DIACONESCU-Ligya---ROMANI-SUNT-DESTEPTI-cop-wb

DIACONESCU-Ligya---ROMANI-SUNT-DESTEPTI-cop-wbLa Editura Olimpias, Galaţi, sub egida revistei internaţionale româno-canadiano-americană STARPRESS, a apărut cartea „Românii sunt deştepţi, elevaţi şi talentaţi/ Die Rumanien sind intelligent, raffiniert und talentiert”, ediţia a III-a, româno-germană, sub coordonarea doamnei Ligya Diaconescu, scriitor şi renumit om de cultură, spirit neobosit întru promovarea spiritualităţii româneşti în  ţară şi în lume.

 

Cartea „Românii sunt talentaţi, elevaţi şi deştepţi”, ediţia a III-a, 2015,  conţine o prefaţă semnată de Elena Buică şi CV-urile a douăsprezece persoane de vârste, profesii şi din ţări diferite, selectate pe principiul calităţilor umane şi intelectuale, „români care au reuşit să sfinţească locul pe unde s-au aflat, oameni care au ajuns la un final după o cursă grea, fiecare cu sine însuşi, chiar dacă linia de sosire se află la mare distanţă.” (Elena Buică, p. 5)

În odinea înscrierii în carte acestea sunt: Herman Victorov (Toronto, Canada), Mariana Popa, (Braşov, România), Cătălin Claudiu Gyuris (Londra, Anglia), Ligya Diaconescu (Râmnicu Vâlcea, România), Marin Voican-Ghioroiu (Bucureşti, România), Ioana Diaconu (Atena, Grecia), Laurian Lodoabă (Lugoj, România), Andrada-Victoria Diaconescu (Râmnicu Vâlcea, România), Galaction Zelig (Vlădeşti, Vâlcea), Adalbert Gyuris (Augsburg, Germania), Elena Trifan (Ploieşti, România), Valentin Calotă (Târgu Jiu, România).

Prezentarea profilului spiritual al celor prezenţi în carte s-a făcut prin autocaracterizare sau din perspectiva altor persoane, precum Elena Buică şi Ligya Diaconescu.

Herman Victorov, inginer, inventator, scriitor, a făcut din muncă un crez de viaţă, „un om îndrăzneţ, neconformist, priceput, un intelectual remarcabil, cu o sclipitoare înţelepciune superioară, statornic în sentimente, cu precepte morale temeinice, demn şi modest, respingând orice urmă de pedanterie.” (Elena Buică, p. 13) A muncit cu pricepere şi pasiune ca inginer pe şantierele de construcţii ale hidrocentralelor electrice de la Bicaz, de pe Valea Trotuşului, Porţile de Fier, Valea Arieşului, inginer mecanic în Windsor, Ontario, fondatorul companiei „Multi Motion Engineering”, a proiectat şi a construit noul model de maşini producătoare de echipamente pentru învelişuri în două culori, în ineriorul cărora sunt prafuri-medicamente, precum antibioticele. A devenit unul din principalii furnizori de echipamente pentru majoritatea companiilor producătoare de medicamente. După 1990 a investit şi în România unde a pus bazele a două fabrici, „Romcan” la Odorheiu Secuiesc, „Micron” la Cornu, Prahova, de componente de mare precizie pentru echipamente medicale, produse de compania sa, „Technophar”. La vârsta de 82 de ani a lansat romanul autobiografic, pe care îl numeşte cu modestie „Din viaţa unui om oarecare. Pagini de jurnal.” Deşi este stablit de mult timp în străinătate, sentimentele lui faţă de România rămân în continuare foarte puternice „M-am considerat totdeauna român. Acum, la 80 de ani, ştiu că România este ţara sufletului meu. Să ne ajute şi binecuvinteze Dumnezeu pe fiecare dintre noi şi neamul nostru românesc.”

Mariana Popa, poetă, „într-o biografie romanţată ţesută din fapte reale” împleteşte dragostea faţă de locurile natale, faţă de natură, părinţi, bunici, cu cea faţă de Dumnezeu şi faţă de patrie, cu plăcerea de a călători şi de a comunica gânduri, sentimente şi impresii în limbaj poetic. În perioada 2005-2014 a publicat opt volume de poezii, poezia devenind seismograful vieţii ei, cum îi place să spună.

Cătălin Claudiu Gyuris este un spirit polivalent, s-a iniţiat în studierea mai multor instrumente muzicale: vioară, chitară, contrabas, pian, lucrează ca producător/aranjor, pianist liber-profesionist, profesor de pian şi canto, compune muzică de film, lucrează cu diferiţi muzicieni, orchestrează şi compune muzică pop, rock, jazz, muzică clasică, desenează portete în creion, cu un deosebit simţ al detaliului şi al cunoaşterii caracterului omului, a susţinut concerte în România, Tunisia, Spania, Germania, Anglia şi la Festivalul Anual „Oktober Fest” din Blumenau, Brazilia.  

Ligya Diaconescu, omul-făclie, după cum o numeşte Elena Buică, asupra căruia Dumnezeu a revărsat bogăţia darurilor sale: talent literar, inteligenţă, pricepere, voinţă, muncă, spirit de iniţiativă, dorinţă de a promova valori materiale şi spirituale în orice domeniu s-ar manifesta ele, credinţă în Dumnezeu, aplecare spre suferinţele fizice şi sufleteşti ale oamenilor pentru vindecarea cărora a dat dovadă de bunătate, blândeţe, generozitate şi pentru care s-a iniţiat în tehnica Reiki, reuşind astfel să vindece şi de la distanţă.

Desfăşoară o intensă activitate culturală în calitate de director al S.C. Starpress SRL Râmnicu Vâlcea şi al Asociaţiei Internaţionale de Cultură şi Turism, „STARPRESS”,  proprietar al revistei internaţionale româno-canadiano-americane „STARPRESS”, proprietar al Centrului de Informare şi Promovare a Turismului Românesc „STARPRESS”, membru al Clubului de Presă Transatlantic, membru fondator al „Association des mass-medias et journalistes d’expression roumaine sans frontiere.” A coordonat până în prezent un număr impresionant de lucrări colective: „Antologia de poezie şi proză pentru românii din întreaga lume”, cinci ediţii bilingve, „Românii sunt deştepţi, elevaţi, talentaţi”, trei ediţii bilingve, „Limba noastră cea română”, Antologia „Iarna Scriitorilor”. A organizat şi susţinut din fonduri proprii Concursul Internaţional de Poezie şi Proză pentru românii din întreaga lume STARPRESS , ajuns în 2014 la ediţia a IV-a etc.  Alături de domnul Corneliu Leu s-a implicat activ pentru ca poporul român să aibă o sărbătoare a limbii naţionale şi a organizat în 2014 activitate de sărbătorire a limbii române în staţiunea Jupiter de la malul Mării Negre. A publicat volume proprii de poezii.

Marin Voican Ghioroiu impresionează printr-o bogată activitate culturală şi artistică. Scrie versuri, piese de teatru, culege şi prelucrează folclor, publică albume muzicale, creează atmosferă, evocă personalităţi, organizează concursuri naţionale.
Ioana Diaconu este ziarist şi scriitor, redactor, redactor-şef la mai multe ziare din România, Germania, Grecia. Scrie de când s-a născut, iar pentru lume din  1995. Are plăcerea de a scrie despre orice, este dezamăgită de contrastul dintre imaginea lumii pe care i-a creat-o tatăl său şi cea reală pe care o întâlneşte în timpul activităţii sale jurnalistice.

Laurian Lodoabă, medic, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Colegiului Medicilor din România, al National Geographic Society, Canada, autorul mai multor volume de poezii şi de proză, prezent în antologii, laureat al mai multor concursuri, printre care pot fi amintite: Premiul Naţional „Lucian Blaga”, Premiul Internaţional, Secţiunea Poezie, STARPRESS, 2012, Menţiune Specială la Concursul Internaţional STARPRESS, 2014.

Andrada-Victoria Diaconescu este medic cu preocupări în domeniul cultural şi scriitoricesc. Impresionează, în primul rând, prin sufletul nobil, pur, generos, simplu şi delicat, în care iubirea faţă de Dumnezeu se împleteşte cu cea faţă de semeni în slujba cărora îşi pune toată priceperea şi dăruirea de medic reumatolog-balneo-fizio-kineto-terapeut la Complexul Balnear „Olăneşti” din staţiunea cu acelaşi nume. Deşi este foarte tânără, are o bogată activitate şi în domeniul cultural, fiind redactor la „Revista internaţională STARPRESS” şi ajutând-o pe mama sa, doamna Ligya Diaconescu, pentru realizarea „Antologiilor bilingve ale scriitorilor români contemporani din întreaga lume” şi a cărţii  „Românii sunt deştepţi, elevaţi, talentaţi”. Este pasionată de călătorii şi suntem convinşi că îşi va aşterne impresiile pe hârtie. Împreună cu doamna Ligya Diaconescu lucrează la redactarea cărţii: „Sfaturi medicale la îndemâna oricui (Prim-ajutor în diferitele boli – accident vascular, infarct, blocare de spate, răceală şi gripă).”

Galaction Zelig, preot, stareţ al Mânăstirii Lacul Frumos din comuna Vlădeşti-Vâlcea, înzestrat cu har şi cu credinţă în Dumnezeu este un adevărat doctor de suflete, oferindu-le ajutor toturor celor care i-l cer şi, mai ales, celor marginalizaţi: puşcăriaşi, orfani, bătrâni suferinzi. Este mulţumit numai când „le oferă oamenilor balsam şi încredere pentru curăţirea sufletului, prin rugăciune şi smerenie. Iubeşte armonia şi pacea sufletească, oferindu-le oamenilor din preaplinul iubirii sale.” (Ligya Diaconescu, p. 47)

Adalbert Gyuris este pictor, grafician, rebusist, scriitor, jurnalist, membru al Ligii Scriitorilor Români şi al Asociaţiei Caricaturiştilor din România. Are o activitate publicistică bogată, constând în articole de presă, interviuri, rebus, enigmistică, poezie. Este autorul a numeroase lucrări de pictură, xilogravură şi  de sculptură. Are expoziţii în ţară şi în străinătate, în muzee, în mănâstiri şi colecţii particulare în Germania, SUA, Canada, Elveţia, Anglia şi în România. La Căminul Cultural din comuna natală, Vermeş, s-a inaugurat Muzeul „A. Gyuris”. A publicat până în prezent 12 cărţi şi este cuprins în peste 25 de antologii şi dicţionare româneşti şi bilingve.

Elena Trifan, profesor de limba română, în învăţământul preuniversitar, doctor în filologie cu distincţia Magna cum laude, membră a Ligii Scriitorilor din România, este pasionată de lexicologie, literatură, gramatică, folclor, călătorii, artă fotografică. Scrie poezie, cronici, reportaje despre sărbători populare, religioase, literare, recenzii de carte, este autoarea cărţii „Formarea cuvintelor în publicistica actuală. Derivarea. Perioada 1990-2001” şi co-autoare a „Dicţionarului de neologisme şi abrevieri recente.” Este prezentă în peste 25 de antologii şi lucrări colective. Are în pregătire un volum de poezii şi unul de reportaje. Este coordonator de proiecte educaţionale şi de reviste şcolare. Participă la simpozioane judeţene, naţionale, internaţionale. Lucrările i-au fost apreciate cu premii şi menţiuni la concursuri literare şi ştiinţifice.

Valentin Calotă, elev la Colegiul Naţional din Târgu Jiu, este mândru că trăieşte în oraşul capodoperelor lui Brâncuşi, este adeptul sistemului de învăţământ finlandez, se pregăteşte intens pentru examenele de bacalaureat şi admitere la facultate. Deşi a obţinut până în prezent peste 200 de diplome la competiţii naţionale, simpozioane şi expoziţii, consideră că adevăratul criteriu de apreciere a valorii ar trebui să fie inteligenţa emoţională. Este pasionat de probleme precum quadratura cercului, şarpele care îşi înghite coada din reprezentarea moleculei de benzen, conjectura lui Poincare, cartezianismul şi cugetările pascaliene, atras de geniul unor titani, precum: Pico della Mirandola, Dante Alighieri, Leonardo Da Vinci, Shakespeare, Thomas Mann, Dostoievski.

Cei interesaţi pot găsi în această carte portrete de elevi, profesori, medici, preoţi, artişti plastici, ingineri, cercetători, scriitori, jurnalişti, oameni de cultură, persoane care alcătuiesc un buchet de flori sănătoase şi viguroase, crescute din pământul României, al cărei chip îl au întipărit în pasiunea lor pentru muncă, studiu, cercetare, creaţie, dăruire, generozitate şi pe care îl poartă oriunde în lume.

Sunt exemple vii, simple şi modeste, demne de urmat de către toţi cei dornici să îşi valorifice talantul dat de Dumnezeu, să învingă prin propriile forţe, să fie utili lor şi celor din jur.
—————————