De curând a apărut al treilea număr al revistei de antropologie urbană. Tematica propusă de autori pentru acest volum este: „Oraşul reprezentat şi reprezentarea oraşului”.
“Ideea este extrem de interesantă: să se publice o revistă cu studii de antropologie urbană, pentru că antropologia urbană este un capitol de antropologie… este adevărat că este predominant culturală, dar şi cu rădăcini destul de profunde şi ideologice care merită să fie aprofundat.” A declarat academician Constantin Bălăceanu-Stolnici. “Viaţa oraşelor, naşterea lor, existenţa lor, modul cum se structurează, modul cum cresc, cum trăiesc oamenii în interior, bolile care apar chiar şi dinamica politică din oraşele acestea nu este întâmplătoare, se supune unor legi care ar trebuie să fie bine analizate şi pe care antropologia urbană şi le propune să le studieze. La început m-am gândit că o să fie nişte studii despre cum arată oraşele, cum arată îmbrăcămintea oamenilor din oraşe, dar iată că studiază lucruri extrem de interesante. Ce experienţă de viaţă ai mergând cu un autobuz care porneşte de la periferia oraşului, trece prin centrul oraşului şi se termină în cealaltă periferie a oraşului sau care sunt marile probleme pe care le suscită necesitatea omului de a avea anumită intimitate în oraş, plus igiena, canalizarea, apa, calitatea apei. E suficient să otrăveşti apa într-un oraş sau să apară un microb în tot oraşul ca să moară tot oraşul. În momentul de faţă sigur că există alte discipline care se ocupă de acest aspect, dar toate se înmănunchiază în jurul acestui lucru, pentru că în fond oraşul este un produs al omului şi cum spuneau grecii noştri vechi – omul este măsura tuturor locurilor, nu?”
Revista prezintă în premieră, o scurtă bandă desenată, o legendă a oraşului, realizată de autorul de benzi desenate Mihai Ionuţ Grăjdeanu.
“Banda desenată este extraordinară.” A continuat academician Constantin Bălăceanu-Stolnici.“ A avut Umberto Eco un studiu întreg despre importanţa benzii desenate nu numai pentru copii, ci şi pentru adulţi. Este o expresie a culturii într-o altă formă. Aici este o bandă desenată şi e bine să fie benzile desenate pentru că e ca şi desenul animat: o oarecare transformare a realităţii într-un univers, nu este universal virtual, ci este universul acesta al desenului animat, al benzii desenate.”
Revista este trilingvă. Toate materialele sunt traduse în engleză, fanceză, germană şi apare semestrial.
Foto: Cristian Oprea