1_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy

1_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copyPe data de 21 iunie 2012, în salonul „Le Diplomate”, din hotelul „Athenee Palace Hilton”, din Bucureşti, a avut loc lansarea Asociaţiei „Drumul Mătăsii”.  Aceasta îşi propune crearea cadrului organizatoric în vederea promovării valorilor culturale, istorice, sociale, a schimburilor economice şi a transporturilor, pentru revitalizarea şi dezvoltarea vechiului drum al mătăsii, care leagă Asia de Europa. “În urma vizitelor făcute în unele state situate pe vechiul Drum al Mătăsii, am constatat interesul ridicat al acestora, pentru revitalizarea acestei axe euroasiatice, cu impact în strategiile actuale ale României, nu numai în domeniul energetic.” spune Vasile Simileanu, membru fondator al Asociaţiei „Drumul Mătăsii, directorul revistei Geoploitoca. “Din abordările avute cu ambasadorii Tasin Gemil şi Vasile Soare, dar şi cu un finanţator avizat, precum Apti Metin, am dezvoltat acest proiect, ziua de 21 iunie 2012 fiind momentul naşterii Asociaţiei Drumul Mătăsii, în Bucureşti, la Hotelul Hilton. Sper ca şi această asociaţie să se impună în mediile de interes din România şi străinătate, ca şi celelalte proiecte finalizate de-a lungul timpului. Aş dori să salut iniţiativele GEOPOL şi ASAGRI, care vin să întregească microcosmosul geopolitic din România. După cum observaţi, prefer acţiunile cu finalitate pragmatică şi evaluări laconice, cele de substanţă fiind apanajul studiilor publicate în revista care împlineşte acum un deceniu – Geopolitica.”

Organizaţia are următoarea structură de conducere: preşedinte prof. dr. Apti Metin (director Institut de Turcologie şi Studii Central Asiatice din cadrul Universitaţii Babes-Bolyai din Cluj, fost ambasador al României in Republica Azerbaijan şi Turkmenistan), vicepreşedinţi – Tasin Gemil, Vasile Soare (fost ambasador al României  in Republica Kazakstan, Republica Kargaza şi Republica Tajikistan), Vasile Simileanu (preşedinte Asociatia Geopolitica, director revista geopolitica) şi Andreea Nistor (fost director comercial al administraţiei porturilor din Constanta, in prezent director general al SC Veka Logistics România).

Asociația „Drumul Mătăsii” este un organism nonguvernamental, o  inițiativă  privată, fiind gândită ca un  mijloc de promovare a legăturilor pe multiple planuri între Europa şi Asia, legături în care România, prin istoria, cultura, economia şi poziţia sa geopolitică poate să joace un rol important. Este evident faptul că, relaţiile dintre Europa şi Asia dobândesc o însemnătate din ce în ce mai mare.  Marele continent asiatic se află într-o dinamică semnificativă.   În Asia s-au născut şi s-au dezvoltat multe din marile civilizaţii ale omenirii. Suntem datori să recunoaştem contribuţia extraordinară a popoarelor asiatice la progresul umanitații, atât în trecut, cât şi în prezent. Asia are nu numai resurse naturale uriaşe, ci şi un potenţial uman extraordinar.

Ca membră a Uniunii Europene şi cu experienţă istorică bogată în relaţiile cu Orientul, România poate juca un rol important în promovarea conexiunii între Uniunea Europeană şi Asia. Nu întâmplător, România s-a aflat alături de Azerbaidjan, Turcia şi Georgia la inaugurarea marelui proiect de revigorare a Marelui Drum al Mătăsii, din septembrie 1998, de la Baku. Acest proiect va viza facilitarea şi dezvoltarea legăturilor economice directe, între extremitatea estică a Asiei şi extremitatea vestică a Europei, prin construirea unor căi şi mijloace de transport moderne, pe traseul vechiului Drum al Mătăsii.

Asociaţia “Drumul Mătăsii” din România îşi propune să contribuie la redescoperirea valorilor culturale și a potențialului  economic al țărilor situate de-a lungul traseului care leagă  Asia de Europa, precum și la dinamizarea legăturilor între acestea. Pentru a sublinia de la început însemnătatea pe care Asociaţia o acordă acestor obiective, în perioada urmatoare vor fi organizate o serie de evenimente științifice, culturale, economice, forumuri de afaceri, cu scopul creării unei platforme de cunoaștere reciprocă și interacțiune între partenerii localizați de-a lungul Drumului Mătăsii.

Seria conferințelor pe care asociația le organizează, a fost deschisă de o primă inițiativă în acest sens în perioada 21-22 iunie 2012 in cadrul Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale „Drumul Mătăsii. Istorie şi Perspective”, unde s-au susținut lucrări pe diverse teme, vorbitori fiind personalități de știință din România și țări precum: China, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbaijan, Georgia și Turcia. Seminarul a avut loc la sediul asociației  din Bucuresti, pe strada Dr. Lister, nr. 52.

Înfiinţând Asociaţia Drumul Mătăsii, membrii sunt conștienți de faptul că pentru atingerea obiectivelor propuse vor avea o sarcină dificilă. Dar au pornit la drum cu încrederea că iniţiativa va completa eforturile instituțiilor publice și private atât din România cât și din străinătate, determinate să construiască mai multe punți de dialog și mai multe proiecte de cooperare economică de-a lungul vechiului Drum al Mătăsii.