Sibiul istoric (informații de pe Internet)…Orașul a fost înființat după mijlocul secolului al XII-lea de coloniști sași. Prima mențiune a cetății – 20 decembrie 1191 sub numele Cibinium într-un document ecleziastic emis de papa Celestin al III-lea. Prima atestare documentară în forma Hermannstadt datează din anul 1366.

   În secolul al XIV-lea Sibiul a devenit un mare centru de comerț și mult timp a fost cea mai importantă cetate germană din Transilvania. Meșteșugarii din oraș erau organizați în bresle, în 1376 fiind cunoscute un număr de 19 bresle. În anul 1366 Sibiul a fost declarat “oraș”.

   În anul 1544 se publică aici Catehismul Luteran, prima carte tipărită în limba română. Din 1692, odată cu creșterea influenței austriece, Sibiul devine sediul guvernului Transilvaniei. Aceasta este o perioadă înfloritoare a orașului, cele mai reprezentative construcții din această perioadă fiind Palatul Brukenthal și Biserica romano-catolică „Sfânta Treime”.

   În anul 1717 a fost înființată prima fabrică de bere de pe actualul teritoriu al României.  În anul 1784 apare la Sibiu primul ziar din Transilvania, numit Siebenbürger Zeitung.

    În 1788 se deschide primul teatru de pe teritoriul actual al României (în prezent Sală Thalia a Filarmonicii de Stat). În 1872 se construiește prima linie de cale ferată din Transilvania, calea ferată Sibiu–Copșa Mică, iar în 1897 calea ferată Sibiu–Vințu de Jos. În același an Sibiul a fost electrificat. Tot în această perioadă Sibiul este sediul asociației ASTRA și un oraș important al comunității românești. În anul 1905 a fost dat în folosință tramvaiul sibian, care a funcționat până la desființarea sa în anul 1970.Odată cu instaurarea regimului comunist în România a avut loc marginalizarea membrilor Cercului Literar de la Sibiu, aflat pe direcția inaugurată de Titu Maiorescu în cultura română.

Sibiul contemporan…Am descoperit Sibiul contemporan prin 1975 – 1976, când eram profesor stagiar de limba engleză la Făgăraș. Prima vizită la Sibiu mi-a dat ocazia să descopăr un oraș extraordinar, unic în felul său. Avusesm și un coleg de armată la Sibiu, care era dirijor la Filarmonică.

    Am mai fost în Sibiu, peste ani, atunci când am început să ajung – vara – la o pensiune din Rășinari și când escapadele de o zi la Sibiu păreau cât un concediu întreg. Mereu aveam ceva de descoperit. Mihai, fiul meu, se urcase odată în vârful unei biserici să aibă o panoramă a Sibiului. Apoi Sibiul devenise Capitala Culturala a Europei…

Sibiul politic… Am urmărit ziua de 9 mai, 2019, pe mai multe canale media…Am reținut mai multe declarații ale liderilor Uniunii Europene, am apreciat și eforturile jurnaliștilor acreditați pentru o zi în capitala politică a Uniunii Europene, am înțeles – din relatările Radio România Actualități – diferența dintre N.A.T.O. și viitorul corp militar al Europei, am savurat baia de mulțime a șefilor de stat și de guvern veniți la Sibiu, mi-a mers la suflet declarația – în limba română – a lui Donald Tusk că s-a îndrăgostit de România și de Sibiu (- Dziękują, Pane Tusk !)…

Spiritul de la Sibiu…   Am auzit prima dată referirea la SPIRITUL DE LA SIBIU  într-o corespondență transmisă în direct la radio și apoi am regăsit aceeași formulare în finalul DECLARAȚIEI DE LA SIBIU… Cred că s-au comprimat atât de multe lucruri, gânduri și speranțe    într-o  singură zi trăită la Sibiu, încât, cu siguranță, cei care au descoperit Sibiu abia acum vor dori să revină. Între timp istoria va consemna că, în data de 9 mai, 2019, a avut loc la Sibiu un summit informal al…