Miercuri, 10 iunie 2009, la Institutul Cultural Român din Bucureşti, a fost deschisă expo­ziţia „Urşi şi alte măşti” a fotografului Dragoş Lumpan. Expoziţia este rezultatul unui proiect fotografic care a durat cinci ani şi a cuprins localităţile Vintileasca, Ruginoasa, Rotaria, Comăneşti, Dofteana, Dărmăneşti şi Crasna. Dragoş Lumpan a colaborat cu doi cercetători de marcă de la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”, prof. univ. dr. Ion Ghinoiu şi dr. Alina Ioana Ciobănel.

Urşi şi alte măşti” încearcă să scoată obiceiurile de Anul Nou din zona pseudo-folclorului excesiv pus pe tapet şi să le arate cât mai bine dimensiunea reală. Am fost obişnuiţi să vedem obiceiurile de Anul Nou la pachet cu luna cadourilor. De multe ori mass media ne-a ajutat să le percepem ca pe un fel de Cântarea României de iarnă. Consider că acest punct de vedere este unul superficial, în mare parte fals şi nefast. Urşi şi alte măşti spune o poveste veche – de peste câteva mii de ani – aşa cum nu a mai fost spusă: într-o cheie sinceră, profundă prin abordare, uşor de citit prin formă” afirmă Dragoş Lumpan

Expoziţia, a fost prezentată pentru prima dată la Veneţia in 2008 şi organizată la Bucureşti în luna iunie 2009 cu sprijinul revistei PhotoMagazine, în cadrul programului “Fotografia în cuvinte”, lansat în aprilie 2009. Acest program constă într-o serie de expoziţii de fotografie şi conferinţe despre arta fotografică. Prin acest program, ICR aduce lunar în faţa publicului personalităţi ale fotografiei contemporane din România.

“Bucovina – ţară cu păduri de fagi”

Asociaţia Bucovina şi Bibliotecile orăşeneşti din Torino au inaugurat sâmbătă, 13 iunie, la Mausoleo della Bela Rosin, strada Castello di Mirafiori, 148/7, expoziţia de fotografie ‘Bucovina – ţară cu păduri de fagi”, transmite Primăria din Torino.
Expoziţia propusă este reali­zată şi cu ajutorul Complexului Muzeal Bucovina din Suceava şi reprezintă o incursiune într-o lume ce merită a fi cunoscută, o invitaţie pentru a cunoaşte şi pentru a aprecia frumuseţea şi simplicitatea unei regiuni din România. Expoziţia va rămâne deschisă până duminică, 27 septembrie 2009.