Un grup de romani din Statele Unite au transmis o cerere catre Parlamentul Romaniei si alte institutii responsabile, cu privire la dreptul universal de vot garantat de Constitutie. Pe scurt acestia cer ca romanilor din diaspora sa li se ofere posibilitatea de a vota electronic sau prin corespondenta, iar cetatenii sa poata vota in colegiile si pe listele localitatilor ultimului loc de domiciliu din Romania. Cei din tarile limitrofe (ex. Rep. Moldova, Ungaria, Serbia, etc.) sa aibe optiunea de a avea un domiciliu flotant in tara sau la alegere sa voteze numai la alegerile parlamentare, prezidentiale sau referendumuri nationale.
Aceasta cerere ar oferi romanilor din afara granitelor Romaniei sansa de a fi reprezentati de un numar mult mai mare de parlamentari, avand in vedere ca in prezent acestia sunt reprezentati de un numar mic de senatori si deputati.
“In fata unei realitati absolute in urma alegerilor prezidentiale din 2014 tinand cont ca legea electorala actuala a fost trecuta prin parlament inaintea intrari Romaniei in Uniunea Europeana si NATO , evenimente cu efect direct in marirea numarului de cetateni romani cu resedinta in afara tarii, este clar ca avem nevoie de o lege noua adaptata la situatia rnou creata.
1. Astfel apare necesitatea de a introduce votul prin corespondenta sau / si /votul electronic.
2. In aceasta noua conditie devine evidenta posibilitatea ca acesti cetateni romani sa poata participa si la alegerile sau referendumurile locale fiind inscrisi pe listele din localitatile ultimului domiciliu din Romania.
3. Cetatenii romani din tarile limitrofe vor avea optiunea de a avea un domiciliu flotant in tara sau la alegere sa voteze numai la alegerile parlamentare, prezidentiale sau referendumuri nationale.
In consecinta circumscriptiile pentru romani din afara tarii care NU reprezinta potentialul de reprezentare necesar a patru milioane de romani, dispar.” se arata in mesajul romanilor din Statele Unite.
Parlamentul Romaniei, prin Comisia Romanilor de Pretutindeni a confirmat primirea acestei cerei, ea fiind discutata in sedinta din 24 martie, 2015.
“Va instiintam faptul ca memoriul transmis de dumneavoastra a fost discutat in sedinta comisiei romanilor de pretutindeni din 24.03.2015.
Astfel, ca urmare a deciziei luate in cadrul sedintei, solicitarea dumneavoastra a fost inaintata spre analiza Comisiei comnue a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electrorale, privind modificarea Legii partidelor politice si a Legii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale” se arata in comunicatul semnat de presedintele comisiei Marcel Bujor.