În cadrul forumului NARPA de anul acesta de la Chicago unul dintre invitaţi a fost şi scriitoarea americană Sharon Rushton autoarea cărţii “No Paved Road to Freedom”.
Ani la rând românii au visat să vină americanii să-i elibereze de sub dominaţia comunistă. Unii s-au ascuns şi au luptat din munti, alţii au zăcut în închisorile securităţii visând că americanii vor veni să-i elibereze, dar au murit fără ca visul lor să devina realitate.
La mai bine de două decenii de la Revoluţia Română o parte din istoria şi memoria celor care au reuşit să fugă din lagărul communist este conservată pentru posteritate în această excelentă carte scrisă în limba engleză de Sharon Rushton. Prin intermediul ei o filă din istoria României este accesibilă publicului larg American, a tuturor celor care doresc să o citească cât şi a generaţiilor care vor urma.
Acţiunea cărţii are loc în România, în localitatea Rusăneşti de Jos din judeţul Olt. Evenimentele se desfăşoară în perioada premergătoare şi apoi imediat următoare celui de-al doilea Război Mondial, prezentând abdicarea regelui Mihai, instaurarea comunismului în România, eliminarea religiei şi pionierizarea copiilor în şcoli, colectivizarea forţată făcută în satele de pe malurile Oltului, tragedia tăranului român rămas fară pământ şi formarea primelor grupuri de rezistenţă anticomunistă.
Personajele centrale ale cărţii sunt familia lui Marin şi Opriţa Dolana, o familie de ţărani din Rusăneşti de Jos care trudesc din greu la munca câmpului pentru a-şi creşte cei cinci copii. Personajul principal în jurul căreia cartea se focalizează este însă tânărul Cornel Dolana, care de mic copil văzând minciuna şi nedreptăţile săvârşite de comunişti îşi pune în minte să fugă în Occident.
Prefaţa cărţi începe cu prezentarea momentului în care Cornel, în vârstă de 21 de ani, se luptă să răzbată prin apele reci, învolburate şi pline de vârtejuri ale Dunării. Pe o noapte ploioasă, însoţit de un alt prieten, după luni de pregătire şi planificare minuţioasă, aceştia decid că este momentul potrivit să sară din vaporaşul în care călătoreau pentru a evada spre libertate. Din nefericire doar el reuşeşte să scape. Odată sărit în apele Dunari, Cornel încearcă disperat să scăpe de gloanţele grănicerilor români care încearcă să-l oprească din tentativa lui de a inota spre malul iugoslav. Cornel se luptă din răsputeri nu doar să scape de ochii ageri ai grănicerilor dar şi de vârtejurile formate de-a lungul şi de-a latul fluviul, care în mod permanent încercă să-l tragă la fund. În timp ce înoată şi se luptă cu valurile este cuprins de panică, fiind terifiat de gândul că dus de curentul fluvial ar putea înota într-o directie greşită care să îl ducă înapoi în România.
Povestea lui Cornel Dolana este una similară cu a multor alţi români care în acele vremuri alegeau varianta evadării trecând Dunărea înot. Ce este unic este stilul în care o face. Acesta vizitează cu un prieten un sat situat pe o insulă langă Dunăre, la care ca să ajungă trebuia să folosească o ambarcaţiune. În acele vremuri orice persoană venită din altă parte avea nevoie de un permis de sedere în localităţile situate pe malurile Dunării. Ca să poată sta mai mult în acel sat, să studieze zona şi să analizeze şansele de evadare Cornel declară autoritaţilor că a venit cu gândul să se însoare. La hora satului acesta îşi găseşte o fată care în scurt timp visează că acesta o va lua de soţie. Cu toate că intenţiile lui Cornel erau altele, inevitabil, cei doi, se îndrăgostesc unul de celălalt. Fără însă a uita motivul şi scopul său final, în cele din urmă Cornel decide că este momentul să-şi pună planul de evadare în aplicare, pentru că deja parinţii fetei le pregăteau nunta.
Cartea este scrisă într-un limbaj uşor de înteles şi într-un stil ce stârneşte şi menţine în mod continuu curiozitatea cititorul. Sharon Rushton zugrăveşte şi combină într-un mod inedit imaginea feerica a satului românesc, în contrast cu tragedia lui şi-a ţăranului căruia comunişti îi confiscă pământul şi animalele; prezintă o frumoasă poveste de dragoste care însă nu poate fi dusă la bun sfârşit datorită situaţiei politice şi-a visului de libertate; prezintă tragedia unei generaţii forţate să mintă şi să facă compromisuri, dar şi portretul tânarului idealist care nu îşi lasă conştiinţa alterată sau pătată de sistemul communist, şi care este dispus să facă sacrificiul suprem doar pentru a fi liber.
“No Paved Road to Freedom” este nu doar o adevărată delectare, ci şi o carte de aducere aminte a ce a fost perioada comunistă, o lectură necesară şi obligatorie pentru noi toţi.
Cei care doresc să o cumpere o pot găsi pe Amazon, sau accesând situl: http://www.nopavedroadtofreedom.com/