Sub egida Fundaţiei “Sf. Irina”, a Companiei Dan Puric si Athene Palace Hilton, s-a organizat la Bucureşti, în perioada 10 -11 octombrie 2010, primul simpozion internaţional de martirologie din România, intitulat “Moartea martirică”. 200 de specialişti, distinse personalităţi universitare şi bisericeşti din ţară şi din străinătate, s-au întâlnit la prima reuniune care a dezbătut problema morţii martirice, din perspectiva antropologică, medicală şi teologică. “Simpozionul acesta vine ca să clarifice o condiţie a României, pentru că noi avem un destin istoric tragic, avem un destin politic marginal, dar avem un destin creştin tulburător. Despre lucrul acesta nu se ştie. În clipa în care un popor devine conştient de sacrificiul, de jertfa făcută, acel popor are un grad de demnitate mai mare”, a spus Dan Puric. “Cuvântul martir este legat foarte mult de creştinism. Dar nu numai creştinii sunt martiri. Şi preorul Budhist, care şi-a apărat mănăstirea. Peste şase mii de temple budhiste au fost distruse de sisteme comuniste. Şi şeful de trib Indian, care se uita la manitu şi a fost omorât şi călcat. Conştiinţa martirică este conştiinţa nevinovată a omului. Putem numii toţi nevinovaţii din toate timpurile, din toate popoarele care au avut de suferit de pe urma unor oameni cu probleme mintale. Un suflet de martir este un suflet nevinovat. Un om care îşi realizează nevinovăţia este un om curat. El vede viaţa altfel. Oricare dintre noi poate să devină martir,sau să devină criminal. Depinde de gradul de credinţă în Dumnezeu. Oamenii cu mare credinţă în Dumnezeu şi cu dar de la Dumnezeu au reuşit să fie martiri. Ceilalţi săracii au căzut. Este o lucrare a răului. Torţionarii sunt oameni care au căzut. Noi nu-i considerăm o altă clasă politică, asta e gândire occidentală. Noi îi considerăm creşitini căzuţi în mâna răului, pentru că numai aşa au putut să facă ce au făcut.”
Dominic Rubin, Episcopul Sofian Braşoveanu, Dr. Dimitry Avdeev, Prof. Dr.Tristan Engelhardt Jr., Prof. Dr.Vasile Mihoc, Prof. Dr. Georgios Metallinos, domnul Dan Puric, alături de ceilalţi participanţi la simpozion, au dezbătut această temă, care face parte din istoria recentă a românilor.
“A fost un adevărat privilegiu să pot veni şi vorbi despre marii martiri ai României”, a spus unul din părinţii fondatori ai bioeticii americane, profesorul doctor în medicină şi filosofie, domnul Tristam Engelhardt jr, de la Rice university din Houston. “Eu locuiesc în Texas! Suntem nişte păcătoşi, nu avem nici un fel de martiri acolo. Astfel că venirea mea aici a fost o bucurie. Când am primit invitaţia, şi primesc multe invitaţii, aceasta a fost cea pe care am acceptat-o cu mare plăcere.”
În cadrul acestor lucrări, au fost definite conotaţiile martirologiei, prilej cu care s-a lansat şi volumul “Principiile cercetării martirologice” (Editura Christiana) realizat de Prof. Dr. Ilie Bădescu, Lector Dr. Andreea Băndoiu şi Prof. Dr. Pavel Chirilă.
Vizita la închisoarea Jilava, fortul 13, a fost un ultim punct al agendei simpozionului. Zidurile, azi ruine, ale unui loc încărcat de istorie tristă, încă provoacă fiori în sufletele celor care le revăd, sau al celor care le văd pentru prima data. Prof. Dr.Vasile Mihoc împreună cu Prof. Dr. Georgios Metallinos, au condus o slujbă de pomenire în amintirea celor care au trecut în nemurire în incinta acestor celule, dar şi pentru sufletele celor care au supravieţuit chinurilor şi nopţilor nesfârşite ai anilor de temniţă.
Ca o concluzie a lucrărilor susţinute de participanţi, domnul Dan Puric a subliniat: “Este un început care denunţă două lucruri după părearea mea: nevoia unuia de altul, mă refer românii şi iată oamenii care au venit de dincolo, din străinătate, dintr-un spaţiu occidental, gândind că acum occidentul nu mai este numai Europa, este şi America şi Australia în noua paradigmă care se pune, şi nevoia ca noi românii să ne întâlnim, pentru că, aşa cum am spus şi în simpozion, a fost ca o bombă care a explodat dezorganizat, dar o bombă.”