targ

targCând Preşedintele Obama a anunţat că noul tratat ruso-american START este gata pentru a fi semnat la Praga,  el a specificat că – atunci când S.U.A. şi Rusia “pot coopera efectiv” – acest lucru înseamnă şi progresul relaţiilor bilaterale şi al securităţii şi prosperităţii mondiale. Anunţul făcut la Casa Albă pe 27 martie îl percepeam la Bucureşti  (unde la “ROMEXPO” avea loc “Târgul de Turism al României”,  25 – 28 martie 2010) şi ca un semnal extrem de pozitiv şi pentru dezvoltarea turismului intern şi internaţional.  “Prosperitate” fusese cu­vâ­ntul  care îmi atrăsese atenţia în decla­raţia de la Casa Albă şi pentru mine, ca jurnalist, acest lucru însemna şi posibilitatea de a avea vacanţe şi excursii deosebite, într-o lume mai puţin ameninţată de “rivalităţi nucleare” şi poate din ce în ce mai preocupată de relansarea economică şi de cooperare pe multiple planuri, inclusiv în turism.
Venisem la “ROMEXPO” înarmat doar cu reportofonul cumpărat în S.U.A., în 2004 (când fusesem invitat oficial ca jurnalist acolo), era o imposibilitate să cuprinzi într-un reportaj toată paleta vie de “imagini, sunete şi oferte”, nu-mi făcusem iluzii că voi putea vizita toate standurile şi cunoaşte toate oportunităţile “ce vizau Paştele şi minivacanţa de 1 Mai”. Şi fiindcă totul trebuia început de undeva, m-am oprit la un stand al Organizaţiei de Turism a Ciprului, unde aveam să fiu tratat – în semn de ospitalitate pentru presa – cu renumitul vin “Commandaria”…Recunosc că nu cunoscusem acest vin străvechi şi emblematic pentru “insula Afroditei” şi am “decupat” de pe Internet câteva informaţii:
“Commandaria is an amber-coloured sweet dessert wine made in the Commandaria region of Cyprus on the foothills of the Troodos mountains. Comman­daria is made from sun-dried grapes of the varieties Xynisteri and Mavro. While often a fortified wine, through its production method it often reaches high alcohol levels, around 15%, already before fortification. It represents an ancient wine style documented in Cyprus back to 800 BC and has the distinction of being the world’s oldest named wine still in production, with the name Commandaria dating back to the crusades in the 12th century.”
Gazda ospitalieră de la standul Ciprului se numeşte Ioanna Hatzikosti, Sales & Marketing Officer al organizaţiei amintite, este primul ei drum la Târgul de Turism al României şi îmi acordă un interviu în exclusivitate pentru “Gândacul de Colorado”, din care reţin : “Participăm în fiecare an la acest târg turistic fiindcă dorim să arătăm românilor ceea ce Cipru are de oferit în sectorul turistic…Are un potenţial turistic puternic pentru piaţa românească fiindcă este o combinaţie de lucruri diferite într-un spatiu geografic restrâns… În Cipru “iarna” şi “vara” sunt la distanţă de numai o jumătate de oră… Iarna se poate schia, dar numai la 30 de minute cu maşina poţi face baie şi plajă…Există şi multe facilităţi pentru golf, pentru cazare şi deplasare… Considerăm că numărul turiştilor români va creşte în acest an cu 10 – 15 %…”
Mesajul special adresat cititorilor “Gândacului de Colorado”: “Dacă se vor afla în România şi vor dori să viziteze şi Ciprul, nu vor regreta…Avem 340 de zile cu soare pe an, iar ciprioţii sunt ospitalieri şi au inima caldă.”
Înainte de a mă opri la standul Ciprului făcusem un “tur al Târgului de Turism al României” şi îmi atrăsese atenţia un stand al Companiei Judeţene de Turism Hunedoara. Convenisem cu doamna Raluca Motântău Sârbu, economist contabil, să revin într-un sfert de oră pentru a putea sta de vorbă cu domnul Marin Avrămică, Sef agenţie, şi cu domnul Vlad Andrei, Agent de turism.
Rep: Domnule Avrămică, ne-aţi întâmpinat cu un semn al ospitalităţii româneşti, care sună extraordinar ca invitaţie pentru turişti!
M.A.: Da, să degustaţi un vinars din zona noastră, din prune adevărate… care vi l-am servit într-o căţuie dacică, este o ceşcuţă din care strămoşul nostru Decebal bea şi el câte ceva la rândul lui… înainte şi după războaie!
Rep: Sunt convins că după acest reportaj mulţi americani de origine română, care vor trece prin România, vă vor vizita şi vor întreba de “căţuile dacice”!
M.A.: Da, compania noastră s-a înfiinţat în urmă cu aproximativ cinci luni de zile, are rolul de a promova turismul din judeţul Hunedoara şi, după cum ştiţi, atât cetatea dacică Sarmizegetusa Regia , cât şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa  se află în judeţul Hunedoara, ca urmare îi invităm pe toţi americanii (de origine română şi nu numai) în judeţul Hunedoara pentru că avem şi multe alte lucruri de arătat pe langă aceste cetăţi istorice deosebite.
Rep: Câteva impresii despre această ediţie a Târgului de Turism al României?
M.A.: Este pentru prima oară când judeţul Hunedoara participă la un târg naţional de turism, ne bucurăm să constatăm – chiar din prima zi a Târgului – că standul nostru a fost extrem de vizitat, ne-a vizitat inclusiv doamna Elena Udrea, ministrul Dez­voltării şi Turismului.
Cum timpul ne presa şi domnul Marin Avrămică era solicitat şi în altă parte, am fost “preluat” de către domnul Vlad Andrei,  care ne-a vorbit cu pasiune despre un obicei de Paşti (din zona Ţării Haţegului) care se numeşte “alergatul prescurii” şi care le-a transmis invitaţia de a vizita judeţul Hunedoara. Am lăsat pentru final câteva impresii legate de ediţia 2010 a Târgului de Turism al României: Duygu Albayrak, Press, Media & Public Relations Manager Çanakkale Belediyesi:  “Ro­mânia is a beautiful place. Romexpo Tourism Fair, too. We are so glad to be in here… “
Camelia Gheţu, Fibula Air Travel Agency: “Având în ve­dere că săptămâna trecută a fost organizat şi celălalt târg de turism, la Palatul Parlamentului, “Holiday Market”, pot spune despre actuala ediţie că nu se ridică la aşteptările noastre, în sensul că sunt mai puţini vizitatori, probabil s-au împărţit între târgul anterior şi acesta. Pe cititorii dumneavoastră îi aşteptăm oricând cu drag, şi le garantăm cele mai bune servicii din partea agenţiei noastre.”