TeodorBaconschi-NYC

TeodorBaconschi-NYCPentru a doua oară într-o săptămână, Ministrul Afacerilor Externe al României Teodor Baconschi a vizitat SUA. În decursul primei vizite efectuate s-a semnat acordul privind amplasarea scutului anti rachetă în România. La nici o săptămână, Teodor Baconschi a revenit la New York conducând delegația României la cea de-a 66-a sesiune a Adunării Generale ONU care se desfășoară în aceste zile. Pe 20 septembrie Teodor Baconschi s-a întâlnit cu membri ai comunităţii româneşti din New York la sediul Consulatului României.  “Îmi sunt dragi românii din străinătate şi vreau să îi apropii de România pentru că ei sunt parte din națiunea română” a spus Baconschi, menţionând apoi că “știu de ce au plecat, știu cam care sunt categoriile pe care le reprezintă și pe plan socio-profesional și ca generatie, şi ca motivație”.  Domnul ministru s-a arătat încântat de diaspora românească din SUA care şi-a clădit o reputaţie foarte bună.

În decursul dialogului, domnul ministru a primit veşti bune despre acţiuni ale comunităţii româneşti, a primit și critici, și s-a oferit să ajute cu rezolvarea unor probleme care îi stau dânsului în putință.

Grigore Culian, New York Magazin, a deschis dialogul citind câteva rânduri din partea Asociației Jurnalistilor Români din America de Nord pe care o reprezenta la eveniment, prin care a exprimat indignarea colectivă că pe data de 13 septembrie Ambasada Română  „a invitat preferenţial presa românească la întâlnirea cu preşedintele Băsescu”, ceea ce a constituit o „jignire profunda” pentru cei lăsati pe dinafară. Ministrul a încurajat invitarea tuturor membrilor presei la evenimentele viitoare.

O doctorandă în Ştiinţe Politice a dorit să afle poziția României față de Palestina: “avem relații neîntrerupte cu Israelul spre deosebire de alte state și relații bune pe care le dorim și mai bune cu lumea arabă. Un stat palestinian trebuie să existe și îl sprijinim bilateral. Încă din 90 am recunoscut un stat palesitinian, palestinienii au ambasador și ambasadă la Bucuresti. Cred însă, aşa cum cred si SUA, că un demers unilateral la ONU e lăudabil că are loc la ONU și înlocuiește orice altă variantă, dar singura propunere viabilă pentru un stat palestinian este cea negociată cu vecinul Israel cu care viitorul stat palestinian va trebui să existe.” S-au pus intrebări referitoare la acordul pentru instalarea scutului antirachetă, Baconschi asigurând publicul că acordul va fi făcut public. S-a discutat despre aderarea la spatiul Shengen, mai ales (o)pozitia Olandei și a Finlandei care blochează aderarea Romaniei.

S-au dezbătut probleme legate de relaţiile României cu Republica Moldova care au evoluat în ultimii doi ani, şi problema Roşiei Montane, ministrul fiind întrebat de ce ne irosim resursele naturale, de ce nu expoloatează România propriile resurse şi de ce apelează la cei din afară: “De 10 ani nu se întâmplă nimica, proiectul a fost hiper politizat. Un studiu de fezabilitate s-a facut şi înțeleg ca această tehnologie folosită de compania canadiană este folosită şi în alte țări. Sunt de opinia că aceste resurse nu trebuie lăsate în stadiu geologic, trebuie fructificate pentru dezvoltarea economică a țării, dar sunt şi de părere ca statul român n-ar trebui să facă o astfel de concesiune decât odată cu un contract care să îl avantajeze, adică să permită reciclarea în economia României a celei mai mari părţi de resurse aurifere.”

Referitor la programul „visa waver” pentru România Baconschi a declarat:  “Subiectul e pe agenda bilaterală de mai mulţi ani. S-a creat un nou capitol în relaţia noastra preferenţială cu Statele Unite, s-a creat dorinţa de a rezolva problema. Sediul materiei nu este la Casa Alba, ci în Congres. În discuţia cu doamna Hillary Clinton, ea mi-a sugerat să lucrăm în comun cu cele doua caucusuri, România şi Polonia, în Cognres. Domnul Ambasador va începe sa interacţioneze mult mai intenisv cu aceste două grupuri de prietenie, să le numim aşa, şi cu senatorii care se ocupă de legislaţie. Avem ca ţintă să coborâm rata de respingere a dosarelor, am facut campania cu Ambasada SUA la București pentru o mai bună informare a celor care aplică, dar este o decizie politica şi SUA trebuie să privească şi Polonoia şi România ca aliați de nădejde ai SUA pentru că apare o contradicție între nivelul înalt al dialogului și faptul că încă mai avem nevoie de vize. E greu să fixăm un calendar, dar lucrăm ca să batem fierul cât e cald şi să prindem acest moment. “

Doamna Iana Bertea, iniţiatoarea primei biserici românesti din New Jersey, Bergen County, a ţinut să aduca la cunoştinţa domnului ministru această reuşită a comunitaţii româneşti din New York şi New Jersey. Dânsa a anunţat şi formarea primei şcoli în limba română, Sf. Ioan Valahul. Domnul ministru a fost plăcut impresionat, subliniind că “bisericile sunt locul unde românii rămân români, şi e impresionantă dezvoltarea parohiilor românești în strainatate”.

Raspunzând întrebării referitoare la repatrierea specialiştilor în România, în special a doctorilor, Baconshci a menţionat că infrastructura tehnologică înca nu există, dar lucrurile evolueaza, totodată  exista şi o diferenţă de salar care trebuie luată în considerare. Pe de altă parte, dânsul nu încurajează asistențialismul de lux, şi priveste drept normală mobilitatea pe piaţa muncii globală. “Pe masură ce ţara se dezvoltă apar şanse, dar repartierea rămâne o decizie personală” a încheiat dânsul.

În mod deja tradiţional, la sfârşitul dialogului, toţi participanţii au continuat discuţiile într-un cadru mai puţin formal, unde s-au servit bucate românesti.