13 februarie a fost declarată de UNESCO drept Ziua Mondială a Radiolului.  Scopul evenimentului este de a încuraja profesioniştii cât şi ascultătorii de radio din întreaga lume să organizeze „activităţi diverse” în vederea îmbunătăţirii cooperării internaţionale  între posturile de radio, încurajării principalelor  reţele de radio şi comunităţii de radio de a promova accesul la informaţie şi libertatea de expresie prin intermediul undelor.

Evenimentul de azi are ca partener Uniunea Radiodifuziunilor Europene (European Broadcasting Union – EBU). EBU este cea mai importantă alianţă a serviciilor publice de media din întreaga lume, având 74 de membri activi în 56 de ţări şi 37 de membri asociaţi din 22 de ţări. Din 1993 şi Societatea Română de Radiodiufuziune face parte din această uniune.

Despre aceasta zi, Mircea Cărtărescu ne-a marturisit:

“Eu cred că radioul în ultimii 20 de ani a dat dovadă de mult mai multă seriozitate decât – să zicem – sora sa mai bogată, televiziunea. A fost mai modest şi mai credibil. Eu cred că radioul – cum am vorbit despre carte înainte – nu va dispărea pentru că există nişe potrivite pentru radio mai mult decât pentru orice altceva. Mă refer de pildă – primul lucru care îmi vine în minte – la orele lungi pe care le petreci în automobil şi când asculţi radioul cu o mare plăcere fie că este radio cultural, fie că e radio de divertisment ş.a.m.d. Deci felicitări pentru radio în general şi pentru ceea înseamnă el şi a însemnat în toată această vreme.”