Ca-n viata, ca-n filme…

Filmele de groaza, celebrele horror care ne infricoseaza pana la tipat, nu sunt doar niste inventii ale unor scenaristi ingeniosi. Sigur ca unele dintre povestile terorizante sunt rezultatele unor imaginatii infierbantate. Dar un studiu recent demonstreaza ca producatorii din Hollywood si scribii lor sunt foarte la zi cu ceea ce, de fapt, infricoseaza publicul american cel mai mult! Si de la statistica pana la o poveste de film care sa se insinueze in mintea spectatorului temator nu e decat un pas.

Americanii sunt speriati de extremismul musulman. Si atunci in cateva seriale de televiziune personajele negative pe care eroii vor sa le anihileze sunt arabi. Din ce in ce mai putini rusi, pentru ca in zilele noastre cui le mai e frica de rusi, dupa ce au pierdut razboiul rece? Si mai deloc chinezi, cu care acuma toata lumea vrea sa aiba relatii amicale in toate domeniile. Plus ca piata chineza este importanta pentru productiile americane.

Jumatate din americani sunt ingrijorati de un razboi nuclear. Si de consecintele unei asemena conflagratii. Multe filme si-au bazat si plasat premiza narativa intr-o lume post-apocaliptica in care au supravietuit doar putini oameni. Infricosati de viziunea post-nucleara, spectatorii se lasa furati de speculatiile cinematice despre directia omenirii decimata de radioactivitate, si fascinati de potentialul uman care sa revitalizeze rasa umana. Chiar anul acesta, unul dintre filmele cu potential de premiu Oscar, “Blade Runner 2049” se petrece intr-o asemenea lume.

Bazata pe evenimente reale, mai ales in ultimii ani, frica americanilor de dezastre naturale este prevalenta. Nimic nu li se pare mai posibil sa le produca daune umane si materiale. Si nenumarate filme in ultimii ani prezinta in 3D si pe ecrane imense tot felul de subiecte apocaliptice in care natura se razbuna si distruge tot cu ce intra in contact catrastrofic. De curand a avut premiera “Geostorm” (“Pelicol global”), care descrie uragane uriase si in care se intersecteaza doua teme extrem de discutate in realitate, schimbarile climaterice datorate influentelor umane si incercarile utopice prin care se incearca fara succes atenuarea efectelor lor.

Mai mult de jumatate din americani cred ca Atlantis a existat! La fel, ei cred ca am fost vizitati de catre extraterestrii incepand inca din lumea antica, in vreme ce o patrime sunt convinsi ca alte specii din Univers ne viziteaza pana si in zilele noastre. Asta explica fara drept de apel succesul extraordinar al seriei de documentare “Ancient Aliens”, care a ajuns in sezonul actual la episoade “Ancient Aliens: Declassified” care dureaza trei-patru ore, ceea ce este total neobisnuit pentru orice canal de televiziune american. Din pacate, mai nimeni nu mai crede in celebrul Bigfoot, dar el nu a disparut de pe marile ecrane pentru ca va fi titular in comedia animata “The Son of Bigfoot” care va avea premiera curand.

Revenind un pic la realitate, sa mentionam totusi ca americanii realmente se tem de cateva probleme socio-economice ale zilei. De departe americanilor le e frica de coruptia la nivel federal sau de stat care sa influenteze intreaga viata politco-sociala. Mai mult de jumatate sunt ingrijorati de starea sistemului medical si de incapacitatea oamenilor politici de a-i rezolva problemele. Si ca in fiecare an de cand aceste statistici sunt publicate, jumatate dintre respondenti sunt alarmati de poluarea aerului si a oceanelor, a apei potabile, si de schimbarile climaterice necontrolate. Ca un fapt divers, se pare ca americanii sunt speriati mai ales de temele si subiectele care sunt prezentate si comentate negativ, si des, in mijloacele media. Drept pentru care, in concluzie, nu ar fi trebuit sa cititi acest articol!