ministrii

ministriiReuniunea Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei s-a încheiat, vineri, 15 aprilie 2011, cu adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti şi semnarea Appendix-ului la Carta organizaţiei. Cele două documente constituie un rezultat marcant al activităţii preşedinţiei româneşti care şi-a propus, în mandatul de un an pe care l-a avut, o eficientizare şi o reformare a CoMoCoSEE. Appendix-ul va institui un sprijin politic mai accentuat din partea statelor membre pentru cooperarea culturală şi o creştere a posibilităţilor de finanţare ale acesteia.

Discuţiile purtate în cadrul reuniunii au fost animate şi au reliefat, dincolo de prezentarea unor proiecte şi priorităţi, determinarea statelor membre de a dezvolta colaborarea în cadrul organizaţiei. Printre temele dezbătute s-au aflat: preocuparea pentru asigurarea unui echilibru just între proiectele de valorificare a patrimoniului şi cele de creaţie contemporană, diversificarea şi flexibilizarea surselor de finanţare, formarea managerilor culturali, adaptarea continuă a politicilor culturale la schimbările majore din societate, necesitatea conectării acţiunilor şi proiectelor CoMoCoSEE cu alte formule europene de cooperare, cum ar fi Strategia Dunării sau diverse programe ale UE.

Vorbitorii au subliniat importanţa sprijinului dat activităţilor organizaţiei de Consiliul Europei şi de UNESCO. De asemenea, a fost salutată prezenţa, ca invitaţi la lucrările Reuniunii, a delegaţilor unor ţări din cadrul Iniţiativei de la Kiev. Nu în ultimul rând, toţi vorbitorii au apreciat organizarea Reuniunii de la Bucureşti, considerând-o un succes major al organizaţiei.

În cuvântul de final, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, domnul Kelemen Hunor, a mulţumit participanţilor la Reuniune pentru efortul depus, atât la pregătirea, cât şi în cadrul lucrărilor, şi a punctat, în concluzie, că: „Intrăm într-o nouă etapă în activitatea CoMoCoSEE şi suntem convinşi că aceasta va fi mai eficientă şi va duce la o voce comună mult mai puternică în rândul organizaţiilor internaţionale. (…) Cred că, şi pe viitor, CoMoCoSEE va avea menirea de a imprima un ritm şi o disciplină a cooperării. De a ne apropia şi de a ne cunoaşte, de a ne înţelege valorile ca valori comune, eventual complementare, însă în nici un caz opuse sau contradictorii.”.

În încheiere, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, domnul Kelemen Hunor a predat mandatul domnului Predrag Marković, Ministrul Culturii, Informaţiilor şi Societăţii Informaţionale din Serbia, ţară care va deţine preşedinţia CoMoCoSEE timp de un an, începând din luna iunie.

Comunicatul de Presa al Ministerului Culturii si Patrimoniului National