Ana Maria Popescu, Stupina POPESCU,jud. Prahova: „Celor ce vor citi acest reportaj, le urez să consume cât mai multă miere.”
A devenit o tradiţie ca, din când în când, românii să fie invitaţi la Târgul Naţional al Mierii. Cum fusesem prezent cu reportofonul şi la ediţia din toamna trecută a acestei manifestări, am profitat de superba zi de primăvară ce te îmbia la drumeţii şi am “drumeţit”cu autobuzul 301 , din Piaţa Romană până în Băneasa, la ediţia a XVI-a a TÂRGULUI NAȚIONAL AL MIERII – EDIŢIA DE PRIMĂVARĂ, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, deschis între 31 martie şi 2 aprilie, 2017, pe platforma apicolă din Băneasa, B-dul Ficusului nr. 42, sector 1. Cei aproximativ 100 de expozanţi prezenţi – apicultori şi firme specializate – îşi etalau produsele într-o gamă extrem de diversificată: de la produse apicole obţinute direct din stupină până la produse apicole condiţionate sau alte preparate derivate din produse apicole – suplimente nutritive, cosmetice etc. De acest târg beneficiază şi apicultorii deoarece sunt prezente şi produsele dedicate acestora – stupi şi componente, utilaje şi alte echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, produse pentru nutriţie, cărţi de specialitate etc. Bucureştenii şi nu numai sunt aşteptați la Târgul Național al Mierii pentru a se îndulci cu produse ale stupului, dar şi cu produse complet naturale.
Am încercat să găsesc un punct / stand/ de informare, dar nu exista aşa ceva (în afara unui panou “nevorbitor” amplasat la intrare, dar care nu îmi putea oferi nici un pliant şi nici detalii legate de “preadulcea expoziţie”). Aşa că am pornit cu un print al reportajului publicat de mine în toamna trecut în “Jurnalul Bucureştiului” să ”explorez” standurile în căutarea intervievaţilor de toamna trecută (pentru a le oferi câte o copie cu declaraţiile lor de atunci). Primul întâlnit era un producător din Vâlcea (nu-i voi da numele), care mi-a spus că el îşi menţine declaraţiile din toamna trecută şi nu are nimic nou de adăugat. I-am respectat dreptul la “nedeclaraţii noi pentru presă” (deşi i-aş fi spus că nici o întâlnire cu presa nu trebuie ratată fiindcă…dar nu mai are rost să comentez , presa rămâne ”câinele de pază al democraţiei”, dar câinii nu prea se omoară după miere, nu-i aşa? ). Am fost bucuros în schimb să înregistrez pe reportofon alte declaraţii.
Rodica Diaconescu, Stupina DIACONESCU, Rm. Vâlcea : “Noutăţile noastre la actuala ediţie a Târgului Naţional al Mierii…Avem un polen proaspăt recoltat,foarte bun şi dulce. Polenul de primăvară în general este un polen dulce.Avem faguri cu miere, o miere de coriandru, foarte bună pentru reducerea presiunii sanguine…şi celelalte sortimente, de mană, de salcâm, de rapiţă, de tei. Avem nucă în miere, nuca este foarte bună pentru creier…de aceea se şi zice că are forma creierului. Mai avem diverse preparate, cu polen, propolis, lăptişor de matcă, preparate pentru copii, pentru adulţi, cu ghimber, ghimbir în miere, care este bun dacă ai tuse…bronşită. Propolis brut, propolisul care este un antibiotic natural, un antibacterian anticancerigen ; avem şi preparate, cu mugur de brad, cu afine, păstură crudă, lăptişor de matcă crud, produse româneşti, produse de noi fiindcă suntem producători. Pasiunea pentru miere a venit de vreo treizeci de ani, nu a fost o tradiţie de familie, aşa a fost să fie. Pentru consumatori este important să aleagă ceva natural, să consume mai puţin şi bun. Preţul reflectă calitatea. Cititorilor acestui reportaj le urez sănătate şi să consume produse naturale.”
Doamna Ana Maria Popescu, Stupina POPESCU, jud.Prahova, ne vorbise atât de frumos despre produsele sale toamna trecută încât a fost o reală placere să o revedem şi să-i consemnăm alte declaraţii: „Avem produse de cea mai bună calitate, dar avem şi câteva amestecuri deosebite…cu polen, cu cătină şi cu polen în acelaşi amestec sau mierea cu ghimber, care este pentru imunitate un deliciu. Nu avem o tradiţie de familie legat de preocupările pentru miere; tatăl dintr–o joacă a început cu patru stupi, i-am înmulţit, am ajuns undeva la două sute…Avem cam doisprezece ani în branşă. M-am apropiat de copil, mi-a plăcut, într–adevăr, mai şi înţeapă, dar pasiunea îşi spune cuvântul. Fratele meu a accesat fonduri comunitare, aşteptăm să finalizeze el, mai avem trei ani, posibil să mai accesăm în continuare. Celor ce vor citi acest reportaj, le urez să consume cât mai multă miere…Să încercăm să lăsăm zahărul puţin mai deoparte şi să trăim mai sănătos şi mai bine.”
Florentin Stavarache, Paşcani, jud. Iaşi (un intervievat în premieră) : „Am venit cu produse apicole cum ar fi miere de salcâm, polifloră, tei, miere de floarea soarelui, preparate revitalizante cu propolis, polen, lăptişor de matcă. Suntem prezenţi a şaptea oară aici, organizarea este foarte bună, spaţii aerisite, lumea re unde să se desfăşoare, este OK din punct de vedere al organizării. Chiar dacă suntem producători mai mici, nu ne permitem să facem rabat de la calitate.”
O doamnă şi-a rostit numele atât de repede încât nu am înţeles decît prenumele… o vom trece în reportaj drept doamna Daniela de la Sonimpex Topoloveni: “Produsele noastre sunt produse 100% naturale, avem magiun de prune, magiun de dovleac, magiun de măr, de struguri, avem o varietate întreagă de dulceţuri…de gutui, de afine, de căpşuni, de zmeură, de momordică (castravetele amar sau insulina naturală pentru diabetici). Avem şi dulceaţă de ardei iute, de lavandă…este un pic mai parfumată dar este delicioasă. Toate dulceţurile noastre sunt fierte în suc de măr concentrat. Nu avem adaosuri de alţi îndulcitori sau înlocuitori. Magiunul de prune (un brand şi în afara ţării) este făcut din patru tipuri de prune. Unul pentru dulceaţă, unul pentru aromă, pentru parfum.“
Fusese o zi superbă de primăvară, cititorii acestui reportaj mai pot prinde “parfumul Târgului Naţional al Mierii” şi mâine, duminică. Dacă nu, vor citi şi îl vor vizita, cu siguranţă, la ediţia viitoare. Un “târg atât de dulce”nu trebuie, în nici un caz, ratat.