“În Belgia benzile desenate sunt prezente peste tot: în școli, în instituții, muzee, în ziare și reviste, sunt vândute drept figurine din ciocolată, au devenit practic parte din viața de zi cu zi” a declarat Alain Servantie coordonatorul conferințelor EUNIC, susținute weekend-ul trecut la cea de-a 7 ediție a Festivalului internațional de benzi deseneta din Bruxelles. “Bineânțeles că există multe edituri specializate în publicarea benzilor desenate în Belgia și astfel pentru tineri este mai ușor să le citească în locul romanelor sau cărților mai grele. Benzile desenate nu sunt doar pentru copii. Aici este și Parlamentul European, iar unele grupări aleg banda desenată pentru a-și mediatiza activitățile pe care le desfășoară. Așadar, banda desenată este foarte populară aici.”

Desfășurat timp de trei zile în Parcul Regal din capitala Belgiei (2-4 septembrie), festivalul a oferit celor prezenți la eveniment un program bogat, din care nu au lipsit Parada Baloanelor cu personajele din benzile desenate belgiene, standuri ale editurilor belgiene specializate în acest domeniu, conferințe și mese rotunde, expoziții, întâlniri cu artiștii de bandă desenată din Belgia și din întreaga lume. Pentru prima dată la acest eveniment, s-au aflat artiștii din Quebec:

“Este fantastic, un vis pentru mine! În Bruxelles, capitala benzilor desenate … este incredibil. Un eveniment mare și spectaculos.” a declarat Bach, autoare bd din Quebec. “Este o experiență incredibilă. Este pentru prima dată când venim în Europa la un festival de bandă desenată. Este practic cel mai mare eveniment pentru noi anul acesta.” a adăugat Gauthier Langevin.
Standul Institutele Naţionale de Cultură din Uniunea Europeană (EUNIC) au avut ca invitați autori de bandă desenată din Estonia, Ungaria, Polonia, Tturcia, Portugalia, Țara Bascilor și România

 

“De fiecare dată când participi la un astfel de festival, experiența pe care o acumulezi prin discuțiile cu alți artiști din alte țări este întotdeuna un lucru pozitiv.” a declarat autorul de benzi desenate Giusepe Manunta care s-a alăturat delegației din Turcia la acest festival.

Mihai Ionut Grăjdeanu a fost invitat de ICR Bruxelles si EUNIC să reprezinte România: “Întâlnirea cu autorii și editorii de bandă desenată din Europa și nu numai a fost importantă, dar cred că a fost inedită posibiltatea de a arăta publicului franco belgian că și în România există bandă desenata.” a declarat Mihai.

Autorul bd din România a lansat, în cadrul festivalului, albumul de benzi desenate “Legenda lui Zalmoxis” în limba engleză, a susținut două conferințe pentru publicul larg și o serie de ateliere pentru copii. Alături de ceilalți artiști a realizat și o frescă, lucrare ce va rămâne în Belgia la sediul EUNIC.

După închiderea festivalului, Mihai I. Grăjdeanu a oferit Muzeului Benzii Desenate din Bruxelles, cel mai vechi muzeu de gen din Europa, două din lucrările sale: “Legenda lui Zalmoxis” în limba engleză și “Tata Moșu – o poveste interbelică” în limba engleză (roman grafic realizat după un scenariu de dr. Adrian Majuru, editat de Muzeul Municipiului București). Aceste benzi desenate se vor regăsi de-acum, în secțiunea BD – România, în biblioteca Muzeului Benzii Desenate din Bruxelles.

 

Diaconu Mădălina Corina, corespondeță din Belgia

Foto: Diaconu Mădălina Corina