Statul Connecticut se învecinează cu Long Island Sound la sud, la vest cu statul New York, la nord cu Massachusetts, iar la est cu Rhode Island. Capitala statului este Hartford. Cuprinde și alte multe orașe, printre care și orașul Stamford. Râul Connecticut curge prin centrul statului, revărsându-se în Long Island Sound, gura Connecticutului în Oceanul Atlantic. Aria orașului face parte din New York Metropolitan. La începuturile sale a purtat și alte denumiri. Începând cu secolul XIX, rezidenții din New York și-au construit case de vară aici, și mai apoi s-au mutat în Stamford, ajungând cu trenul în Manhattan.
Emblema orașului are și o panglică cu inscripția „Stamford – Conneticut” – 1641. A fost declarat oraș în 1893, iar anul 1916 a fost anul recunoașterii societății istorice a Stamford – ului, aici dezvoltându-se industria ușoară, mecanică și chimică.
Între anii 1960 și 1970 s-au construit multe centre comerciale, sedii administrative, precum și multe clădiri înalte. Orașul a continuat și continuă să se dezvolte. Suprafața lui este de aproximativ 135 kilometri pătrați, formată din pământ și apă (aproximativ 29%).
Oceanul Atlantic pătrunde cu blândețe în pământul Stamford – ului, geometrizând locuri plăcute pentru plajă și înot. Clădirile au arhitectură modernă, variată; în centru și în imediata vecinătate nordică sunt numeroase clădiri înalte cu apartamente și garsoniere, iar în părțile de sud și vest, precum și cele de lângă ocean, sunt construite locuințe pentru oamenii cu câștiguri mai mici. Construcțiile centrale sunt foarte scumpe.
Plajele sunt atractive, oferind posibilitatea scăldatului în soare și în apa oceanului; oferă de asemenea picnicuri terestre, plimbări cu bărci cu motor, iahturi. Locurile de plajă au în preajmă și mici păduri (wild life sanctuary), locuri interesante de unde poți privi la nesfârșit păsările care plutesc la marginea apei.
Orașul cu aproximativ o sută treizeci de mii de suflete, are muzee, teatre și cinematografe, orchestră simfonică și operă; de asemenea – biserici numeroase. De altfel, în toată America sunt multe culte și religii, ceea ce determină o viață spirituală dezvoltată și liberă. Toleranța, respectul stau la baza comportamentului oamenilor față de diversitatea bisericilor și a modului în care se manifestă actul credinței.
Majoritatea credincioșilor acestei țări sunt creștini: 60% sunt protestanți, 20% catolici, apoi mozaism și ortodoxism. Un mare grup religios îl reprezintă protestanții și aceștia sunt diversificați în mai multe categorii.
Deoarece protestanții sunt împărțiți în multe denominațiuni, cea mai mare biserică de sine stătătoare este cea catolică (circa 25%). Credința ortodoxă este identificată ca „Eastern Orthodox” (Ortodoxia răsăriteană), în America fiind numai 0,3%; sunt înglobați nu numai românii, ci și rușii, grecii, sârbii, bulgarii, ucrainenii, ciprioții etc.
Majoritatea americanilor sunt în adevăratul sens al cuvântului credincioși, sunt practicanți activi, care se duc regulat la biserică și sunt implicați în activități religioase în comunitățile lor. Mai sunt desigur și intelectuali, chiar profesori universitari tineri, jurnaliști de la mari ziare și canale media, artiști, actori etc., bântuiți de câteva decenii de ateism și dispreț pentru cei ce practică credința. Dar aceștia nu sunt mulți și cred că Dumnezeu le va arăta în curând Calea.
Una dintre cele mai înalte clădiri din Stamford este un Business Center care găzduiește birouri ale diverselor companii. Este clădirea cea mai importantă a complexului One Landmark Square, are 22 de etaje și o înălțime de 90 de metri. A fost construită între anii 1970-1973. În interior are un mall, săli de cinema, săli de masaj etc.
În weekendul zilelor de vară, adică numai sâmbăta și duminica, în centrul orașului se organizează un târg al artelor, în care meseriașii vând diferite obiecte artizanale. Uneori, în zilele de sâmbătă seara, într-un parc, vine câte o trupă muzicală și susține un concert sub cerul luminat de lumina felinarelor și a stelelor. În jur sunt bănci și oamenii se așează, ascultă câteva melodii și pleacă; vin alții; unii rămân uitați pe bănci, fascinați de ritmul muzicii moderne. Alteori vin mici orchestre care execută piese din muzica clasică.
Orașul are farmecul său, pot spune că are un aer european. Sunt străzi care seamănă cu cele văzute în orașele mai mici ale Germaniei, au o oarecare intimitate care te face să te simți bine. În centrul orașului circulația mașinilor este interzisă. Pe principala stradă – Atlantic Street – se află statuia a lui Abraham Lincoln, președinte de seamă care a condus armatele Nordului împotriva Sudiților secesioniști și a promulgat Proclamația de emancipare, abolind sclavia. Este văzut ca o personificare a valorilor de onestitate și integritate, de respect pentru drepturile individuale și minoritare, a libertăților umane în general. Împușcat în 1865 de către un spion sudist, a fost victima fanatismului și a urii, aidoma lui Kennedy. Cuvintele asasinului ar fi fost acelea rostite și de Brutus la înjunghierea lui Cezar „Sic semper tyrannis!” (Aceasta întotdeauna tiranilor!). Pe chipul marelui președinte poți citi hotărârea de a zămisli un viitor liniștit acestei țări.
Populația aici în Stamford se compune din albi, majoritatea de origine italiană, negri, indieni, asiatici, cei veniți din insulele Oceanului Pacific, spanioli și alții. Americanii, în general, sunt de origine europeană, latino-americană sau asiatică, printre ei, oameni de valoare autentică.
Am întâlnit mulți polonezi, magazine poloneze. De curând au venit și mulți mexicani. Cei care au imigrat aici, în majoritate și-au dat sârguința pentru afirmare, muncind de multe ori peste puteri; unii nu s-au adaptat și își duc zilele de azi pe mâine, în același mod în care trăiau, probabil, și în țara din care au venit. Ca peste tot: oameni harnici, mai puțin harnici și leneși. Procentajul însă este important!
Îmi vin în minte versurile pe care le-am scris cu câțiva ani în urmă: „Suntem precum iarba,/ Suntem precum florile, / Plăpânde, mărunte și multe,/ Împodobind pământul./ Un vânt nou bate,/ Duce semințele atât de departe… / Ne risipim, ne amestecăm,/ Ne schimbăm în ce nu am fost/ și nu ne mai întrebăm/ Ce-am fi putut fi, dacă… / Manipulați veșnic/ De un destin,/ Sub același soare,/ Pe același pământ,/ Suntem precum iarba,/ Suntem precum florile… “
Am întâlnit oameni interesanți, dar dacă ești atent, peste tot poți întâlni oameni interesanți, nu numai aici. Întotdeauna avem de văzut și de descoperit câte ceva nou în jurul nostru. Totul prezintă un interes care nu trebuie să ne scape. Important este să privim în jur cu atenție, cu multă înțelegere și dragoste.
Dimineața, aici în Stamford, poți privi ivirea soarelui printre clădiri, razele lui venind încărcate cu o energie însumată, adăugându-li-se cea a apei Oceanului Atlantic. Doar câteva zeci de minute, după care începe să se audă rumoarea orașului.
Seara poți privi luminile orașului, cerul încărcat cu stele și poți simți nevoia să săruți cerul care te surprinde de fiecare dată și te farmecă…