Capodopere din evul mediu românesc” este unul dintre cele mai valoroase albume din colecţia  editurii Alcor Edimpex, din Bucureşti.

Volumul a fost elaborat împreună cu Muzeul Naţional de Artă al României, respectiv secţia de Artă Medievală, care a permis fotografierea unor obiecte din patrimoniul său, iar textul a fost scris de cercetători, specialişti în domeniu.

Este firesc ca aceste mărturii de artă, create între finele secolului al XIV-lea şi mijlocul secolului al XVIII-lea, perioadă  socotită drept evul mediu românesc, să fie mai ales odoare bisericeşti. Trebuie ţinut seama de contextul european în care au evoluat istoric şi politic cele trei principate – Muntenia, Transilvania şi Moldova: căderea Imperiului Bizantin în 1453 şi ameninţarea popoarelor păgâne, în plină ofensivă asupra lumii creştine. Ca urmare, un obiectiv politic al statelor din zonă – Rusia, Serbia şi Ţările române – a fost acela de a consolida Biserica Ortodoxă, fapt care a determinat şi caracterul religios al artei medievale româneşti.

Albumul are cinci capitole: Icoane, Miniaturi, Argintărie, Ţesături şi Sculptură, în care sunt prezentate peste o sută de obiecte de patrimoniu, fiecare dintre exponate fiind o capodoperă a genului, cu valoare spirituală şi artistică deosebită. Excelenta realizare plastică a exponatelor, tratarea uneori dramatică, alteori monumentală a unora dintre ele sunt explicate de autoare, sub coordonarea ştiinţifică a doamnei Anca Lăzărescu.

Fotografiile, realizate de Viorel Simionescu, precum şi cele câteva imagini preluate din arhiva Muzeului au fost inspirat prelucrate pe calculator de către Cori Simona Ion. Tipografia Coresi a asigurat calitatea excepţională a lucrării, apreciată de cunoscători pentru reproducerea fidelă şi fineţea coloritului.

Editarea a fost realizată în versiune română şi engleză, în traducerea riguroasă a doamnei Mirela Bardi.

Albumul a fost cumpărat de diferite instituţii guvernamentale pentru a fi oferit oaspeţilor străini de prim rang şi  ambasadelor României în lume.

Volumul se adresează unui public larg de cititori, specialişti, profesori, studenţi, dar şi simpli vizitatori ai Muzeului, interesaţi să cunoască şi să înţeleagă arta medievală românească.

Deocamdată, acest titlu nu mai apare în pagina www.editura-alcor.ro pentru că, practic, tirajul  s-a epuizat. Pentru cititorii deosebit de interesaţi în fenomenul artistic românesc, putem apela, totuşi, la cerere, la rezerva editurii.