Noua Constituţie a fost validată

Curtea Constitutională a decis în unanimitate că Legea pentru revizuirea Constituţiei României a fost aprobată prin re­ferendumul naţional din 18 şi 19 octombrie şi urmează să intre în vigoare o dată cu pu­blicarea în Monitorul Oficial a hotărârii instanţei constituţionale. Preşedintele Curţii, Nicolae Popa, a anunţat în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, că rezultatele referendumului transmise de BEC au fost confirmate de Curtea Constituţională, iar cele două contestaţii ale PRM privind modul de desfăşurare şi organizare a scrutinului au fost respinse.
Referendumul din 19 octombrie s-a anuntat ca fiind un test electoral destul de sever. Reticenţa unora faţă de acest important eveniment nu poate proiecta decât forme de infanti­lism civic şi semnale negative în exterior fiind vorba de o sfidare a cadrului constituţional care consacra temeiul juridic al ratificării aderării României la UE şi NATO. Liber şi democra­tic, în cadrul unui referendum ni s-a cerut să spunem “DA” noii Constituţii, aliniată standardelor juridice, sociale şi politice consacrate din perimetrul euro-atlantic.
Preşedinţii secţiilor de votare au fost obligaţi să doarmă în secţii: “Tocmai de aceea vă impunem să dormiţi acolo pentru că răspundeţi cu capul de buletinele de vot, ştampile şi ce mai primiţi de la Biroul Electoral Judeţean. Nu glumim şi nu este de joacă!” a spus preşedintele BEJ. El le-a reamintit la instruire preşedinţilor că sancţiunea pentru lipsa unor asemenea materiale este închisoarea de la 1 la 5 ani. Responsabilitatea pentru asigurarea condiţiilor de cazare din secţiile de votare aparţine primarilor. Preşedinţii secţiilor de votare aveau la îndemână responsabilităţile prevăzute de lege. În sarcina lor cădeau măsuri de sigilare a fantei urnei de vot cât şi a urnei volante, a geamurilor şi a uşilor, precum şi asigurarea pazei adecvate a zonei. Ei au încheiat şi procesul verbal în care este menţionat numărul buletinelor de vot primite, al celor rămase neutilizate, precum şi numărul participanţilor la votare. Urnele fiind astfel amenajate, mai rămânea să votăm Constituţia.
Prezenţa la votare a populaţiei a fost foarte scăzută, obţinându-se un procent de 55,7Î. Şeful Executivului i-a dat dreptate preşedintelui Ion ILIESCU în privinţa eliminării pragului minim pentru validarea rezultatelor în cazul alegerilor sau a referendumului. În ultimul an, s-a discutat de mai multe ori despre necesitatea acestui prag în condiţiile în care rata absenteismului este una foarte mare. Preşedintele a mai spus că trebuie să se renunţe la el şi a fost criticat. Trebuie să se ţină cont că în mai multe ţări europene, ca Austria sau Elveţia s-a ajuns la concluzia că un astfel de prag limitează exprimarea opiniilor. În acest context premierul Adrian Năstase a vorbit despre rata scazută de participare a românilor pentru adoptarea noii Constituţii pe care a ca­racterizat-o ca fiind conformă cu media europeană a absenteimului, însă a atras atenţia că trebuie realizat ceva pentru ca lumea să devină mai interesată de evenimentele electorale. În final, primul ministru le-a spus prefecţilor PSD să aibă grijă să nu transforme votul acestui referendum într-o acţiune triumfalistă. “Să nu consideraţi că pentru alegerile viitoare nu va trebui să facem un efort. La locale, generale şi prezidenţiale monito­rizarea formaţiunii noastre va fi extrem de severă şi vă rog să vedeţi să nu fie nici o umbră de suspiciune”, i-a indemnat Năstase pe prefecţi.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Nicolae Popa, a prezentat în fata Parlamentului şi a preşedintelui Ion Iliescu, hotărârea Curţii în acest sens şi un raport privind respectarea procedurilor de organizare şi desfăşurare a referendumului. Nu s-au constatat cazuri de nerespectare a procedurilor de organizare şi desfăşurare a votului. Conform acestora numărul persoanelor înscrise pe listele de vot a fost de 17.842.210, numărul participanţilor de 9.938.441, reprezentand 55.7Î. Numărul voturilor “DA” a fost de 8.915.022, reprezentând 89,7Î, iar numărul voturilor “NU” de 875.172 adică 8,8Î. Prin urmare, ne-am ales cu o dorită sau mai puţin dorită Constituţie.