RGB tiff image by MetisIP

Șapte dintre cele mai noi și apreciate filme cu temă politică se regăsesc în competiția Festivalului Internațional de Film Cinepolitica 2018, care va avea loc între 18 – 22 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Institutul Balassi din București. Printre acestea se numără și The Cleaners”, un documentar despre oamenii care decid ce vedem pe internet.

 

The Cleaners” (regia Moritz Riesewieck, Hans Block), documentar nominalizat la Sundance 2018 în secțiunea World Cinema, aduce în discuție un subiect extrem de actual: adâncurile universului online. Cei doi autori ai filmului fac o incursiune în lumea celor care sunt contractați să filtreze și să elimine conținutul nepotrivit publicat pe internet. Deși această comisie obscură de evaluare acționează, la prima vedere, cu cele mai bune intenții, înlăturând materiale violente sau pornografice, în realitate, marile companii sau cercuri de influență politică plătesc moderarea pe care o fac acești filtranți digitali pentru a manipula informații, a restricționa dreptul la liberă exprimare sau pentru a cenzura în mod direct voci indezirabile.

“The Reports On Sarah And Saleem” (regia Muayad Alayan), câștigător al Premiului Publicului la Festivalul de la Rotterdam, expune aventura extraconjugală dintre un palestinian și o femeie israeliană. Relația dintre aceștia capătă o dimensiune politică neînchipuit de periculoasă în momentul în care sunt surprinși în locul și la momentul nepotrivit. Consecințele sunt mult mai grave decât destrămarea căsniciilor lor. Deși la început cazul pare prezentat asemeni unui clișeu occidental de adulter descoperit întâmplător, regizorul reușește să deturneze întreg firul narativ către un conflict politic epic.

În “The Summit” (regia Santiago Mitre), thrillerul politic nominalizat la Cannes 2017 în secțiunea Un Certain Regard, Hernán Blanco, președintele argentinian nou ales în funcție, se confruntă cu o provocare formidabilă atunci când problemele geopolitice și neglijarea familiei se ciocnesc în timpul unui summit extrem de important pentru America Latină privind comerțul cu petrol. Filmul a fost catalogat de critici ca fiind un melanj de dramă shakespeariană și thriller hitchcockian.

Din competiția Cinepolitica 2018 mai fac parte și “Gloria” (regia Kristina Grozeva și Petar Valchanov), o parabolă socială ce explorează corupția și diferențele de clasă din Bulgaria contemporană, “Of Fathers and Sons” (regia Talal Derki), o privire intimă în intimitatea unei familii de fundamentaliști islamici, “The Oslo Diaries” (regia Mor Loushy și Daniel Sivan), un documentar memorabil care ne prezintă culisele acordului de pace istoric dintre Israel și Palestina, și “The Invisibles” (regia Claus Raefle), o docu-drama despre supraviețuirea a patru tineri evrei în Berlinul nazist.

 

***

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri instituționali: Ministerul Culturii și Identității Naționale

Eveniment susținut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Radio România Cultural, Cațavencii, Dinfilme.ro

 

Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro

Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival