Centru economic şi cultural al unei aglomerări de 201 550 de locuitori, oraşul Charleroi este un important nod al transporturilor rutiere, feroviare şi fliviale din Belgia. Pasajul Ardenne se bucură de o poziţie privelegiată, la 50 de km sud de Bruxelles, capitala Europei. Oraşul Charleroi este membru al reţelei Eurocities. Atmosferă şi primire călduroasă
Locuitorii oraşului sunt cunoscuţi pentru entuziasmul, generozitatea şi bunătatea lor. Valoarea pe care se pune accentul este ospitalitatea. Cu străzile sale pietonale, pieţe, parcuri, artere şi centre comerciale, precum şi infrastructura turistică şi de agrement, Charleroi este un oraş prietenos prin care e o plăcere să mergi la plimbare sau la cumpărături. În fiecare săptămână, piaţa de duminică atrage mii de oameni care vin de departe.
Un oraş verde din unul negru
Fostă capitală a Revoluţiei Industriale, cu unul din bazinele cele mai prospere din domeniul producţiei de cărbune, oţel şi sticlă, Charleroi este acum un oraş în plină restructurare urbană şi de mediu. Grija pentru reamenajarea centrului şi valorificarea patrimoniului e demonstrată de angajamentul său faţă de promovarea calităţii vieţii urbane. Numeroasele parcuri sunt plămânii oraşului, elementul vegetal fiind omniprezent.
Metropolă economică
Marile companii internaţionale şi multe IMM-uri au ales situaţia favorabilă, know-how-ul şi dinamismul din Charleroi pentru a-şi extinde activităţile. Oţeluri speciale, construcţii de aeronave, telecomunicaţii, informatică, industrie alimentară, inginerie mecanică şi de imprimerie, produse chimice, servicii pentru întreprinderi şi persoane fizice şi multe alte sectoare sunt încă bine reprezentate în Charleroi. Intercomunala Igretec este structura publică specializată în promovarea economică a metropolei şi în ospitalitatea investitorilor. De asemenea, joacă un rol important în sprijinirea activităţii IMM-urilor şi în special în exporturi.
Charleroi, oraş sportiv…
Este un oraş în care se practică sportul la nivel înalt: baschet, fotbal, volei, tenis de masă, Charleroi fiind dotat cu o infrastructură demnă de ambiţiile sale, găzduind în fiecare an concursuri internaţionale şi, printre altele, meciuri din UEFA 2000. Jocul tradiţional practicat în Charleroi este pelota, joc sportiv de origine bască, între doi jucători, care constă în aruncarea unei mingi de cauciuc brut într-un perete, de unde, ricoşând şi atingând pământul, este preluată de partener.
… şi cultural
Şi din punct de vedere cultural oraşul Charleroi merită văzut. În fiecare an acesta este sediul unor expoziţii de prestigiu şi găzduieşte numeroase spectacole. Reputaţia Palatului de Arte Frumoase, Muzeul de Fotografie, de Dans… au depăşit demult graniţele Belgiei. Muzeele din Charleroi oferă ocazia de a descoperi frumoase colecţii în domeniul picturii, sculpturii, sticlei, fotografiei, arheologiei industriale, ştiintei… Charleroi este leagănul benzilor desenate belgiene cu Şcoala Marcinelle ilustrată de Editions Dupuis.
Leagănul trădiţiilor
Locuitorii oraşului au ca obiectiv promovarea folclorului, acesta fiind prezent în timpul carnavalurilor tradiţionale de Mardi Gras sau procesiuni şi marşuri napoleoniene, evenimente care adună în fiecare an mii de participanţi costumaţi în îmbrăcăminte de epocă. Târgul de Paşti transformă inima oraşului într-un gigant parc de distracţie. Originea acestor sărbători datează de mai multe secole.
Proiectul oraşului Charleroi
Din 1991 în Charleroi s-a stabilit un proiect urban care conţine strategia sa de dezvoltare, adoptând în 1994 şi o hartă care defineşte calităţile esenţiale spre care acesta aspiră: Charleroi vrea să fie un oraş metropolitan, deschis, echilibrat, prietenos, solidar, tânăr, inovator, sănătos, cultural, sportiv, un partener sigur…
Charleroi în câteva cifre
Suprafaţă: 102 km2 sau 10.213 ha, 57% – mediu urban si 43% – mediu rural (parcuri, păduri, terenuri agricole…)
Densitate: 1 974,6 loc./km²
Altitudine faţă de nivelul mării: 121 m
Coordonate geografice: Latitudine : 50° 24′ 0” Nord, Longitudine : 4° 25′ 60” Est