorel, pentru ca – “ma mai apuca melancolia si dorul de casa si il citam pe Ion Creanga spunand ‘nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Brasov…”

Viorel Vintila este cronicarul romano-american care stie sa ne aseze sensibil si emotional sub luminile rampei!