the muggs radio

the muggs radioCine s-ar fi gândit la o trupă faimoasă de rock încă necunoscută publicului românesc? Dacă doriți să ascultați muzică de calitate îmbinată cu atitudine socială, luptă împotriva răului și teme din spiritualitate, îi veți urmări pe băieții de la The Muggs” cum ironizează ipocrizia și ignoranța în premieră la Radio Zidul (Emisiunea Cuvântul lui Bodnărescu). Trupa de blues-hard-punk rock The Muggs din Detroit care a cântat în fața a sute de milioane de oameni la emisiunea “Next Big American Band” din grila FOX TV va fi prezentată publicului românesc de Tony Muggs și Cristian Bodnărescu miercuri 13 noiembrie 2013 de la orele 20 la Radio Zidul – www.radiozidul.ro

Q1 (Cristian Bodnărescu): Care e sensul vieţii în viziunea ta?

Tonny (Muggs): Salut prieteni. Percepţia mea asupra vieţii este una destul de suprarealistă în momentul de faţă. Am supravieţuit unui accident de avion când aveam 3 ani şi jumătate, unui atac cerebral când avem 28 de ani şi nimic nu pare că poate să mă doboare. Cred în viaţă după moarte, însă nu cred în existent Raiului sau a Iadului. Cred că, la fel ca în viaţă unde ai posibilitatea de a lua decizii, de exemplu atunci când mergi la alimentară sau când mergi să-ţi vezi formaţia preferată, The Muggs, exact la fel după moarte poţi să decizi singur unde mergi. Eu plănuiesc să merg să văd Jupiter; este planeta mea preferată, aşa că mă gândesc să merg acolo prima dată. Cu toate astea, viziunea mea asupra vieţii de după moarte nu este cea convenţională, ca a majorităţii oamenilor. Cred că se pretează o frază din câmpul ştiinţei pe care am auzit-o, şi face referire la energie: energia nu se creează, nici nu se distruge, ci este transferabilă. Aşa că, nu cred că atunci când murim energia noastră rămâne, ci ne putem deplasa unde vrem noi. Ca să nu las impresia de prea mult zel, sensul vieţii pentru mine este ceea ce sunt în momentul de faţă. Am 40 de ani şi mă bucur de fiecare moment, iar “viaţa este una singură”; aşa cum spunea Pablo Giomoro, ghidul nostru într-un turneu din Spania. Viaţa se înţelege pe tot parcursul ei şi eu nu regret nimic, doar sunt un Mugg.

Q2: Care este părerea ta despre spiritualitate?

Aş putea spune că, în ceea ce priveşte spiritualitatea, nu sunt un tip religios, dar cu toate astea cred într-o putere superioară. Îmbrăţişez ideea de Timp, Spaţiu şi Univers. Deci, pentru mine, spiritualitatea îşi găseşte locul mai degrabă în abordările ştiinţifice decât în cele religioase.

Q3: Ce reprezintă The Muggs pentru tine?

The Muggs este cea mai bună trupă de blues-rock din Detroit. Tocmai ni s-a acordat premiul pentru cea mai remarcabilă trupă rock din 2013. Dar dincolo de aceste premii, The Muggs reprezintă sufletul meu, The Muggs reprezintă tot ceea ce înseamnă muzică bună. M-am gândit de multe ori că The Muggs ar putea să concureze trupele cele mai bune ale rock-ului: The Beatles, Led Zeppelin, Queen, Humble Pie, The Who, The Rolling Stones şi aşa mai departe; pentru că, din punctul meu de vedere, acestea sunt cele mai bune trupe rock care au existat vreodată. În ceea ce priveşte formaţiile contemporane, nu le simt atât de aproape; nu aş putea să-ţi spun exact de ce. Muzica, pur şi simplu, nu mai este atât de puternică precum era în anii ’60 – ’70. Aşa că, The Muggs reprezintă asta. Noi executăm rifuri de chitară pe care le cuplăm cu o melodie bună, versuri interesante şi aranjamente inteligente… pe scurt, asta înseamnă The Muggs pentru mine.

Q4: Cum vezi formaţia după 20 de ani? Dar în ceea ce te priveşte pe tine?

Ei bine, The Muggs nu există de 20 de ani. Existăm ca trupă de vreo 13 ani, timp în care am avut şi pauze destul de lungi. Am pus bazele trupei în anul 2000, fiind o formaţie de trei oameni: eu la chitara-bas, Danny la chitară şi voce, iar Matt Rost era la tobe. Am avut foarte mult succes în zona Detroit-ului, eram o trupă nouă şi am făcut destul de multă vâlvă în jurul nostru. Detroit avea o scenă grozavă în ceea ce priveşte rock n’ roll-ul la momentul respectiv. Eram gata să luăm cu asalt scena mondială, deci totul mergea ca pe roate. Apoi a intervenit atacul cerebral, când eu aveam 28 de ani şi nu am crezut că o să mai pot cânta vreodată, cel puţin nu cu The Muggs. Dar în loc să continue, Danny Methric, care a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai mei în ultimii 27 de ani, a decis că The Muggs n-o să existe fără mine ca basist. Aşa că Danny a renunţat la The Muggs pentru o vreme, iar eu îmi reveneam după atacul cerebral… asta s-a întâmplat în septembrie 2001 şi mi-a luat aproape doi ani ca să pot reveni pe scenă. Începând de atunci a fost ca un basm pentru mine. Avem 4 albume înregistrare la studio: The Muggs, On With the Show, Born Ugly şi cel mai recent se numeşte Full Tilt. Ultimul este un fel de combinaţie a celor mai bune piese de pe celalalte trei albume plus nişte melodii de care Danny este îndrăgostit, cum ar fi “Mississippi Sheiks” a lui Rory Gallaghar, cunoscuta si sub numele de “I take what I want”. Băieţii erau mari fani The Beatles şi John Lennon, aşa că avem şi o piesă aparţinând lui John Lennon, “How do you Sleep”, pe care am adaptat-o la una din piesele noastre. Aşa că, de-a lungul ultimilor 20 de ani, ne-am ţinut de planul pe care îl făcuserăm şi am devenit tot mai populari. Lucrăm foarte mult online, suntem prezenţi acolo mai tot timpul… în timp ce înregistrez acest interviu, la 1 mai 2013, am atins cea mai mare cotă de popularitate, de când existăm ca trupă. Lucrurile merg înspre bine şi sperăm că mai devreme sau mai târziu să rupem bariera şi să putem să facem din The Muggs o formaţie de nivel mondial. Atunci vom putea să mergem şi mai departe în Estul Europei, să cântăm în oraşe ca Budapesta, în care nu ne permitem să ajungem acum din cauza constrângerilor financiare.

Q5: Cum este să faci parte dintr-o formative de hard-rock în secolul 21?

Este destul de greu, trebuie să recunosc. Atât eu şi alţii suntem de acord că, dacă The Muggs se năştea în 1980 ar fi fost o trupă uriaşă şi probabil am fi fost milionari. Orice domeniu are o traiectorie ciclică iar industria muzicală nu are nimic de-a face cu rock n’ roll-ul ca gen de muzică popular în zilele noastre. În Statele Unite sunt două genuri muzicale: country şi R&B, care nici măcar nu este clasicul R&B cu ritmuri de blues. Sunt doar… ştiţi şi voi… Justin Timberlake, Beyonce… ei sunt consideraţi staruri R&B după standardele de astăzi. Aşa că, e destul de ciudat şi The Muggs nu este acolo unde intenţionam noi să fie. Suntem o formaţie de peste 10 ani, avem 4 albume şi stăm foarte bine; să nu mă înţelegeţi greşit. Am reuşit chiar să avem 2 turnee în Europa. În ultimi 4 ani am cântat în Spania şi alte părţi ale Europei, încercând să cucerim cât mai mulţi fani. Dar, cred că întotdeauna omul o să-şi dorească mai mult decât are, iar în momentul acesta îmi doresc ca viaţa mea să fi fost mai importantă. Nu vorbesc neapărat de bani, pentru că nu mi-am dorit niciodată să fiu multimilionar, însă şi 50 000 de Dolari pe an… Dacă fiecare dintre noi ar câştiga 50 000 de dolari pe an ar înseamnă dublu faţă de cât câştigăm acum. Şi asta e nimic după standardele rock n’ roll-ului. Kid Rock, Jack White, M&M sunt toţi milionari. Nu am nevoie de atât de mult ca să pot să trăiesc, însă ar fi mai mult decât dublul a ceea ce câştig acum şi aş cheltui banii ăştia într-un mod înţelept… Dar sunt un tip optimist. Am vorbit cu mai multă lume din industria muzicală şi toţi mi-au spus că începe un trend către blues-rock. Asta înseamnă că momentul nostru de glorie nu e chiar atât de departe. Ar fi grozav dacă după toată munca depusă am reuşi să devenim mai populari în America şi pe plan mondial.

Q6: Ce sfat le-ai dat unor puşti care vor să formeze o trupă de rock?

Copii, dacă vreţi să începeţi o trupă rock, în special în 2013, trebuie să ştiţi 2 lucruri:

Primul: exersaţi până vă iese pe urechi! Trebuie să vă doriţi asta mai mult decât oricine altcineva din oraşul vostru şi dacă exersaţi bine în 2 ani puteţi devein următorul Jimmy Hendrix.

Al doilea lucrul pe care trebuie să îl ştiţi este faptul că nimic nu este uşor. Aşa că, faceţi tot ceea ce puteţi ca să vă promovaţi pe internet, pentru că fiind o trupă nouă, acela va fi singurul loc unde o să existaţi. Colaboraţi cu absolut orice site care vă permite asta, transformaţi lucru ăsta în pasiune şi munciţi zilnic pentru promovarea trupei. Dacă faceţi toate astea, înseamnă ca mergeţi în direcţia bună.

Q7: Și o întrebare pentru fane: Ce poziţie sexuală preferi?

Doamnelor, poziţia mea sexuală preferată este atunci când voi sunteţi deasupra.

Trupa de blues-hard-punk rock The Muggs din Detroit care a cântat în fața a sute de milioane de oameni la emisiunea “Next Big American Band” din grila FOX TV va fi prezentată publicului românesc de Tony Muggs și Cristian Bodnărescu miercuri 13 noiembrie 2013 de la orele 20 la Radio Zidul – www.radiozidul.ro (emisiune în limba engleză).

Traducerea din engleză: Raluca Docea