SAHARNEANU-B-Maria-wb

SAHARNEANU-B-Maria-wbDeşi premierul Vlad Filat s-a întors glorios din Statele Unite ale Americii, iar creşterea peste noapte a preţurilor a afectat grav imaginea guvernului condus de el, inclusiv a Alianţei pentru Integrare Europeană în rândurile şi aşa sărăcite ale populaţiei, deşi la Chişinău este aşteptat Preşedintele României, Traian Băsescu, iar calvarul redobândirii cetăţeniei române nu s-a diminuat nici întrun fel, cred că tema despre care trebuie să vorbim rămâne a fi evenimentele din 7 aprilie: ce s-a întâmplat şi ce se face ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple!? Or, dezvăluirile Oxanei Radu, tânăra din oraşul Cahul, aflată pe 7 aprilie cu treburi personale la Chişinău, care s-a trezit din senin în subsolurile Comisariatului General de Poliţie şi tot acolo, după umilinţe îngrozitoare şi contrar procedurilor judiciare, instanţa de judecată în persoana judecătorului Dorin Popovici a condamnat-o la 5 zile de arest, readuce în atenţia publică, inclusiv repune pe ordinea zilei fărădelegile crase, necunoscute încă, ale fostelor autorităţi. Fiindcă la sigur, nu e de nici o şagă, să te afli întrun microbus, să-ţi doreşti să ajungi cât mai repede la copilul lăsat în grija unei vecine şi la un moment dat un grup de bărbaţi mascaţi să dea buzna în microbus, să scoată toată lumea din el şi, cu ameninţări dintre cele mai urâte, să se vadă aruncaţi într-un subsol, unde pe lângă îmbrânceli şi tot felul de sudalme, li s-a ordonat (era cu sora ei şi altă femeie în microbus) să se dezbrace în pielea goală în prezenţa mai multor poliţişti, inclusiv a unei poliţiste, care râdea cu poftă de isprava colegilor săi. Mai mult ca atât, după un proces de judecată în afara legii, au fost duse la Drochia, unde au trebuit şă-şi ispăşească „pedeapsa” numai de atâta că au avut nenorocul de a se afla la acea ora, în acel microbus şi în acel loc (lângă cinematograful Gaudeamus din Chişinău) în seara zilei de 7 aprilie.

Să luăm aminte – vânătoarea de oameni nu a avut loc în acea seară, precum se afirma, doar în centrul capitalei, ea nu se ştie încă până unde s-a extins, iar aria desfăşurării ei, probabil, încă se va descoperi, aşa cum s-a întâmplat în cazul Oxanei Radu, care nici măcar nu participase la protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale. În asemenea cazuri important este ca cei care au fost maltrataţi pentru evenimentele din 7 aprilie, să aibă curajul, la fel ca şi Oxana Radu, să vorbească despre ele. Or, până nu demult, fostele autorităţi, afirmau sus şi tare că nu au fost arestate, maltratate şi umilite femei în contextul protestelor din 7 aprilie. Adevărul iese, însă, la suprafaţă prin mărturii, care descoperă faţa inumană a unei poliţii condusă de un miliţian. De asupra la toate, însă, miliţianul continuă să-şi bată joc până şi de procurorii care-l anchetează, precum că nu au computere funcţionale, de parcă sărăcia în justiţie, la fel ca oriunde în societatea noastră, nu ar fi fost lăsată drept moştenire de „falnica” lui guvernare. El continuă să sfideze bunul simţ şi pe toată lumea, chiar dacă apar tot mai multe dovezi, că timp de 8 ani, clanul i s-a îmbogăţit din furtul celor săraci, pe care atât de mult îi dispreţuieşte.

Acum, însă, când vedem de pe toate ecranele obrăznicia şi lipsa de scrupule a fostului preşedinte, când suntem martorii aplicării unei abilităţi rar întâlnite de sustragere de la responsabilitate pentru tot ce s-a întâmplat pe 7 aprilie, atât a generalului, cât şi a poliţiei lui, e nevoie de şi mai multe dovezi, care ar arunca lumină asupra fărădelegilor întâmplate în acea zi, dar şi în multe altele ce au urmat ei. Principalul e să aibă curaj, la fel ca şi Oxana Radu, şi celelalte femei, nimerite fără de voia lor în maşinăria poliţienească a fostului regim condus de Voronin.

Necunoaşterea până la capăt a adevărului din acele zile trebuie să ne lase fără de somn până în momentul, când toţi cei care au participat, dar şi cei care au încurajat acest dezmăţ, vor primi pedeapsa meritată, iar tinerii şi tinerele, inclusiv fiecare cetăţean vor avea siguranţa că ieşind în stradă nu li se va întâmpla ceea ce li s-a întâmplat la 7 aprilie 2009. Nu de alta, dar tolerarea unei astfel de situaţii, mai cu seamă a unei astfel de atitudini faţă de femei, ne va scoate din civilizaţie şi multă vreme vom rătăci în căutarea unui loc mai bun sub soare.

P.S. Astăzi, 7 organizaţii neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului vor picheta sediul Consiliului Superior al Magistraturii. Protestatarii vor cere examinarea obiectivă şi în regim de urgenţă a plângerilor depuse, inclusiv autosesezarea CSM referitor la judecătorii care au examinat cauzele din 7 aprilie şi tot odată vor face apel către alte instituţii privind tergiversarea urmăririi penale, intimidarea victemelor torturii şi ineficienţa investigaţiilor.

Dar justiţia, noua justiţie, cum va proceda!?

DECLARAŢIE ŞOC!

Alexandru Tănase: Voronin stă în spatele acţiunilor de maltratare a tinerilor în comisariatele de poliţie după 7 aprilie!

„Judecătorii, care au acceptat judecarea în comisariatele de poliţie după 7 aprilie, au comis o abatere gravă care nu permite persoanei să exercite mai departe funcţia de judecător”. Declaraţia aparţine Ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase.

„Sunt sigur că toate dispoziţiile au fost date de Vladimir Voronin prin intermediul serviciilor care îi erau la dispoziţie, altfel nimeni nu ar fi riscat să comită asemenea fărădelegi şi să aibă asigurări că totul va trece bine”, a mai adăugat ministrul, subliniind în acest sens că scopul Ministerului Justiţiei este să afle, totuşi, la ordinele cui judecătorii au judecat în comisariate. Potrivit lui Tănase, au existat şi judecători care au refuzat să meargă în comisariate.

În acelaşi context, avocatul Oxanei Radu (tânăra care a fost umilită în comisaratele de poliţie în urma evenimentelor din aprilie 2009), Natalia Moloşag, a menţionat că a depus o plângere pe acţiunea judecătorilor la Consiliul Superior al Magistraturii la 16 octombrie 2009, iar un răspuns în acest sens au primit abia la 14 ianuarie 2010, în care se preciza că CSM nu a găsit temei pentru a intenta o procedură disciplinară împotriva judecătorului Dorin Popovici.

În calitatea sa de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Alexandru Tănase a spus că va intenta o procedură disciplinară împotriva judecătorului Popovici, care a admis încălcări grave ale legislaţiei şi, anume, examinarea dosarului în afara procesului de judecată şi a judecat-o pe Oxana Radu fără a-i oferi garanţii procesuale.

Totodată, ministrul a specificat că o asemenea plângere nu a fost examinată la CSM. „Răspunsul a fost semnat de domnul Clima, care la momentul semnării nu mai era preşedinte al CSM de la 31 octombrie 2009, iar răspunsul este într-o manieră unipersonală, caracteristic fostei guvernări comuniste”, a precizat Tănase.