Vicepreşedintele Parlamentului European, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, a criticat comportamentul UDMR de a nu susţine un raport depus la Comitetul pentru Eliminarea Discriminării al ONU de la Geneva, considerând membrii Uniunii au devenit “sclavi ai unei politici naţionale bazate pe doctrina statului naţional unitar şi omogen”.
Acesta a condamnat “loialitatea” UDMR faţă de “partidul de guvernământ”, în baza căreia au fost ignorate interesele naţionale ale maghiarilor din Transilvania.
“Fapta lor este cu atât mai gravă cu cât, prin poziţiile adoptate în faţa ONU, în numele loialităţii pe care o datorează partidului de guvernământ, au desconsiderat un punct de vedere oficial al comunităţii maghiare. Participanţii la Adunarea Generală a Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, respectiv toţi aleşii locali din Secuime, indiferent de culoarea politică, au adoptat un Memorandum, pe care se bazează şi raportul respectiv, care a formulat foarte clar că legislaţia actuală privind apărarea şi dezvoltarea identităţii naţionale a comunităţilor minoritare, precum şi punerea în practică a acesteia, generează situaţii de discriminare etnică şi confesională”, a mai arătat liderul CNMT.
Tokes a fost de părere că în urma acestei atitudini exprimate, membrii UDMR pot fi consideraţi “sclavi ai unei politici naţionale bazate pe doctrina statului naţional unitar şi omogen, fapt exemplificat şi de prestaţia de la Geneva a membrilor UDMR-işti din delegaţia României”.
“UDMR preferă şi acum, la fel cum a făcut în ultimii 15 ani, să subordoneze interesele şi dezideratele autonomiste ale comunităţii maghiare politicii de stat naţional dusă de elita politică a majorităţii româneşti”, a susţinut Tokes Laszlo.
Preşedintele UDMR Marko Bela a apreciat că vicepreşedintele PE, Tokes Laszlo, a fost „inventiv” când a afirmat că membrii UDMR sunt „sclavi ai unei politici bazate pe doctrina statului naţional unitar”, susţinând că este vorba despre două puncte de vedere diferite privind modul în care maghiarii din România urmăresc dobândirea drepturilor lor.
Marko a declarat că vicepreşedintele PE contestă instrumentele pe care le foloseşte UDMR pentru dobândirea drepturilor maghiarilor.
„Dl. Tokes are o retorică colorată, nu am mai auzit ideea de sclavie din partea sa. Înseamnă că este, în continuare, inventiv. Cred că aici se confruntă două mentalităţi, două viziuni, în ceea ce priveşte instrumentele pe care maghiarii din România trebuie să le folosească pentru a dobândi drepturile. UDMR este de părere că prin instrumente politică, luptă parlamentară, prezenţă în Guvern, trebuie să obţinem anumite schimbări în ceea ce priveşte condiţia de minorităţi, iar dl. Tokes contestă aceste instrumente”, a spus Marko.