174834_20531316728_3694083_n_copy

174834_20531316728_3694083_n_copyMark Zuckerberg, fondatorul FB-ului, nici in his wildest dreams nu ar fi conceput ca la 8 ani de la lansarea in cyberspace a acestui fenomen socio-informatic de proporţii cosmice, pe numele sau de botez, Facebook, va atinge in iunie,  2012, peste 955 de milioane de users. Se preconizeaza ca pana la sfarsitul anului  sa se ajunga la un miliard de utilizatori.

 

 

Unii se intreabă dacă această societate virtuala este sanătoasă sau poate avea efecte nocive asupra psihicului de user.Un experiment interesant a fost făcut de către cercetatorii de la Universitatea din Texas, care au inceput sa studieze prieteniile de pe Facebook, cu premisa ca şi-ar ascunde adevărata identitate si işi prezintă un bio si o personalitate care să dea cool in cyberspace afişand o personalitate extrovertită, agreabilă si funny.

Spre surprinderea cercetătorilor, se pare ca pe Facebook nu există mari diferenţe intre cum ar vrea oamenii sa fie si cum sunt ei in real life, dar sa fie administrat in doze moderate.

Profilurile utilizatorilor se potrivesc cu personalitatea lor reala, dupa cum a reieşit din cercetarea facută pe 236 de persoane. S-a considerat de experţi că Facebook-ul este o metodă excelentă de a comunica, de a ne exprima gănduri, sentimente si idei, de a ne destinde sau chiar de a plănge pe “umărul” unui prieten virtual, dar dacă FB este folosit in doze mari, exista posibilitatea unei dependenţe care ar putea avea şi efecte nocive.

Conform DEX-uli, cuvăntul dependenţă inseamnă „stare de intoxicaţie cronică rezultând din absorbţia repetată a unui drog sau medicament şi care se manifestă prin nevoia de a continua această absorbţie”.

Pe langă tradiţionalele adicţii ale alcoolului, ţigarilor, drogurilor sau chiar sexului, care provoacă o dependenţa zilnică si care trebuie sa fie intreţinute de o doză continuă din dependenţa respectivă, facebook-ul a devenit, in numai caţiva ani , noul drog căruia i se poate aplica eticheta de “adicţie”.

Sunt deja 900 milioane de utilizatori worldwide, dintre care destul de mulţi sunt utilizatori zilnici, iar unii chiar inrăiţi consumatori de FB, precum fumatorii care fumeaza 2 pachete de Carpaţi zilnic, aşa şi un feisbuchist dedicat, bagă ore, zile, saptamani, luni si chiar ani de continuă absorbţie al acestui drog virtual. Adicţia fata de un produs, reprezintă cheia succesului in business, iar Zuckerman cu al său FB, a reusit sa construiască un monstru virtual foarte apetisant si parşiv, care subliminal reuşeste printr-un design nu prea sofisticat, dar inteligent, sa te ţina captivat de ecran si implicit sa creeze o dependenţă.

Acest cronofag insidios, care printr-o luminiţa roşie acolo sus la mesaje, te face sa revii zilnic ca sa-ţi iei doza de FB, poate insă avea consecinţe nefaste si asupra vieţii de familie, in cazul in care userul de FB are un partener sau o parteneră de viaţa, deoarece alegănd sa-ţi petreci ore intregi in virtual , implicit iţi neglijezi partnerul sau partenera.

Pentru unii insa FB-ul este un refugiu din cotidian, o defulare virtuală , cu şi faţa de prietenii virtuali, iar pentru alţii o curiozitate, o plăcere hedonistică de avea căt mai mulţi prieteni virtuali si căt mai multe luminiţe roşii care sa se aprindă cat mai des acolo sus, in stănga la FB. Adictul de FB, se bucură ca un copil mic cănd la notificări, mesaje sau prieteni acea luminiţa roşie parşiva se aprinde la intervale neregulate, anuntand patimaşul de FB ca ceva nou s-a produs in virtual…poate fi un banal mesaj, o poză, un nou prieten sau o melodie preferată. Pentru a va dovedi ca există pătimaşi cu aceasta adicţie , propun un exerciţiu de vointa: sa luaţi o pauza de 3 zile in care sa nu daţi nici macar un clik pe FB si apoi vreau sa-mi spuneţi prin ce tribulatţi treceţi si cum se manifestă aceste simptome. Daca eşti fumator ăi ai incercat sa te laşi de ţigari pentru căteva zile, probabil ca efectul de ” without FB”, adică fara FB, va fi acelaşi sau poate chiar mai naşpa.

Nu exista nici un dubiu in mintea mea ca FB este un drog care provoacă adicţie si care poate fi nociv daca este abuzat. Pană acum am auzit de clinici de dezintoxicare pentru fumători, drogaţi sau alcoolici, dar de o clinică de “defebizare” nu am auzit. Patimaşi FB, incercaţi macar sa reduceţi doza şi sa folosiţi acest nou drog virtual cu măsură. Folosit in cantitaţi moderate, poate avea un efect benefic, dar dacă devii un user patimaă si obsedat de “luminiţe rosii”, s-ar putea sa-ti afecteze viaţa familială sau chiar mentalul.

Poţi deveni fară sa vrei prizonierul lui nea Zucky ( Mark Zuckerberg, fondatorul FB-ului), care pe spinarea ta de user patimaş şi dependent, va continua sa adauge in checkbook-ul lui milioane si milioane de “verzişori”.

FB-ul folosit ad nauseum, poate dauna grav sanătaţii si maybe curând, vom vedea in stanga sus pe FB, precum au si ţigările, un mic logo, “Consumul in cantităţi industriale dăuneaza grav sanătăţii”