Statul american Utah a devenit primul stat care recunoaste oficial monedele de aur si argint emise de Trezoreria americana ca mijloc legal de plata pe teritoriul sau. Potrivit Utah Legal Tender Act, cetatenii pot utiliza monedele de aur pe care le colectionau pana acum sau le tezaurizau pentru a face plati pe teritoriul Utah. In prezent, o moneda American Eagle Gold Dollar valoreaza 38 dolari. Steve Forbes spunea acum doar cateva zile ca in cel mult 5 ani SUA se va intoarce la etalonul aur.
Cetatenii din Utah nu sunt obligati sa accepte monede de aur si argint la valoarea de piata, dar au dreptul sa o faca in mod legal, precizeaza legea. “In cazul in care guvernul federal nu are de gand sa faca acest lucru, atunci noi, aici in Utah, ar trebui sa fie in masura sa stabillim un sistem monetar care sa supravietuiasca unei catastrofe, daca si atunci cand acest lucru se intampla”, a declarat pentru NY Times Lowell Nelson, coordonatorul proiectului Campaign for Liberty.
Craig Franco, un dealer de monede din Salt Lake City, a declarat ca se pregateste sa lanseze un card de credit Visa bazat pe aurul detinut de cetateni. Utah nu este insa singurul loc in care s-a incercat sa se acorde aurului putere de plata legala.
Minnesota a introdus un proiect de lege (care insa nu a trecut), care permite plata in aur si argint “in anumite circumstante”. La fel si Carolina (de Nord si de Sud). “Germanii au simtit pe pielea lor ce inseamna sa cari o roaba de bani cu care sa iti cumperi o paine”, spune autorul proiectului de lege, citat de CBS.
Fostul presedinte al FMI, Dominique Strauss Kahn a avut in 2011 cateva iesiri prin care a sugerat ca rolul dolarului american ar putea scadea in viitor. China si Rusia au semnat deja un acord potrivit caruia pentru comertul bilateral vor utiliza doar rubla si yuanul. Tarile cu rezerve valutare ridicate – cum ar fi China sau producatorii arabi de petrol – incearca sa inlocuiasca dolarul cu euro atunci cand se orienteaza catre investitii.
Ideea a apartinut senatorului republican Brad Galvez, care a sustinut ca o asemenea lege ar fi in acelasi timp si un protest impotriva politicii monetare Rezervei Federale. Galvez smai pune ca americanii isi pierd incet credinta in dolar. Ideea lui nu este o intoarcere la standardul aur, ci doar sa ofere “optiuni” cumparatorilor. “Acest lucru ne va muta spre o moneda alternativa”, a mai preczat Galvez.
“Faptul ca monedele de aur si argint devin mijloc legal de plata trimite un semnal puternic Congresului si Federal Reserve ca politica lor monetara este slaba”, spune si Ralph Danker, economist in Washington, DC.
Si presedintele bancii Mondiale, Robert Zoellick, pledeaza de ceva vreme pentru intoarcerea la etalonul aur