Din această toamnă, Muzeul de Arte Frumoase (MSK) din Gent găzduiește prima retrospectivă din Belgia consacrată Getei Brătescu, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene. Expoziția Geta Brătescu: An Atelier of One’s Own (16 septembrie 2017-14 ianuarie 2018) celebrează creativitatea remarcabilă a artistei, care s-a manifestat timp de șase decenii în diverse medii, de la desen și colajul textil, la film, instalație și performance.

 

Geta Brătescu: An Atelier of One’s Own este prima expoziție majoră a unui artist român găzduită de celebrul spațiu expozițional belgian și doar a patra mare frescă monografică a artistei în afara României. Retrospectiva oferă ocazia unică de a descoperi opera variată și încă necunoscută a Getei Brătescu și se articulează pe rolul longeviv al atelierului ca spațiu de (auto-)critică, performativ și contemplativ, un spațiu care încurajează reflecția artistului asupra locului său în lume. Proiectul expozițional reunește un grupaj de lucrări fundamentale ale artistei, 52 la număr, provenite din colecţii internaţionale, precum şi o serie de lucrări din atelierul său, care vor fi expuse în premieră în Belgia. Curatoarea Magda Radu va conferenția despre viața și activitatea Getei Brătescu și despre lucrările expuse.

 

Expoziția este realizată de MSK Gent în colaborare cu Camden Arts Centre din Londra, cu susținereaInstitutului Cultural Român BruxellesConsiliului Municipal GentRegiunii FlandraFondurilor InBev-Baillet-LatourGaleriei Hauser & WirthIvan Gallery și al Radio Klara.

 

Supranumită „Marea doamnă a artei conceptuale din România“, Geta Brătescu (n. 1926) este o reprezentantă importantă a avangardei postbelice, a cărei contribuție artistică pluridisciplinară este rezultatul studiilor în literatură şi filosofie, urmate în paralel cu cele de artă. Scriitoare, ilustratoarea printre altele a traducerii lui „Faust” semnate de Ştefan Augustin Doinaş, director artistic al revistei „Secolul 20/Secolul 21“, a fost distinsă în 2008 cu titlul de „Doctor Honoris Causa“ al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti pentru contribuţia sa la dezvoltarea artei contemporane româneşti. Geta Brătescu reprezintă România la Bienala de artă de la Veneția cu expoziția Aparițiicuratoriată de aceeași Magda Radu. Printre proiectele sale recente se numără expozițiile de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive (SUA), precum și expoziția personală de la Tate Liverpool (2015). În 2016, Hamburger Kunsthalle i-a dedicat o amplă retrospectivă, iar Camden Arts Center din Londra a organizat o expoziție personală, curatoriată de Jenni Lomax, în acest an. Presa internațională i-a acordat spații ample după alegerea sa ca reprezentant al României la Bienala de la Veneția si succesul expoziției de la Londra.

 

Geta Brătescu a obținut recunoașterea internațională abia în ultimii ani, după participarea la evenimente artistice majore – Bienala de la Istanbul (2011), Trienala de la Paris (2012), și Bienala de la Veneția (2013) – și achiziționarea operelor sale de către muzee și galerii importante precum: MoMA (New York), Centre Georges Pompidou (Paris), Tate Modern (Londra), Hammer Museum (Los Angeles), San Francisco Museum of Modern Art sau Muzeul Național de Artă Contemporană (București).

 

Magda Radu este curatoare și istoric de artă. Este fondatoare și co-curatoare a programului Salonul de proiecte care s-a desfășurat între 2011 și 2015 la MNAC Anexa, funcționând în prezent ca inițiativă independentă la Palatul „Universul“ din București. A editat sau co-editat mai multe cataloage de expoziții și cărți, printre care: Arta în România între anii 1945-2000. O analiză̆ din perspectiva prezentului (2016), SubREAL (2015), Dear Money (2014) și André Cadere/Andrei Cădere (2011). În ultimii ani a fost curator al unor expoziții organizate la MUSAC (Leon), Spinnerei, Leipzig, și Photo España, Madrid.

 

Muzeul de Arte Frumoase (MSK) din Gent găzduiește o vastă colecție de artă care se întinde din Evul Mediu până în prezent, se implică și are o viziune creativă în ceea ce privește asumarea rolului social ca instituție muzeală. MSK Gent dorește să fie pionier în experiența artei ca sursă a imaginației, ca stimul al gândirii critice și ca reflecție asupra lumii. Grație colecției sale unice, MSK a devenit un centru de artă modern cu o expertiză de prim rang în secolele al 19-lea și al 20-lea ce caută în mod deliberat proiecte creative și o interacțiune versatilă între operele de artă, artiști și public.

 

Proiectul se înscrie în strategia ICR Bruxelles de a promova arta contemporană românească în Benelux.

 

 

Loc: Fernand Scribedreef 1, Citadelpark, 9000 Gent

Program: 16 septembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, Ma-Vi: 9:30-17:30; Sâ-Du: 10:00-18:00

Tarif: 8 EUR (redus : 6 EUR) / 2 EUR (19-26 ani) – gratuit (<19 ani)

Contact: vizite de grup: rezervați aici, sau la tel. +32 921 010 75; detalii despre expoziție: MSK Gent