Roxana Trofin, 21 de ani, este o fată deosebită, deşteaptă, frumoasă şi cu o educaţie parcă dobândită la un pension. Acum studentă, tânara a fost abandonată de mamă în primii ani de viaţă, iar pe tata nu l-a cunoscut niciodată. Ea este pe cale să obţină o bursă de 600 de dolari acordată de o fundaţie americană, pentru a-şi îndeplini dorinţele la care până de curând nu avea dreptul nici măcar să viseze. În situaţia ei sunt nouă copii din Iaşi, toţi recomandaţi ca modele de “Protecţia Copilului”.
La 21 de ani, Roxana pare mai matură în gândire decât mulţi alţii care au şi dublul vârstei ei. Viaţa a învăţat-o că nu se poate obţine nimic fără muncă, seriozitate şi respect faţă de cei din jur. Traseul ei de viitor are deja linii clare, tânăra studentă ştie ce vrea să facă şi ştie cum poate să ajungă acolo unde are nevoie. Acum e studentă în anul II, însă viaţa ei a început în orfelinat, fără părinţi. Pe mama a descoperit-o târziu, iar pe tata nici acum nu-l cunoaşte. A fost crescută însă de bunici, oameni pe care îi iubeşte şi îi respectă foarte mult. Roxana a fost propusă de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi pentru o bursă acordată de fundaţia americană Blue Heron. Bursa o va ajuta pe Roxana să plătească eventualele cursuri de specializare şi dezvoltare profesională de care are nevoie. Fiecare bursier are câte un mentor din cadrul fundaţiei cu care poate comunica oricând simte nevoia unui sfat. În momentul de faţă, nouă tineri din Iaşi sunt bursieri Blue Heron. Toţi au fost recomandaţi de DGASPC şi provin din familii cu situaţii speciale.
Roxana Trofin e studentă în anul II la Facultatea de Psihopedagogie. Primii doi ani din viaţă i-a petrecut într-un orfelinat pentru că mama ei nu s-a simţit capabilă să o crească, iar pe tata nu l-a interesat că are un copil cu o femeie cu care nu se căsătorise. După primii doi ani, bunicii au reuşit să o ia în plasament familial şi au devenit astfel singura familie a fetei. Pe fraţii săi i-a cunoscut mult mai târziu, n-a ştiut de ei mult timp. De bursele Fundaţiei Blue Heron a auzit de la colegi anul trecut şi, pentru că e o fire curioasă, s-a interesat şi s-a prezentat la interviu. “Important e să-ţi pui în gând: dacă eşti hotărât, chiar poţi să reuşeşti“, spune pe un ton ferm Roxana.
În urmă cu câteva săptămâni, la recomandarea DGASPC, tânăra s-a prezentat la un interviu condus de Ştefania Magidson, preşedinta fundaţiei. Interviul face parte din procesul de selecţie a viitorilor bursieri şi anul acesta au fost încă 12 tineri în serie cu Roxana la interviu. “Bursa mă poate ajuta să cunosc alţi oameni, să-mi îmbogăţesc cultura generală, să particip la cursuri interesante şi să-mi formez deprinderi de care voi avea nevoie mai departe. Mi s-a spus tot timpul că, dacă mă ţin de şcoală, nu voi avea probleme. Şi exact asta am făcut. Pun suflet în orice fac, pentru că altfel îţi ies toate pe dos. Poate mai sunt unii care mă iau de fraieră, însă mie îmi place să ajut oamenii“, a adăugat Roxana.
Fundaţia Blue Heron a fost înfiinţată în 2002 şi este o organizaţie nonprofit din sudul Californiei dedicată copiilor şi tinerilor orfani din România. În ultimii patru ani, cel mai important program al fundaţiei a fost cel de burse universitare acordate tinerilor orfani sau abandonaţi. Programul susţine între 35 şi 50 de studenţi anual în zece orase din România, printre care şi Iaşi. Bursa acoperă o taxă şcolară de până la 600 de dolari pe an la care se adaugă 55 de dolari pe lună bani de cheltuială. Fiecare student beneficiază de îndrumarea unui mentor, membru marcant al comunităţii româneşti sau americane, cu care corespondează printr-un „raport lunar”. Printre obligaţiile studenţtilor se numără şi efectuarea a cinci ore de voluntariat în centre de plasament. Studenţii mai beneficiază de bani pentru a face cursuri ECDL acreditate (n.r. Permis European de Conducere a Computerului), cursuri acreditate de limbă engleză, cursuri de conducere auto şi taxa de licenţă. În acelaşi timp, bursa impune şi anumite obligaţii din partea tinerilor. Aceştia trebuie să frecventeze cursurile la care sunt înregistraţi, să nu figureze cu restanţe şi să prezinte lunar, prin e-mail, un raport de activitate adresat mentorului şi fundaţiei. “Eu sunt româncă şi am simţit nevoia să dau înapoi ceva chiar dacă am plecat din ţară. Aceşti copii vin cu recomandări şi e bucuria noastră cea mai mare că îi putem ajuta să devină oamenii de care e nevoie“, spune Ştefania Magidson, preşedinta fundaţiei.
Pentru informaţii adiţionale: www.blueheronfoundation.org sau info@blueheronfoundation.org, 310-275-2217.
“Fundaţia Blue Heron este o fundaţie non-profit stabilită în California în 2002. Toate donaţiile sunt tax-deductible şi 100% din sume ajung direct la copii, fondatorii plătind toate cheltuielile administrative. Vă invităm să sponsorizaţi un bursier Blue Heron pentru doar $50.00 pe lună. Donaţia se poate face pe site-ul fundaţiei la www.blueheronfoundation.org, faceţi click pe “Donate Now” sau trimiteţi cec scris pentru ‘Blue Heron Foundation’ la Blue Heron Foundation 269 S. Beverly Drive Suite 435 Beverly Hills, CA 90212”