PREMIILE-MAC-2011-wb

PREMIILE-MAC-2011-wbLa sfârșitul lunii iunie a.c., a avut loc, la Lisabona, decernarea Premiilor de caracter cultural și artistic MAC 2011, oferite anual de Mișcarea de Artă Contemporană din Portugalia, și care marchează cea de a 17-a aniversare a acestei prestigioase instituții. Instituite pentru prima oara în anul 1997, premiile MAC au ca obiectiv dinamizarea relațiilor dintre diverși agenti și practici artistice și spațiile asociate lor, atât cele fizice, galerii, instituții cât și cele aparținând  mediilor de comunicare, presa scrisă sau televiziune, din mai multe țări.

Jurnalistul român Fabianni Belemuski, director al Revistei Niram Art din Madrid, a primit Trofeul pentru Presa Scrisă, în numele întregii echipe editoriale, alături de fondatorul revistei, pictorul Romeo Niram. Trofeul pentru  Promovare Culturală i-a revenit Agenției Defeses Fine Arts, înființată de Eva Defeses, care reprezintă în spațiul iberic mai multe instituții, reviste și artiști plastici români. Mișcarea de Artă Contemporană a oferit Trofee, Premii și Medalii la numeroși jurnaliști și artisti plastici din Portugalia și Spania, printre care cunoscutul pictor armean Onik Sahakian, maestrul portughez Hilario Teixeira Lopes, jurnalistul de la televiziunea portugheză TVI Joao Paulo Sacadura, scriitorul spaniol Héctor Martínez Sanz, directorul revistei Madrid en Marco, etc.

Promotorul cultural spaniol António Calderón de Jesús, cunoscut pentru proiectele sale de cooperare culturală româno-spaniolă, a fost distins cu Medalia de Recunoaștere Internatională. Directorul-fondator al Mișcării de Artă Contemporană, Alvaro Lobato de Faria, i-a înmânat personal distincția. Calderón de Jesús este fondatorul galeriei Artejescal din Madrid care reprezintă mai mulți artiști plastici români și un promotor activ al culturii române. Ultimul său proiect este seria de filme documentare despre arta din România, pentru care fost intervievați în jur de 1000 de artiști și au fost editate peste nouăzeci de DVD-uri care prezintă artiști, ateliere, expoziții din Iași, Botoșani, Suceava, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Slatina, Dolj, Corabia, Caracal, Balș, Cetate, Craiova, Roșiorii de Vede, Alexandria, Timișoara, București, Ploiești, Targu Jiu, Pitești și multe alte sate și orase mai mici din toată România.

Antonio Calderón de Jesús lucrează, în prezent, la un proiect mai extins care unește arta din România cu cea din Spania și Portugalia. Se dorește promovarea artiștilor români, portughezi și spanioli într-un centru de documentare a artei contemporane din toată lumea, cu obiectivul de a le face cunoscute operele. In acelasi timp, Calderón de Jesús definitivează deschiderea a noi spații expunere la Madrid, care să faciliteze schimbul de expoziții ale artiștilor din România și Portugalia, în colaborare cu instituții internaționale.