Queen_Marie_Princess_of_Romania

Queen_Marie_Princess_of_RomaniaDupă încoronarea care a avut loc la Alba Iulia în ziua de 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand şi Regina Maria, au vizitat numeroase ţări vestice, prilej cu care regina a făcut cunoscută istoria şi cultura poporului român. Impresiile internaţionale asupra României erau la momentul în care căpătau mai multă greutate, şi în cadrul acestui context politic, Regina Maria hotărăşte să viziteze Lumea Nouă! Presa timpului devenea din ce în ce mai internaţională, iar Maria era cunoscută sub numele de ”Regina Modernă”. Astfel în toamna anului 1926, suverana României pleacă din portul francez Cherbourg, la bordul vasului Leviathan, îndreptându-se către America. Este întâmpinată de către primarul oraşului New York, James Walker, în ziua de 18 octombrie 1926. De la New York, regina se îndreaptă spre Washington, unde avea să-l întâlnească pe preşedintele Grace Coolidge, o întâlnire care a durat numai 50 de minute, spunându-se la timpul acela, cum că preşedintele American ar fi evitat o întâlnire mai îndelungată din cauza publicităţii incredibile care ar fi înconjurat alaiul regal. În timpul popasului său în capitala Americană, Regina Maria vizitează legaţia Română, azi Ambasada României la Wa­shington, loc al unora dintre cele mai sofisticate recepţii ale timpului.
Reîntoarsă la New York, regina îşi continuă vizita pe pământ American, incluzând în plimbările sale oraşe şi localităţi istorice, precum şi staţiuni turistice: Mount Vernon în statul Virginia; Annapolis şi Baltimore în statul Maryland; Philadelphia în Penn­sylvania; West Point, Albany, Utica, Syracuse, Buffalo şi Tuxedo în statul New York; Niagara, Toronto, Montreal, Otawa, Wi­nnipeg şi Vancouver în Canada; Minneapolis şi St. Paul în statul Minnesota; Fargo, Valley City, Bismarck, Mandan şi Medora în Dakota de Nord; Spokane, Goldendale, Seattle, Tacoma, Blaine, Bellingham şi Burlington în statul Washington; Portland în Oregon; Helena, Glacier National Park, Great Falls, Billings în statul Missouri; Casper în Wyoming; Denver în Colorado; Kansas City şi St. Louis în Missouri; Springfield şi Chicago în Illinois; Indianapolis în Indiana şi Louisville în Kentuky.
În timpul vizitei sale la Goldendale, suverana României a participat la inaugurarea Muzeului de Artă Maryhill la 3 noiembrie 1926, ca răspuns al invitaţiei prietenului său Sam Hill, fondatorul muzeului, în prezenţa a peste 2.000 de participanţi. Muzeul deţine azi o colecţie de obiecte ce au aparţinut reginei Maria, din care menţionăm o rochie de încoronare, o coroană, piese de mobilier şi bijuterii.
O experienţă demnă de menţio­nat este şi vizita majestăţii sale în statul Dakota de Nord, întâlnirea cu indienii Sioux din localitatea Mandan. Tribul Sioux au adoptat-o pe regină ca şi pe sora lor, acordându-i titlul de căpetenie onorifică şi cinstea de a purta o coroană din pene de vultur, pe care insuşi conducătorul tribului, Red Tomahawk şi-a scos-o de pe cap, pentru a o aşeza pe creştetul reginei.
În timpul acesteie vizite, Regina Maria a oferit pentru prima dată interviuri pe calea undelor! Radiofonia era încă la începuturi şi prezenta o adevarată curiozitate. Ultimul interviu la radio a fost la data de 23 noiembrie 1926, prilej cu care “Regina Modernă” şi-a luat rămas bun de la gazdele sale de pe tărâmul cel nou! Înrăutăţirea stării de sănătate a regelui Fedinad, a scurtat vizita Reginei Maria în America, aceasta fiind nevoită să se întoarcă de urgenţă în ţară.
Presa americană a momentului a criticat exuberanţa, noncomformismul suveranei României, declaraţiile sale directe, dar a demonstrat încă o dată popularitatea de care se bucura regina în Europa şi înafara ei. “Sometimes the things dreamers do seem incomprehensible to others, and the world wonders why dreamers do not see the way others do”, a declarat Regina Maria a României, la inaugurarea Muzeului de Artă din  Maryhill în 1926.
Există şi un scurt video clip cu sosirea reginei la New York. Poate fi vizionat pe site-ul youtube: http://www.youtube.com/ watch?v=u1OXYcbPIJs
(Date culese din Arhiva Muzeului de Istorie a României şi “Regina Maria şi America” de Adrian Silvan Ionescu)