Alegerile din 28 noiembrie au stat sub semnul fraudei. A fost o încercare disperată a Uniunii Naţionale PSD+PUR de a obţine o majoritate, un avans în faţa principalei forţe de Opoziţie, Alianţa D.A. PNL-PD, care a recuperat enorm în sondaje în ultima perioadă.
Toate tertipurile folosite s-au născut din disperare şi au inclus o serie de mici “invenţii” specifice unui regim totalitar, unde democraţia există numai pe hârtie. Alegerile din 28 noiembrie au fost, fără îndoială, cele mai contestate alegeri postdecembriste Strategii din laboratoarele PSD au pregătit sistemul cu mult timp în urmă: întâi au blocat votul cu cărţile de alegător, pentru că nu permitea furtul. Cărţile de alegător trebuiau ştampilate, iar ştampila nu se putea şterge. Aşa încât au preferat autocolantele care se lipeau pe verso-ul cărţilor de identitate plastifiate. Cel care s-a opus în timpul dezbaterilor parlamentare la aprobarea legilor electorale folosirii cărţilor de alegător a fost vicepreşedintele PSD, Viorel Hrebenciuc. Autocolantele se puteau dezlipi uşor, iar proprie­tarul avea posibilitatea de a vota şi la alte secţii de votare, trecându-se pe listele speciale. De exemplu, un cetăţean din Oradea, cu maşină, vota dimineaţă la el în oraş şi pleca la drum spre Bucureşti. Putea opri în fiecare localitate, fiind în tranzit, îşi dezlipea autocolantul şi avea posibili­tatea de a vota de zeci de ori. Pentru a putea fura cu toptanul, PSD a folosit aceeată idee înzecit, punând la cale aşa numită “Acţiune Autobuzul”. Conform mărturiilor a zeci de martori, autobuze pline cu simpatizanţi PSD erau purtate prin ţară, spunându-se că sunt cu turişti, care votau în bloc la mai multe secţii din localităţi diferite!
Principiul era acelaşi: un autobuz cu 40 de pasageri pleca dimineaţă la drum, oamenii votau o dată corect, apoi dezlipeau autocolantele şi votau de mai multe ori. Alianţa D.A. a estimat că acest vot multiplu generat de “turismul electoral” a generat o diferenţă de 5-7 procente între Uniunea PSD+PUR şi Alianţa D.A., ceea ce înseamnă sute de mii de voturi!
Şi o ultimă ajustare a rezultatelor s-a datorat modului cel puţin ciudat în care s-au numărat voturile la centralizare, la Institutul Naţional de Statistică, unde numărul voturilor nule a început la un moment dat să scadă, exact în acelaşi procent cu care, simultan, creşteau voturile în favoarea candidatului PSD la Preşedinţie, Adrian Năstase! Nici un oficial al Biroului Electoral Central nu a reuşit să ofere o explicaţie plauzibilă acestui fenomen, ceea ce a ridicat mari semne de întrebare asupra corectitudinii rezultatelor.
Toate acestea l-au determinat pe candidatul Alianţei D.A. la Preşedinţie, Traian Băsescu să ceară anularea alegerilor, lucru care, bineîn­ţeles, nu a fost acceptat.