318x425

La 163 de naşterea poetului, scriitoarea Florina Ilis reconstituie în romanul-document „Vieţile paralele“ mai mult de 150 de ani din existenţa antumă şi postumă a lui Mihai Eminescu.
318x425„Romanul Vieţile paralele de Florina Ilis este o reconstituire a ultimilor ani din viaţa lui Eminescu. Autoarea, care îşi petrece viaţa în Bibliotecă, asemenea lui Borges, s-a folosit pentru scrierea acestui roman de o documentaţie imensă, de intuiţia ei psihologică şi de un talent literar dovedit de cărţile publicate anterior (îndeosebi de romanul Cruciada copiilor). Eminescu, Titu Maiorescu, Veronica Micle, Caragiale şi multe alte personaje reale din a doua jumătate a secolului nouăsprezece sunt trezite parcă la viaţă şi aduse în prim-plan. Florina Ilis face presupuneri plauzibile în legătură cu stările lor sufleteşti din diverse situaţii. Până şi viziunile delirante din mintea poetului tratat la ospiciul lui Alexandru Sutzu sunt ingenios descrise.

Cartea este şi biografie, şi roman, şi istorie literară, şi ficţiune. Dar mai este ceva: o comedie a adunării de informaţii şi a scrierii vieţii unui om. Multe relatări referitoare la Eminescu sau la alte personaje sunt prezentate ca rapoarte sau note informative dintr-un dosar de Securitate. Florina Ilis satirizează astfel Securitatea, care colecţionează informaţii de peste tot (chiar şi din alte secole) dar nu înţelege nimic. Un biograf – sugerează Florina Ilis cu un fin umor – suferă şi el, inevitabil, de obtuzitate când încearcă să reconstruiască existenţa cuiva. Acest joc de perspective – narator/ Securitate – are hazul lui într-un joc literar, dar autoarea îl foloseşte abuziv, pe parcursul a aproape şapte sute de pagini (în condiţiile în care şase-şapte pagini ar fi fost de ajuns). Pe de altă parte, fiind vorba de Eminescu, a cărui resuscitare prin magia cuvintelor ne emoţionează, nu prea ne vine să citim romanul ca pe un joc literar“  Alex. Ştefănescu.

„Vieţile paralele“, 688 de pagini, editată de Cartea Românească, costă 44.95 de lei.