Romanii de la MC Dean

Romanii de la MC DeanM.C. Dean  este unul dintre liderii americani, în proiectarea şi furnizarea de sisteme complexe electrice, electronice şi de telecomunicaţii. Compania deserveşte peste 1000 de corporaţii, universităţi, firme de înaltă tehnologie şi biotehnologie; instituţii federale şi clienţii guvernamentali locali, precum şi alte organizaţii, cu zonă largă de acţiune, cărora le furnizează infrastructurile necesare. Înfiinţată în 1949, M.C. Dean, Inc poartă numele fondatorului ei, este condusă astăzi de fiul acestuia şi a reuşit, într-o jumatate de veac, să-şi câştige o reputaţie de inovator şi pionier în domeniul său de activitate. Cu sediul în Dulles Virginia, în vecinatatea Aeroportului Internaţional Dulles din Washington, M.C. Dean are peste 3.000 de profesionişti, care lucrează în birouri şi pe şantiere din Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu. Dintre aceştia, mai mult de 200 sunt români. Ei lucrează în toate departamentele companiei şi ocupă poziţii diverse, de la electrician, maistru, supervisor, estimator sau manager de proiect, până la inginer proiectant, specialist IT sau ocupă poziţii de middle management în Headquarter-ul firmei.

Primii românii au ajuns la MC Dean în anul 2002. Aceştia lucraseră anterior pentru alte companii americane prestigioase. Majoritatea românilor, care sunt astăzi angajaţi ai MC Dean, au ajuns în SUA cu contracte de munca şi vize J1 cu durata de 18 luni, în perioada 2000 -2001. Contractele lor de munca au fost obţinute printr-o companie din Bucureşti, specializată în plasarea forţei de muncă în străinătate. Firma se numea Procer; a dat anunţuri în revista “Piaţa de la A la Z” şi a recrutat, împreună cu reprezentanţii angajatorilor americani,  specialişti în domeniul electric. S-au organizat mii de interviuri la sediul Procer din Bucuresti, str. Lânăriei, Nr. 29, în urma cărora au fost selectaţi circa 500 de specialişti în domeniul electric din întreaga ţară. Chiar dacă unii dintre ei erau ingineri, au lucrat iniţial electricieni în constructii, pe şantierele americane sau pentru firme prestigioase din Silicon Valley, New Mexico, Nevada, California şi Colorado. Câţiva au ajuns în Virginia, Maryland, Florida şi Massachusetts. În timpul contractului au participat la cursuri şi specializări, obţinând atestate profesionale americane.

După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, Statele Unite au iniţiat  o politică agresivă de eliminare a străinilor cu  vize de muncă J1, indiferent de ţara lor de provenienţă, aşa că o mare parte dintre români şi-au pierdut locul de muncă şi au plecat înapoi în România. Unii au părasit SUA cu multe luni de zile înainte de expirarea contractului semnat la Procer. Câţiva au rămas, au plecat spre est şi au reuşit să obţină contracte de muncă la alte companii americane, lucrând în continuare electricieni pe şantiere americane.

Compania MC Dean a angajat primii români printr-un concurs de împrejurări apărut în anul 2002. MC Dean căuta electricieni dispuşi să lucreze zi şi noapte, sâmbete şi duminici,  pentru că aveau o lucrare dificilă, pe care nu puteau să o livreze la termen. Datorită penalităţilor uriaşe, pe care le implica depăşirea termenului de execuţie, riscau falimentul. Românii erau disperaţi din cauza pierderii locurilor de muncă, iar vizele lor J1 se apropiau de final şi erau subiect  de 212E – o clauză contractuală care-i obliga să se întoarcă în România la expirarea contractului şi să aplice în companii româneşti, timp de doi ani, cunoştinţele dobândite în SUA. Conştienţi că în România nici un patron de firmă nu-i va lăsa pe ei să  schimbe regulile; că le va fi foarte greu să-şi mai găsească un loc de muncă în ţară, românii se străduiau să găsească soluţii legale de a rămâne în SUA. Ca urmare, au obţinut waiver (o derogare de la aplicarea clauzei 212E din contract), au acceptat provocarea şi au promis managerilor de la MC Dean că vor salva compania şi că vor preda lucrarea la termen. Unul dintre managerii companiei, dl. Miki Dent, cetăţean britanic, aflat de zeci de ani pe teritoriul SUA cu green card (deoarece supuşii coroanei britanice nu au dreptul să obţină o altă cetăţenie), a înţeles coşmarul vizelor de muncă şi a dat o şansa românilor.

Firma MC Dean şi românii s-au salvat reciproc dintr-o situaţie limită. Românii au lucrat pe brânci, câte 16 ore/zi şi au predat proiectul la termen, iar MC Dean s-a salvat de la faliment şi s-a străduit să-i păstreze. Compania şi angajaţii au apelat la avocaţi specializaţi în imigrări, care au obţinut vize E2 pentru români. Cu timpul, MC Dean a caştigat contracte guvernamentale importante, contracte cu armata SUA şi companii prestigioase din zona metropolitană a Washingtonului şi s-a extins. Aveau nevoie de tot mai mulţi angajaţi, iar românii dovediseră déjà că sunt capabili să managerieze  situaţii complexe şi sunt dedicaţi companiei. Românii s-au asociat şi au înfiinţat o companie de plasare a forţei de muncă în domeniul electric, numită PanaSource. În colaborare cu departamentul de resurse umane al MC Dean, ei au dezvoltat o campanie pentru recrutări în România şi readucerea în SUA a muncitorilor români din lotul Procer, plecaţi acasă în 2002.

Unii au reuşit să revină în SUA. Pentru că majoritatea celor care reveneau erau specialişti cu experienţă, au obţinut vize cu dublă intenţie, muncă şi emigrare (H1B). Cei mai mulţi provin din Centrala Nucleară de la Cernavodă, minele din Valea Jiului şi combinatele metalurgice din România. Cu timpul, ei şi-au adus în SUA familiile, au obţinut rezidenţa parmanentă, iar unii sunt déjà cetăţeni americani. Astăzi “familia” românilor de la MC Dean numără peste 600 de oameni, iar mulţi dintre ei au copii născuţi în SUA.

Mulţi dintre cei recrutaţi nu au mai revenit în SUA, pentru că Ambasada SUA din Bucureşti le-a respins petiţiile pentru vize H1B, iar criteriile de acordare a acestor vize de muncă s-au înăsprit drastic în ultimii ani. Un lot de 50 de oameni, recrutaţi de MC Dean în urmă cu 5-6 ani, cu ocazia unei campanii puternice a departamentului HR Recruiting, au fost respinşi în masă de ambasada SUA din Bucureşti, fără nici o explicaţie, iar ambasada SUA a declanşat o anchetă. Ambasadei i s-a păarut suspect interesul exagerat al MC Dean faţă de muncitorii români. În urma anchetei, în  noiembrie 2008, firma PanaSource a fost închisă, iar românilor din MC Dean, care lucrau deja de 6-7 ani în companie, şi aveau vize  E2, li s-au revocat vizele şi li s-au trimis ordine de deportare. În aprilie 2009, compania MC Dean a depus aplicaţii pentru acordarea vizelor H1B pentru ei, iar în octombrie 2009, unii au obtinut vizele şi s-au întors la muncă. Alţii au rămas în România.

O altă companie din Virginia, CLC Electric, specializată în plasarea forţei de muncă în domeniul electric, a încercat şi ea să aducă muncitori românii, foarte apreciaţi de angajatorii americani şi a reuşit să obtină actele necesare pentru câteva zeci de specialişti, în perioada 2004 – 2006, sponsorizând aplicaţiile lor de viză H1B. De asemenea, un grup de avocaţi din Boston, au întocmit dosare pentru români şi i-au reprezentat în faţa autorităţilor americane, susţinându-le cauza. Costurile procesului de echivalare a studiilor, de obţinere a vizelor şi contractelor de muncă, a fost suportat  de solicitanţii români. Sumele erau cuprinse între 8.000$ şi 9.000$ pentru fiecare solicitant. Costul aplicaţiilor ulterioare de green card şi reântregirea familiei, a fost suportat parţial de către angajaţi şi companie, partea angajatului fiind 15.000 – 20.000$.

Firmele MC Dean şi CLC, au decis să facă toate eforturile pentru a păstra muncitorii români în SUA, datorită  pregătirii lor profesionale de excepţie. Au angajat firme de avocatură specializate în procese de emigrare employment based (EB). Acesea au demarat procedurile de emigrare pentru românii de la MC Dean şi CLC, iar o parte dintre ei au primit déjà rezidenţa permanentă (unii şi cetăţenia). Romanii d ela MC Dean reprezinta o mică parte dintre cetăţenii americani naturalizaţi prin employment based process, majoritatea beneficiarilor acestui process fiind indienii, chinezii şi pakistanezii.

În fiecare an, în preajma Craciunului, compania MC Dean organizeaza o petrecere pentru angajaţi. Câteva mii de persoane răspund afirmativ invitaţiei şi participă la evenimentul organizat în locaţii inedite, adesea cele mai luxoase săli de bal din  capitala Americii. Este o ambianţa feerică. Seara începe cu un cocktail şi un discurs. Patronul companiei, vorbeşte despre realizările anului precedent şi despre proiectele viitoare. Pe ecranele IMAX rulează imagini cu proiectele în derulare ale companiei, cu oamenii, cărora firma le datorează succesul şi realizările remarcabile. Uneori se înmânează diplome absolvenţilor Academiei MC Dean, începand cu ucenicii, care au absolvit cursuri de calificare în cadrul firmei, până la manageri, care au fost susţinuţi de companie pentru a absolvi un PhD, MBA, cursuri de leadership sau project management la universităţi de prim rang din SUA.

În fiecare an, românii de la MC Dean au un moment special de apreciere, prin care conducerea recunoaşte aportul deosebit al acestora la realizările firmei. Momentul constă într-o jumătate de oră de muzică românească, iar românii prezenţi la petrecere se reunesc pe ringul de dans, cântă în limba maternă şi încing o horă românească, sub blitz-urile şi în aplauzele colegilor americani şi din alte colţuri ale lumii. Este singurul moment de acest fel al serii, dedicat exclusiv unui grup de angajaţi străini, deşi aproape jumătate dintre angajaţii MC Dean provin din alte ţări, iar cei mai mulţi sunt din America Centrală şi de Sud, Orientul Mijlociu, India, China, Pakistan şi din mai multe ţări europene.

În anul 2007, petrecerea MC Dean a fost organizată la hotelul Marriott din Reston, Virginia. În anul 2008 la unul dintre muzeele Smithsonian, Muzeul Aerului si Spaţiului Cosmic. Situat lângă Aeroportul Internaţional Dulles din Washington DC, locaţia avea o semnificaţie aparte, pentru că mare parte dintre lucrările de reabilitare de aici (şi de la aeroportul internaţional), au fost realizate de specialiştii de la MC Dean. Muzeul este o locaţie inedită, deoarece gazduieşte modulul Apollo, navetele spaţiale Enterprise şi Orbital şi multe mărturii ale celor mai mari realizări ale omenirii, cucerirea spaţiului cosmic.

Anul trecut, locaţia aleasă de organizatori a fost Gaylord National Harbor, un hotel de lux situat pe malul Potomacului, un loc  în care, inclusiv preşedinţii SUA, Senatul şi ambasadele, organizează adesea baluri şi evenimente de interes planetar.

Sâmbătă, 11 decembrie 2010, românii de la MC Dean au participat la petrecerea tradiţională de Crăciun, organizată în incinta Muzeului de Istorie al Statelor Unite, unul dintre cele 19 muzee Smithsonian din capitala Americii. În această locaţie, din 4 în 4 ani, are loc Balul de Inaugurare la instalarea în funcţie a preşedintilor americani şi sunt expuse ţinutele Primelor Doamne de la acest eveniment, urmărit cu interes de întreaga planetă. Renovarea clădirii, în valoare de 85 miliarde de $, s-a finalizat în anul 2008. În acest proiect au fost implicaţi un numar impresionant de români, angajaţi ai companiei MC Dean şi conduşi de un supervisorul Mircea Rusu. Petrecerea de Crăciun a MC Dean a reunit sâmbată seara peste 2000 de persoane, angajaţi ai companiei şi familiile lor, dintre care peste 100 au fost români.

La Mulţi Ani MC Dean! Felicitări pentru realizări şi pentru felul în care aţi înteles una dintre noţiunile de bază ale succesului: “Oamenii sunt cel mai de prêţ capital al unei companii.” Sărbători fericite românilor de la MC Dean,  sănătate şi putere de muncă! Felicitări pentru realizările profesionale şi pentru felul în care faceţi cinste României, la mii de km de casă.