1. Unii români ce se tot declară credincioși devin din ce în ce mai agresivi. M-am întâlnit…(de fapt, ce contează întâlnirile mele în fața destinului umanității?) deunăzi cu un bun coleg de clasă, care tocmai se ducea la biserică. Îmi exprimai admirația pentru aceia care au atâta timp de pierdut și m-am trezit cu o cascadă de imprecații din cele mai primitive. „Tu n-ai nici un dumnezeu”, striga insul, ca apucat de diavol. N-am, zic. Uite ce e. În frumosul dom catolic am petrecut și eu zeci de ore, dar alături de dirijorul Nicolae Boboc, corpul tehnic al Electrecordului și Filarmonica timișoreană, făcând probe de acustică, muncind efectiv ca inginer de sunet amator. Toate astea au dus la înregistrarea discului, al celei mai bune imprimări autohtone a Requiemului de Mozart. Cu vreo zece ani mai târziu Mandeal imprima în domul clujean integrala simfoniilor lui Bruckner. Utilizarea navelor bisericești ca studio de recording este cu edevărat o nobilă misiune, la care, iată, și românii au „achiesat”, după modelul occidentului. Aceste sedii ale lui dumnezeu sunt admirabile, prin inimitabilele lor ecouri, nu numai pentru muzica religioasă. Sigur, mai nou există săli admirabile, cu acustică îndelung studiată iar împrimările pot avea loc și live, datorită dispozitivelor digitale. Dar astea nu sunt la noi în țară.
2.  Cu acest răspuns n-am rezolvat problema. Colegul și-a continuat pledoaria, cum că există interese oculte, mai ales de sorginte occidentală, să ni se spele creierul, să nu ne mai zdrelim genunchii în rugăciuni și plecăciuni. Cineva vrea să ne oprească de la cultivarea spiritualității medievale, de la tradițiile noastre ancestrale. Ne jinduiește pentru că avem PREOȚI CU CRUCEA-N FRUNTE, CĂCI OASTEA E CREȘTINĂ. Acești occidentali fără suflet, care cultivă roșii insipide și ne trimit salamuri spălate cu oțet (treabă pe care au făcut-o de fapt procesatorii noștri, dar patrioții de ocazie dau vina pe importuri, care sunt de fapt și mai bune și mai ieftine decât ceea ce produce România. Dacă tot sunt între paranteze, vă propun să încercați conserva de pateu de ficat de porc Clever, „Cu grijă fabricat în România, la București, Calea Văcărești…” și veți înjura de toți dumnezeii acest subprodus!) și care se cred deștepți pentru că la ei buda nu e-n fundul curții și nu cad copiii în hazna. Dar avem noi ac de cojocul lor, printr-o devoalare în presă și o permanent cruciadă cu elementele certate cu religia…

3.  La noi familiile își pun, adesea speriate, problema ce ar putea păți copiii lor care nu ar frecventa orele de religie. În România, stat laic, religia a devenit aproape obligatorie. Ferească dumnezeu să declari în public că ești necredincios! În domeniu se fac afaceri rentabile, se proferă amenințări , se practică un prozelitism care e în afara democrației și libertății de opinie. Acest OPIUM PENTRU POPOR este aprobat de o mare parte a societății, care se simte foarte confortabil cu dogma religioasă. Sunt orașe în care se practică un comerț stradal cu obiecte de cult. Se sfințesc mașini. Biserica ortodoxă se opune cu înverșunare încinerării, la Cluj preoți au făcut grevă împotriva construirii crematoriului uman. Desigur, moartea a devenit o bună sursă de câștig, mai ales că defunctul e taxat și pentru cult, chiar dacă e…incult. SE VÂND INDULGENȚE. Primești o hârtie pentru iertarea păcatelor. Se spune că biserica este la fel de coruptă ca și societatea românească.

4.   Michael Shermer, editorul revistei Skeptic Magazine, a declarat despre realitățile românești: „Am descoperit ca educatia stiintifica este predata la un nivel rudimentar, am fost socat de cat de multe referiri la religie sunt in manulele scolare. E gresit, daca vrei religie te duci la biserica, daca vrei stiinta, te duci la scoala. N-ar trebui amestecate, nu este loc pentru amandoua in scoala.
Ma aflu in Romania pentru a promova stiinta, educatia stiintifica si sa incerc sa grabesc schimbarile care trebuie sa se produca in sistemul educational.
Guvernul trebuie sa se ocupe de treburile politice, sa faca legi bune, sa vegheze sa fie respectate. De ce se implica in treburi legate de religie? N-ar trebui sa construiasca biserici, cei care se ocupa de biserica ar trebui sa stranga bani si sa construiasca biserici.
Aveti o religie dominanta in Romania, ortodoxia, si se poate sa va convina faptul ca guvernul da bani pentru constructia de biserici. Dar daca islamul va deveni religie dominanta in Romania?
Sa nu ne pacalim, nu exista educatie stiintifica in Romania, exista indoctrinare religioasa. Romania este eminamente o teocratie, la fel ca societatile din evul mediu, sau ca Iranul si Irak-ul.
Viitorul oricarei democratii moderne consta in stiinta si tehnologie, in inginerie, in matematica.
Daca predati in continuare religie cum veti putea inainta in stiinta?
Veniti in America, faceti cunostiinta cu cei care se ocupa de educatia stiintifica Caltech, la universitatile mari americane si o sa vedeti ce li se preda.
Stiinta ar trebui pretuita pentru ceea ce face, e practica, e de folos. Avem teoria germenilor care provoaca boli. Nu ne mai ducem la vraci sa puna lipitori pe noi, sau nu mai apelam la tratamente care se practicau in Evul Mediu.
De ce sa folosesti religia la tot cand ai stiinta? Este prostesc.”
DA, ESTE PROSTESC. Dar românesc.

5.  Populaţia rezidentă din Palo Alto, San Francisco Bay Area este cea mai educată din ţară, cu cea mai mare densitate de inteligenţă tehnico-ştiinţifică pe metru pătrat din lumea modernă. Include mari porţiuni din complexul universitar Leland Stanford, este incubatorul  pentru Silicon Valley, cu Hewlett Packard, Tesla Motors, High-Tehnology Companies Apple, Google (cu anexa Muzeului computerelor), Facebook, Sun Microsistems…O adevărată lucrătură a diavolului. Aici necredincioșii au propriul post de radio, emisiuni la televiziune.
Universitatea Stanford a fost construită în 1876. Pe o mare întindere în jurul ei s-a impus din start o prohibiţie antialcoolică, localnicii denumind oraşul Temperance Town. Oricum, în întreg arealul golfului se consumă cel mai puţin alcool din lume şi nu se fumează aproape deloc.
Încă la începutul veacului XX localnicii au început să inventeze. Întâi tubul cu vacuum şi oscilatorul electronic. Pe Addison Avenue am descoperit şi garajul în care a fost conceput Hewlett Packardul, care a generat dezvoltarea industrială din Silicon Valley.
Numărul mare de şcoli au clasat oraşul pe locul doi în SUA .  Palo Alto este „most expensive college town in USA” în 2010. O maree de tineri studioşi. Aici se găsesc NASA, Amazon, Hewlett Packard, Ideo, Palo Alto Medical Foundation, SPACE Systems, Tesla Motors, Tibco Software, Xerox, Nokia, Samsung, Lockheed Martin, Skype, Apple, Bell(regional), P.A.Internet Excange, Cisco, Gartner, Google, Microsoft şi câte or mai fi…Totul elaborat de marea conspirație globalistă, de homosexuali, liftele (sau lifturile) păgâne, sataniști, feisbuciști, ateiști, monștri antihriști, în acest oraș fără biserici, dar plin de fabrici. Asta în timp ce România dezindustrializată oferă omenirii doar aer curat, devenind GRĂDINA MAICII DOMNULUI. Plină de bisericuțe și cimitire în care chiar și decedați monahii (nu monarhii) mai fac minuni vindecătoare în locul spitalelor, care devin fabrici ale morții. Iar morții votează în țara noastră.

6.  După statistici nu chiar recente, o treime dintre tinerii americani și 10% dintre cei cu vârste peste 30 de ani se declară fără afiliere religioasă. Procente care au crescut rapid în ultimii cinci ani, într-o țară cu tradiție religioasă. Rezultatele sondajului Pew relevă faptul că numărul ateilor sau al persoanelor care nu aparțin niciunei confesiuni este în creștere. Potrivit Institutului de Cercetări Pew Research Center’s Forum on Religion&Public Life, numărul persoanelor care se declară atee, agnostice sau fără afiliere religioasă nu a fost niciodată atât de ridicat. Cu toate acestea, amprenta religioasă este încă atât de puternică, încât multora le este frică să recunoască în mod public faptul că nu cred în Dumnezeu..

7.  De ce duc conditiile moderne la ateism? In primul rand, in ceea ce priveste distributia ateismului in lume se evidentiaza o schema clara. In Africa subsahariana aproape ca nu exista ateism (conf. Zuckerman, 2007). Credinta in Dumnezeu scade in tari mai dezvoltate si in Europa aceasta scadere ridicata se inregistreaza in tari ca Suedia (64% necredinciosi),  Danemarca (48%), Franta (44%) si Germania (42%). In opozitie, incidenta ateismului in majoritatea tarilor subsahariene este mai mica de 1%.
Antropologul James Fraser a sugerat ca, dezvoltarea stiintifica si controlul naturii suplinesc rolul religiei, in tarile mai educate, nivelul de necredinta este mai ridicat si ca exista o legatura stransa intre ateism si inteligenta. ÎNTRE ATEISM ȘI INTELIGENȚĂ!…
Ateii sunt cu preponderenta persoane cu studii superioare care traiesc la oras si se gasesc in numar mare in democratiile sociale din Europa.  Ateismul infloreste in locurile unde majoritatea oamenilor se simt in siguranta din punct de vedere economic. 

Nu e cazul nostru, unde domnește precaritatea speranței în ziua de mâine (înlocuită cu siguranța în Ziua de Apoi), iar  emigrarea creierelor cu studii superioare în zonele civilizației, unde sunt mai bine plătite, creează un mare vacuum. Statul este corupt, acompaniat de tagma jefuitorilor și organizațiile  mafiote etc. Contextul furiei credincioșilor se produce paralel cu retragerea din sistem a unei bune părți din intelectualitatea liber-cugetătoare, autocenzura apărând din nou, cu alte coordonate decât acelea impuse de regimul socialist. SUNTEM LIBERI SĂ CREDEM ÎN RAȚIUNE ȘI ÎN VIRTUȚILE ȘTIINȚEI, DAR SĂ NE ȚINEM GURA, rostind, ca răspuns la salutul pascal al vecinilor, cu seninătate ipocrită: „ ADEVĂRAT, A-NVIAT !”

ERWIN LUCIAN BURERIU