SCUTUL-ANTIRACHETA-wb

SCUTUL-ANTIRACHETA-wb“Moldova’s location in between the Carpathian Mountains and the Black Sea (historically referred to as the Bessarabian Gap) makes it a strategic battleground for power projection, whether that means Russia attempting to gain a foothold in the Balkans or a European power, such as Romania, projecting its influence into the Russian heartland.”

Stratfor, August 18, 2010

Rusia a intrat in panica

Expulzarea diplomatului roman Gabriel Grecu, secretar I la ambasada Romaniei de la Moscova, de catre Rusia, fara a fi un fapt cotidian, se mai intampla, firesc in unele situatii. Mediatizarea de catre presa rusa, afiliata Kremlinului, este insa un semnal care trebuie sa atraga atentia.

Replica Romaniei, de a expulza un diplomat rus de acelasi rang, Anatoly Akopov, este pur si simplu o cutuma diplomatica internationala, o formalitate chiar fireasca. Dar, vine si contrareplica MAE rus, care a calificat gestul Romaniei drept “neprietenesc”:
“Spre deosebire de secretarul I al ambasadei Romaniei in Rusia, asupra caruia s-au gasit bani, materiale si aparatura specifica activitatii de spionaj, diplomatul rus nu are legatura cu nici o actiune care sa justifice o astfel de decizie. A face din cele doua probleme un tot unitar inseamna a otravi in mod constient atmosfera relatiilor ruso-romane. Am avertizat Bucurestiul in legatura cu asemenea actiuni, dar, dupa toate probabilitatile, ratiunea nu a triumfat.

In acest context, exprimam protestul nostru categoric partii romane, care poarta intreaga responsabilitate pentru eventualele consecinte. Ne rezervam dreptul de a adopta masuri de raspuns”. De acum, lucrurile incep sa se limpezeasca. Rusia a “montat” tot acest teatru pentru a transmite ceva. Ce vrea sa transmita? Ca Romania a cam exagerat, si-a cam luat nasul la purtatare, si “tatucul” ii aduce aminte cine e seful. Mesajul real? Rusia nu mai poate face nimic eficient pentru a opri ascensiunea Basarabiei catre civilizatie, si trece la amenintari, asupra principalei “locomotive” a Basarabiei, poate sperie pe cineva …

Avand in vedere mediatizarea intensa a “spionului” Grecu in comparatie cu relativa tacere fata de schimbul de spioni cu americanii, teama e mare. Oare le este mai mare frica de spionii romani decat de cei americani? Probabil ca da: americanii nu pot sa le ia Basarabia! Ar mai  fi o ipoteza de luat in calcul: Rusia tipa la Romania ca sa auda SUA?

Teama de Romania

Vazand ca nimeni nu ii ia mesajele in seama, in afara presei, Rusia pluseaza. Presedintele comisiei pentru politica externa a Dumei de stat, Konstantin Kosaciov, ameninta Romania cu sanctiuni economice: “Daca se va constata ca pretentiile Rusiei sunt fundamentate, iar ale Romaniei nu, acest lucru poate genera o inrautatire a relatiilor bilaterale, cu repercusiuni nu numai asupra politicului, dar si in economie”! Amenintarea devine deja extrem de grava, chiar si pentru normele diplomatice ale Rusiei. Simtind ca a cam sarit calul, si ca poate fi banuit de isterie, domnul Kosaciov vine si cu o precizare: “Rusia si Romania au suficiente probleme nerezolvate, care impun delicatete. Iar faptul ca acum, Romania face interesele altora, care nu au legatura cu interesele proprii ale Romaniei, ni se pare uluitor, jignitor si nu are darul de a imbunatati relatiile noastre”; “este uluitor faptul ca a picat tocmai un diplomat roman, pentru ca Romania nu s-a remarcat pana acum in jocuri si ambitii geopolitice, ea avand interese deosebite in Moldova. Dar este greu de imaginat ca Romania sa aiba interese speciale in Rusia, cu atat mai mult in domeniul spionajului”; “de fapt, adevaratii cumparatori ai informatilor dobandite, cei care le-au comandat, nu sunt reprezentanti romani, ci este vorba despre interesele NATO.”

Se poate spune ca Domnul Kosaciov a incercat sa “dreaga busuiocul”. Dandu-si seama ca Romania e prea “mica” pentru a-i pune in carca ditamai “ambitii geopolitice”, arunca pisica in curtea NATO, un adversar mai pe masura Rusiei. Dar, cred ca a obtinut un efect contrar. Teama de Romania, reliefata ultima data de campania dirijata in presa din Germania, Marea Britanie si Italia contra cetateniei europene acordate de Romania basarabenilor, transpare din nou.

Stratfor: „Romania, o putere europeana”

Dar Stratfor, cea mai performanta agentie privata de analiza geopolitica, “leader of Global Intelligence”, “CIA din umbra”, pune lucrurile la punct: “Inainte de arestarea sa, Grecu ar fi cerut sursei sale din Rusia sa ii ofere informatii militare privind Republica Moldova, regiunea separatista Transnistria si oblasturile ucrainene Cernauti si Odesa, ele reprezentand priorităţi ale serviciilor de informatii romane, care se tem de cresterea influentei ruse in regiune. Asezarea Moldovei intre Muntii Carpati si Marea Neagra face din aceasta tară un camp de lupta strategic de proiectare a puterii, fie ca este vorba despre Rusia, care incearca sa isi sporească influenta in Balcani, fie o putere europeana, cum este Romania, care isi proiecteaza influenta in teritoriul rus”.
“De asemenea, informatiile despre Ucraina sunt deosebit de valoroase, in conditiile in care Rusia si Ucraina au emis recent o declaratie comuna in care anunta ca vor coopera in vederea solutionarii problemei transnistrene. In replica, potrivit STRATFOR, presedintele roman Traian Basescu declarase recent ca Bucurestiul se va folosi de comunitatile de romani din vestul Ucrainei pentru a face presiuni asupra Kievului, in legatura cu conflictul transnistrean.”

Au aparut comentatori la noi care au sarit in ajutor: ce sa mergem la Moscova, cand putem sa luam informatii direct din Transnistria. Altii le-au si oferit in presa, asa ca sa se stie! Dar problema se pune altfel. Important este sa stim ce informatii au rusii despre Transnistria, ca pe ale noastre le stim deja.

… Si presa rusa

“Scandalul de spionaj provocat de expulzarea diplomatilor roman si rus este legat de Republica Moldova. Schimbul agentilor secreti este cauzat de indignarea Moscovei fata de cresterea influentei Romaniei asupra Moldovei, teritoriul care s-a aflat mult timp in sfera de influenta a Federatiei Ruse”, scrie “Novaia Gazeta”. “Pentru a iesi de sub dominatia Rusiei, liderii din Moldova ar putea urma exemplul lui Mihail Saakasvili”, mai comentează publicaţia rusă. Este grav pentru Rusia, nu spun nu.

De ce acum

– Referendumul de pe 5 septembrie pentru schimbarea constitutiei din republica Moldova se apropie cu repeziciune. Inca un pas al Basarabiei catre civilizatie devine inevitabil.

– Vizita lui Shimon Peres in Romania.

Are o stransa legatura cu marirea semnificativa a importantei geostrategice a Romaniei in zona, dupa orientarea Turciei catre zona Orientului Mijlociu si ostilizarea fata de Israel. Prima consecinta, si cea mai vizibila, a noii pozitii geostrategice a Turciei, este ca Israelul a rupt colaborarea militara cu Turcia si s-a orientat catre Romania. Iar Rusia nu se simte deloc bine stiind ca militarii romani se antreneaza cu poate cea mai performanta armata din lume, chiar in Romania, aproape de Armata a 14-a. Cu avioane F-16 si elicoptere Sikorski CH-53!

Iar declaratia lui Basescu ca in caz de conflict militar cu Iranul, prietenul geostrategic al Rusiei, Romania va fi fidela NATO si Israelului, a bagat Rusia definitiv in panica: deja e prea mult! Posibilitatea ca Israel si/sau SUA sa foloseasca Romania contra Iranului, complicele Rusiei la destabilizarea internationala, chiar de langa de Armata a 14-a, si Rusia sa nu poata face nimic, poate da nastere la cosmaruri!

Teama Rusiei este justificata

Romania a acumulat deja prea multa putere geopolitica si geostrategica pentru capacitatea de digestie a Rusiei! Presiunile Germaniei si SUA asupra retragerii armatei din Transnistria, obtinerea de catre Moldova a foii de parcurs pentru regimul liberalizat de vize, antrenamentele armatei israeliene in Romania, vizita de doua zile a lui Shimon Peres la Bucuresti, au varsat paharul diplomatiei rusesti si au impins-o la gafe. Caci asta face Rusia acum: gafe diplomatice. Iar intrarea Basarabiei in lumea civilizata, fie prin unirea cu Romania, fie prin integrarea in UE, ar fi un exceptional precedent pentru celelalte membre ale Parteneriatului Estic, aflate in influenta Rusiei: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia si Ucraina!

Crede cineva ca joi, 19 august, Vlad Filat si-a intrerupt concediul din Grecia pentru a discuta la Iasi cu Traian Basescu, peste o ora, cu usile inchise, despre materialele de constructie pentru sinistratii basarabeni? Declaratia lui Traian Basescu ridica putin valul:
“Romania are interesul ca Republica Moldova sa-si redobindeasca integritatea teritoriala, iar interesul nostru este legat de lucrurile in care credem. Credem ca nici unui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu”.

Purtatorul de cuvant al MAE rus, Andrei Nesterenko, raspunde presedintelui Romaniei printr-o noua gafa diplomatica a Rusiei: Traian Basescu foloseste tema “ocupatiei” rusesti in scopuri propagandistice, iar trupele din Transnistria sunt trupe de mentinere a pacii. Fara comentarii! A doua zi dupa intalnirea Basescu – Filat de la Iasi, domnul Mihai Ghimpu anunta ca are in pregatire un decret prezidential de condamnare a tratatului Ribentrop-Molotov!

Ucraina se “cuminteste”

O serie de articole din mai multe publicatii ruse, curios foarte asemanatoare, reclama pretentiile teritoriale ale Romaniei asupra unei parti din teritoriul Ucrainei si ambitiile Bucurestiului de a anexa “un stat intreg, Moldova, membru CSI”.
Dar, politologul ucrainean Vitali Kulik declara pentru agentia Regnum:
“tentativa de a atrage Ucraina in acest conflict nu este ceva nou. Fortele rusesti au incercat deja sa lanseze o campanie  antiromaneasca in tara noastra”.
“In raporturile si asa destul de complicate cu Romania, noi trebuie sa cautam, inainte de toate, puncte de convergenta. Mai ales ca Romania este membru UE. Si pentru ca veni vorba – nu numai o serie de politicieni rusi vor sa vada Ucraina terta parte in acest conflict: in Romania exista, de asemenea, forte care vor sa joace impotriva rusilor folosind cartea ucraineana. Dar in acest conflict, Ucraina nu poate fi decat figurant, nu jucator. Este un argument suficient pentru a ramane de o parte. Pozitia Ucrainei trebuie sa fie foarte simpla – nu avem nici o treaba cu acest conflict dintre Moscova si Bucuresti”, crede expertul.

Durerea Moldova

Daca Rusia a ajuns la gafe diplomatice, inseamna ca durerea e mare! Involuntar, probabil, Kosaciov recunoaste ce doare Rusia: “Romania este o tara care are si asa relatii diplomatice complicate cu restul lumii din cauza Republicii Moldova, pe care Bucurestiul – cel putin prin actualul ei presedinte – nu o consideră un stat suveran si nici macar nu a trecut la recunoaşterea formala a granitei dintre cele două state, in ciuda faptului ca formal este vorba despre granita externa a UE”. Adica granita de pe Prut.
Oare Kosaciov sa fi fost in spatele campaniei de presa privind acordarea cetateniei romane basarabenilor?

Se pare ca unirea Basarabiei cu Romania este un eveniment apocaliptic pentru Rusia. Majoritatea analistilor rusi si ucraineni sunt de acord ca alipirea Basarabiei la Romania ar schimba “apocaliptic” echilibrul geopolitic si geostrategic la Marea Neagra, in defavoarea Rusiei si Ucrainei, si in favoarea Romaniei.

In tot acest vacarm, pana si patriarhul Kiril, al Moscovei si al intregii Rusii a simtit nevoia sa sara in ajutor: “Moldova este parte inseparabila a Sfintei Rusii” si “Sfanta Rusie este o notiune nici etnica, nici politica, nici lingvistica, este o notiune spirituala”. (21 august 2010, la intalnirea cu mitropolitul Vladimir al Moldovei, de la manastirea din Solovki, din Marea Alba) Aceasta imi aduce aminte de alta interventie “spirituala”, a defunctului patriarh, Alexei al II-lea, care a binecuvantat arsenalul nuclear al Sfintei Rusii, singurul capabil sa-i asigure suveranitatea si independenta!!!

Teama de Basescu

Agentia rusa RIA Novosti sustine ca Basescu l-a chemat pe Filat la Iasi pentru a-l convinge sa-l sustina pe Mihai Ghimpu in alegerile prezidentiale din noiembrie.
Agentia avertizeaza ca daca i-l sustine pe Ghimpu, Filat va deveni prizonierul politicii lui Basescu, atat in relatie cu Moldova, cat si cu Rusia.

Din nou, Stratfor

Si in alte analize, Stratfor considera Romania ca unul din polii de putere.
Romania devine din ce in ce mai capabila sa fie creator deliberat de context geopolitic in Europa si mai ales in Europa Centrala plus CSI. Adica Romania isi permite sa aiba propria politica in regiune, sa faca regulile jocului, chiar daca este membru NATO si UE.
Aceasta libertate provine din parteneriatul strategic cu SUA, libertate evidentiata si de geopolitologul rus Alexandr Dughin (vezi “Basarabia, valea Fergana si teama de Romania”).

De la dizolvarea Iugoslaviei la inceputul anilor ’90, Romania a devenit cea mai puternică tara din regiune, si, în comparaţie cu vecinii sai, are capacitatea militara si de securitate de a dovedi acest lucru. Populatia Romaniei este cat a Bulgariei, Serbiei si Ungariei luate un loc, iar perspectiva unirii cu Basarabia (inca 4 milioane de oameni) creste puterea de influenta a Romaniei.

Intr-o analiza din februarie 2010, Stratfor numeste Romania candidatul perfect al SUA de reducere a influentei Rusiei in Europa. Fiind deja un partener-cheie al Statelor Unite, cu cele patru baze americane, Romania va gazdui si elemente ale viitorului scut antiracheta. Acest lucru va furniza Romaniei o aparare strategica ce ii va extinde si mai mult influenta politica in regiune. Se stie deja ca Bulgaria, Slovenia si Croatia, poate si Albania, vor lua acelasi tip de avion de lupta ca si Romania. Probabil un motiv in plus pentru Lockhed Martin, SAAB si Eurofighter, sa faca oferte cat mai tentante.

Liderii politici si militari americani au facut o prioritate din consolidarea relatiilor cu Romania si, potrivit unui diplomat occidental, “romanii au devenit cei mai buni prieteni ai Americii in regiunea Marii Negre”, relateaza Los Angeles Times, in editia electronica de joi, preluat de Madiafax. “Exista de asemenea discutii ca SUA sa folosesca Romania ca loc de antrenament pentru candidatii la angajare in politia afgana” “Soldatii romani sunt cunoscuti pentru agresivitate si pentru ca nu cedeaza intr-o lupta chiar daca sunt depasiti ca numar si dotare, conchide cotidianul american.” Mediafax

Se pare ca Romania incepe sa foloseasca imensa forta de influenta data de calitatea de membru UE, de membru NATO, si de partener strategic al SUA.
Avantajul Rusiei, dat de concubinajul Ucrainei, incepe sa scada.