În acest început de iarnă, la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, a avut loc ultima Conferință RePatriot din acest an, unde s-au reunit membrii Romanian Business Leaders, antreprenori de succes din România, demnitari locali, partenerii și invitații care susțin proiectul de repatriere prin antreprenoriat, denumit RePatriot.

“Văd oportunități la tot pasul, pentru că noi interacționăm cu toate industriile economiei românești! Serviciile, turismul, tehnologia informațiilor și comunicațiile, hi-techul în general oferă posibilități de a face profit. Agricultura e de interes, pentru că mai există teren nelucrat de mai mulți ani. Infrastructura însă este o problemă reală, dar în ciuda neîmplinirilor se poate face business în România”, a spus Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier.

Dintre personalitățile prezente, mentionăm pe: Delia Popescu – ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Mircea Hava – primar Alba Iulia, Marius Bostan – antreprenor și inițiatorul proiectului RePatriot, Felix Pătrășcanu – co-fondator FAN Courier, Gabriel Aftenie – fondator Babilon Consult, Sergiu Manofu – fondator Travel Ideea, Cosmin Lixandru – fondator Tyre Management, Roxana Olaru – co-fondator Creadiv, Bianca Dancilă – fondator Grip Ads, pSergiu Manofu – partener Travel Ideea, Simona Pirtea – antreprenor, Andra Giucă – CEO Voss Review, Violeta Cenușă – fondator PA Services. Printre cei înscriși la această conferință s-a aflat și Decebal Popescu-manager general Cartrans România din Ploiești.

 

Principala idee care a însoțit Conferința din Cetatea Unirii, a fost tocmai unirea antreprenorilor din România cu creatori de valoare din Diaspora, care sunt îndemnați sa revină acasă. De remarcat faptul că, începând din acest an, Diaspora a trecut la statutul de resursă.

Printre cei care au revenit deja acasă se află Iacob Rus, repatriat pentru adoua oară din Spania, care a demarat o afacere de success în Aiud, mesajul său fiind că se poate și în România! O prezență inedita, revenită acasă, a fost tânăra Diana Nedea, 33 de ani, care acum cinci ani a pornit o afacere cu încălțăminte cu 8000 de euro, anul acesta estimând venituri de 400 000 de euro.

“Peste tot sunt oameni deosebiți, însă trebuie să îi descoperim! De ce nu au curaj să se întoarcă românii în România? Pentru că lucrurile trebuie discutate cu adevar și curaj!”

Ne dorim ca acest proiect să se dezvolte împreuna cu voi, să construim o singură Românie pentru toţi românii, oriunde s-ar afla. Să aducem Diaspora alături de ţară, să ne fie ancora de stabilitate, securitate şi bază pentru accelerarea dezvoltării economice. Veniţi alături de noi! Niciun efort nu e prea mic pentru aceasta cauză mare. După 1848 un grup de aproape 100 de români întorşi de la şcoli au pus bazele României moderne şi au creat premisele construirii României mari in 1918. În următorii aproape 100 de ani mulţi dintre românii aflaţi pe toate meridianele au susţinut cauza ţării, au purtat steagul tării, au trimis bani acasă şi s-au rugat pentru noi când ne-a fost greu. Acum a venit randul nostru să lucrăm pentru ca 100 de ani de la Marea Unire sa ne regasească împreuna într-o singura şi puternică Românie, ţara pe care o merită Neamul nostru”.( din mesajul de salut adresat Conferinței de către primarul Mircea Hava).

Concluzia desprisă la finalul Conferinței ar fi că peste 70 la sută din românii din Diaspora ar dori să revină acasa, dar corupția și nivelul de trai de aici îi fac să se mai gândească…