Romania, personaj
De fiecare data suntem atenti la fiecare nuanta asteptand sa se zica si despre noi romanii si tarisoara noastra cate ceva prin America. Mai pe la stiri si in presa, noroc cu bazele militare NATO. Mai pe la can-can-uri poate cu Sebastian Stan (actor si baiat cuminte de altfel) sau frumusica Madalina Ghenea (pentru care ca in “Borgia”/ca in viata, cum s-ar zice). Ba chiar, de curand, am vazut si nationala de fotbal in direct pe Fox Sports, o alegere nefericita atat pentru canalul de televizine, dar si mai mult pentru noi microbistii patrioti. In rest, cam tacere.
Am fost zilele trecute la teatru, in seria de turnee direct de pe Broadway, sa vedem un spectacol cu piesa “Curious Incident of the Dog in the Night-Time”, detinator al catorva premii Tony. O montare plina de inventivitate a carei erou este un adolescent cu o minte deosebita, care vede lucrurile diferit de multi dintre noi. La un moment dat, tanarul petrece o dupa-masa cu tatal sau, care se uita la un meci de fotbal Anglia-Romania. Am auzit bine, Romania! Dupa mai multe investigatii care tin si de context si de data publicarii romanului original, am ajuns la concluzia ca nu poate fi vorba decat de celebra (pentru noi) intalnire de la europenele din 2000, unde cu mandrie patriotica am batut Anglia cu 3-2 (a doua oara la rand dupa mondialele din 1998)… Din pacate in piesa nu se mentioneaza si acest simplu fapt, infrangerea englezilor, si deci mentiunea nu modifica cu nimica datele esentiale ale personajului principal. Care nu este amator de fotbal oricum.
Si pentru ca tot povestim despre teatru, nu am putut pierde la South Coast Repertory premiera spectacolului cu muzicalul “Once”, la randu-i premiat cu premii Tony, inclusiv pentru cel mai bun spectacol. Nu am remarcat nici o mentiune despre Romania. Numai ca actiunea si tensiunea piesei care se petrece exclusiv in interiorul unui bar irlandez ar putea fi transferate fara probleme intr-un bar bucurestean. Unde un grup de muzicieni-actori isi consuma povestile de dragoste in vreme ce isi analizeaza propriile lor destine. Ceea ce este absolut novator este ca la inceputul piesei majoritatea actorilor sunt deja pe scena, in bar cum ar veni. Iar publicul platitor poate sa se urce pe scena si chiar sa bea un pahar de ceva, in vreme ce o trupa canta intr-un colt. Spectatorii interactioneaza cu actorii in preludiul spectacolului, pentru ca apoi sa se retraga in sala. Pe scena, barul ramane “deschis” personajelor. Fascinant!
Pentru conformitate, “O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii” a fost montata la Teatrul National din Bucuresti, in regia lui Bobi Pricop. Si a primit cateva premii nationale. Din cate am cercetat, nici o mentiune in cronicile romanesti despre victorioasa echipa de fotbal a Romaniei, personaj! (Foto prin bunavointa South Coast Repertory).
(#TudorPetrut si #RoHoNews si pe Twitter la @tudorpetrut)