Oficialităţi din interiorul guvernului american au declarat recent că preşedintele Barack Obama va semna până la sfârşitul acestui an un ordin executiv, pentru crearea unui Centru National de Declasificare a documentelor secrete. Un număr de peste 400 de milioane de pagini cu informaţii clasificate secret, sunt pe cale să fie făcute publice după data de 31 decembrie când expiră data până când autorităţile competente trebuiau să verifice dacă aceste documente din perioada Războiului Rece mai sunt sau nu considerate secret de stat.
Declasificarea decumentelor a început în anii ‘90 dar datorită faptului că fiecare document trebuie revizuit de fiecare agenţie guvernamentala care la clasificat secret, procesul desecretizării a fost extins în perioada administraţiilor Clinton şi Bush, cel din urmă extinzând perioada cu încă 6 ani, aceasta urmând să expire luna acesta. Aceste documente vor scoate la lumină relaţiile Statelor Unite cu Uniunea Sovietică, în special în ceea ce priveşte invazia sovietică din Afganistan, căderea Zidului Berlinului, dar şi alte informaţii cu privire la diplomaţia şi spionajul american.
Aceasta decizie de înfiinţare a centrului vine pentru a împlini promisiunea făcuta la inaugurare de preşedintele Obama, cum că va deschide o noua era în desecretizarea guvernului faţă de public. Conform unor date oferite de o agenţie guvernamentală, parte din Arhivele Nationale ale Statelor Unite, guvernul american a cheltuit anul trecut peste 8 miliarde de dolari pentru a crea şi proteja informaţiile clasificate, şi alte 43 de milioane pentru a le declasifica pe unele din ele.
Este binecunoscut faptul că în perioada administraţiei Bush s-a încercat pe orice cale încetinirea procesului de desecretizare a informaţiilor. Un exemplu concludent sunt şi sumele alocate în acest scop. Dacă în ultimii ai administraţiei Clinton, bugetul pentru declasificare era de peste 200 de milioane de dolari, acesta a fost redus la mai puţin de 50 de milioane anual în perioada preşedintelui George W. Bush.