In cursul zilei de azi am primit la redacţie un material cu caracter umanitar de la colegii noştrii din presă   suceaveană, pe care il redam în întregime.

Oana ALPHONSO

oanab@monitorulsv.ro

• Au cheltuit agoniseala de o viaţă pentru a-şi salva nepoţica diagnosticată cu o boală extrem de rară

• Le-a rămas casa şi vor să o vândă, însă criza îi loveşte din toate părţile şi nu găsesc cumpărător

Criza i-a „lovit” şi la propriu şi la figurat, iar acum încearcă cu disperare să vândă tot ce au pentru a salva viaţa nepoatei lor de numai doi anişori.
Până nu demult, familia Morcov din municipiul Suceava ducea o viaţă liniştită, se bucura de o familie frumoasă şi de nepoţica lor Ilinca Nica, „lumina ochilor” pentru părinţi, soţii Nica, dar şi pentru bunici. Liniştea şi fericirea familiei s-a spulberat dintr-o dată, acum un an de zile, atunci când boala a lovit în ceea ce aveau mai scump pe lume, în Ilinca.

În acel moment lumea lor s-a nărui. Nimeni nu reuşea să pună un diagnostic copilului, iar familia a alergat în disperare în spitale şi clinici din ţară şi din străinătate, în speranţa că vor găsi o rezolvare. Laurenţa Morcov, bunica Ilincăi povesteşte cu lacrimi în ochi despre încercarea prin care trece. Nimic din ce aveau nu a mai contat în momentul în care Ilinca s-a îmbolnăvit, au vândut bunuri, au cheltuit agoniseala de o viaţă, şi au ajuns cu fetiţa în numeroase spitale din România şi până în Belgia, la Bruxelles. Suspiciuni erau multe, însă nimeni nu a confirmat de ce boală suferă fetiţa şi de ce starea ei de sănătate devine din ce în ce mai rea.

• Tratamentul de 400 de mii de euro este asigurat de clinica din Statele Unite

Disperaţi, au ajuns cu copilul până dincolo de ocean, în Statele Unite ale Americii, la o clinică de cercetare din Washington. Acolo, familia Morcov şi familia Nica au aflat că Ilinca suferă de Sindromul Opsoclonus myoclonus, o boală neurologică extrem de rară, care afectează unul din zece milioane de oameni. Institutul de cercetare a inclus-o pe Ilinca în programul de tratament, un proces costisitor, care se ridică la aproximativ 400 de mii de dolari şi care va fi asigurat de către spitalul în care fetiţa a fost diagnosticată. „Spitalul suportă costurile pentru fetiţă. Pentru că este o boală foarte rară şi se fac cercetări asupra ei, fetiţa este tratată gratuit”, a povestit Laurenţa Morcov, bunica Ilincăi.
Boala de care suferă Ilinca a cauzat nenumărate probleme, iar copilul trebuie supravegheat în permanenţă. Nu poate merge, dă semne de regresie în vorbire, muşchii corpului se mişcă involuntar, are tulburări de somn.

• Fără drept de lucru în SUA, părinţii fetiţei nu au cu ce să se întreţină

Disperarea familiei este cu atât mai mare cu cât, părinţii Ilincăi, care sunt cu ea în Statele Unite şi o supraveghează 24 de ore din 24, nu au nici un venit şi nu se pot întreţine în nici un fel. „Au plecat la o cunoştinţă, au stat acolo o perioadă, dar acum acea familie are un copil şi nu mai pot locui acolo”, a spus Laurenţa Morcov. Pentru că sunt plecaţi cu fetiţa la tratament, viza cu care soţii Nica au intrat în Statele Unite ale Americii nu le permite să lucreze, nici măcar cu o jumătate de normă, nici măcar atât cât să poată să se întreţină. Bunica fetiţei a spus că au plecat în Statele Unite fără să ştie de ce suferă fetiţa şi nu au ştiut că situaţia este atât de gravă iar şederea lor acolo se va prelungi. „Nu cerşim nimic de la nimeni, nu dorim nimic din ce nu-i al nostru”, spune printre lacrimi bunica fetiţei. Tot ce vrea familia Morcov este să-şi vândă ce le-a mai rămas, casa. Au muncit o viaţă şi şi-au făcut o casă mare, frumoasă, chiar lângă Cetatea de scaun a Sucevei. Amplasată pe un teren de 1600 de metri pătraţi, casa are o suprafaţă locuibilă de 400 de metri pătraţi, cinci camere şi este complet mobilată şi utilată. „Am vândut tot ce am avut şi am putut, toţi banii le-am trimis copiilor în Statele Unite, nu mai ştiu ce să fac, dar sunt disperată şi trebuie să-mi ajut copiii şi să-mi salvez nepoţica” a spus Laurenţa Morcov.

• Dispuşi să-şi vândă casa şi în rate

A mai rămas doar cu casa. Vrea să o vândă, însă criza economică accentuează criza şi disperarea familiei. „Încerc să o vând şi nu reuşesc. Am avut un posibil cumpărător, banca nu i-a acordat împrumutul, şi nu am reuşit să o dau”, a mai spus bunica Ilincăi. Au pornit de la 400 de mii de euro, sunt dispuşi să o lase la 300 de mii de euro, şi o vând chiar şi în două rate, totul pentru a avea bani pe care să-i trimită copiilor din Statele Unite.
Familia Nica trebuie să-şi caute o locuinţă cu chirie, însă din cauza problemelor financiare cu care se confruntă, întâmpină greutăţi şi în găsirea unei locuinţe. Disperarea este aceea că de şederea lor acolo depinde viaţa singurului lor copil, care fără tratament nu va putea fi recuperată, iar boala va avansa. „Casa este mare, poate fi transformată în grădiniţă de copii, sediu de firmă, orice, poate cineva este interesat să o cumpere. Noi am încercat prin agenţi imobiliari, prin anunţuri, dar nu am reuşit să ă dăm”, a spus Laurenţa Morcov. Speranţa familiei Morcov este aceea că necazul prin care trec şi impasul în care se află va ajunge la urechile unor oameni cu posibilităţi, care ar putea să achiziţioneze imobilul şi astfel ar da unei fetiţe de doi ani posibilitatea de a-şi continua tratamentul şi de a se recupera. „Am auzit că se poate face şi o tombolă pentru vânzarea casei. Apelez la companiile de telefonie, fixă sau mobilă, la întreaga mass-media, poate ne pot ajuta în vreun fel să ne vindem casa”, aceasta este singura dorinţă a Laurenţei Morcov.

• Ajutaţi-o pe Ilinca să trăiască

Familia Nica locuieşte momentan în statul Maryland, însă fetiţa urmează tratamentul, de trei ori pe săptămână, în Washington. Dacă printre românii din Statele Unite sunt oameni care ar putea să vină în ajutorul familiei Nica şi a micuţei Ilinca, aceştia sunt rugaţi să o facă. Orice mână întinsă către ei înseamnă enorm şi orice zi în care Ilinca poate merge la tratament este un pas nou spre recuperarea ei. Fundaţiile umanitare, bisericile sau oamenii de bine de dincolo de ocean şi nu numai, care au posibilitatea să ofere familiei Nica un acoperiş deasupra capului, temporar, până ce Laurenţa Morcov va reuşi să-şi vândă casa, sunt îndemnate să ia legătura cu Redacţia „Monitorul de Suceava”, la numărul de telefon 0320.522.993, sau cu doamna Laurenţa Morcov la numărul de telefon 0743066515. De asemenea, cei interesaţi ne pot scrie pe adresele de e-mail redactie@monitorulsv.ro,  oanab@monitorulsv.ro, pentru relaţii suplimentare de contact cu soţii Nica.
Banii pentru „zile negre” puşi deoparte de familia Morcov s-au dus într-o clipită, punga s-a golit, iar casa pe care o au nu reuşesc să o vândă pentru a le trimite banii copiilor. Cei care doresc să ofere un ajutor micuţei Ilinca o pot face prin intermediul contului bancar Cod IBAN RO13BPOS34006476802RON01.