La ceas aniversar, cuvintele sunt sărace în a ilustra multitudinea sentimentelor lăuntrice, care te invadează, vrând parcă, să-ţi creeze emoţiile artistului de pe scenă. Căci Radioul este o scenă de pe care, cel de la microfon se adresează lumii întregi, cu emoţia firească a oamenilor care au ceva de transmis semenilor. Şi ce revelaţie poţi avea când reuşeşti să treci oamenii din lumea grijilor cotidiene într-o lume în care predomina arta sunetelor, o lume în care te înalţi spiritual şi devii mai bun, mai altruist.

Am cunoscut muzica din copilărie, începând să studiez vioara de la 6 ani, (fiind coleg cu cea care-mi va deveni soţie peste timp şi colega la Radio ProDiaspora, Daniela Severin), ca elevi la Liceul de muzică şi arte plastice din Botoşani. Am continuat apoi studiile muzicale la Universitatea de Muzică „George Enescu” din Iaşi pe care am absolvit-o în anul 1996 cu titlul: „Profesor de Muzică/ Profesor de instrument”. Ca student al conservatorului ieşean am avut şansa de a fi admis în cadrul coralei „Cantores Amicitiae” din Iaşi, cu care am efectuat (în calitate de tenor) primele turnee în ţară şi străinătate, dar şi primele înregistrări la Radio Iaşi. Aici am descoperit tehnica înregistrărilor în studio, realizarea emisiunilor muzicale, interviuri cu interpreţi de mare valoare, pe scurt… Magia radioului. Astfel, în urma concursului pentru postul de redactor, am fost angajat din ianuarie 1995 (până în mai 2006) că redactor (şi apoi producător) de emisiuni muzicale la Societatea Romană de Radiodifuziune (SRR), Radio Iaşi.

În paralel cu activitatea din Radio, am continuat înregistrările şi cercetările din teren, mai ales din zona de Nord a Moldovei şi în Bucovina, reuşind astfel să obţin Diploma de „Doctor în Muzică” (etno-muzicologie) în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, în septembrie 2006.

Prin demisia mea de la SRR, din anul 2006 (datorită mutării/emigrării împreună cu familia în Belgia) am căutat să-mi diversific cunoştinţele, să studiez efectele benefice ale muzico-terapiei, iar din anul 2010 am început emisiunile la postul de Radio Prodiaspora. Aici am descoperit o altă lume, o lume de VIS, de oameni voluntari, optimişti, plini de energie dătătoare de speranţă, de valoare, de respect pentru cultură şi spiritualitatea românească.

În urma anunţului postat de colega Carmen Solomie pe site-ul românilor din Belgia RomBel am aflat de existenţa postului de radio on-line Prodiaspora, înfiinţat de doi români inimoşi,  Robert Landmann şi Ecaterina Câmpean. Am avut şi-mi păstrez în continuare aceeaşi stimă şi admiraţie pentru cei doi oameni de mare valoare, pentru calităţile lor deosebite, pentru integritatea lor, pentru sprijinul tehnic şi logistic la realizarea fiecărei emisiuni din grila noastră de programe. Fără astfel de oameni de încredere, care au rămas ca nişte munţi în fața furtunilor, Radio Prodiaspora nu ar putea exista. Sunt mândru că fac parte din această echipă minunată, pentru a prezenta emisiunea de folclor „La Porţile Dorului” ca şi emisiunea de romanţe şi cântece de neuitat „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara?”, la fel ca şi soţia mea Daniela Severin, care se prezintă în fata ascultătorilor cu emisiunea de muzică clasică „H’Armony”. Este o emisiune în care realizatoarea acesteia doreşte să aducă muzica clasică la inima publicului ascultător, să desacralizeze acea muzică „sacră”, pentru foarte mulţi chiar greu accesibilă.

Încercăm astfel să acoperim o mare varietate de genuri muzicale pe care să le oferim cu dăruire, cu pricepere (având în vedere studiile muzicale anterioare, dar şi miile de ore de audiţie din sălile de spectacol, dar şi din fonoteca personală), cu pasiune şi ardoare, pentru a promova valorile spiritualităţii româneşti şi universale.

Aducem astfel, din prea plinul inimilor noastre, Daniela şi Gelu Severin, prin intermediul Radio Prodiaspora, o fărâmă de suflet românesc, încercând să alinăm dorul celor aflaţi departe de ţară (familiile de români care au, ca şi noi, domiciliul în străinătate), încercând să nu-i uităm nici pe cei dragi de acasă, părinţi, fraţi, surori, familii, prieteni, colegi ș.a.

***

Trebuie să mărturisesc, acum, la ceas aniversar, la acest Jubileu de 10 ani, că în activitatea de realizator de emisiuni de la Radio Prodiaspora am avut parte de foarte multe momente de emoţie, de împlinire sufletească, cum ar fi şi cel în care am prezentat Spectacolul realizat de Ans. Folcloric „Floare de Colț” din Belgia, condus de Elena Holban, dar şi Festivalul romanilor din Flandra/Belgia, la care am avut un co-prezentator belgian Jean-Paul Van Der Elst. Acest om de mare Omenie, belgian sută la sută, pe lângă faptul că a învăţat limba română, promovează la toate manifestările din Belgia, chiar şi la Parlamentul European din Bruxelles, TURISMUL românesc, prin broşuri, afişe, bannere, materiale publicitare, realizate prin cheltuieli proprii. Are chiar şi pe FaceBook o pagină dedicată frumuseţilor României (unde oferă informaţii în limba flamandă/olandeză, dar şi engleza tuturor turiştilor interesaţi, pe grupul „Roemenie vakantieland” (ADR-tourisme).Şi o face benevol, pentru a promova valorile României în spaţiul belgian şi european, aşa cum o face şi Radio ProDiaspora.

La mulţi ani Radio ProDiaspora, la cei 10 ani de activitate!

La mulţi ani vă dorim tuturor: echipei, colegilor, prietenilor, ascultătorilor, susţinătorilor, tuturor iubitorilor de frumos, tuturor românilor inimoşi care se ostenesc şi care ard cu pasiune pe altarul Măriei Sale… Radioul!

Cu aleasa preţuire,

Daniela SEVERIN

Realizator al emisiunii:

„H’Armony”

Gelu SEVERIN

Realizator al emisiunii:

La Porţile Dorului

Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara?”

Erembodegem, Belgia

19 mai 2019

Radio ProDiaspora:

https://www.liveonlineradio.net/germany/radio-prodiaspora.htm